Globe Family Women Network Infrastructure Environment Employment Democracy Agriculture food security Water Sexual reproductive rights Peaceful inclusive societies Migration development Education science Energy Gender equality Environmental climate Health Including economic development Human rights

Berättelser om biståndet

Det svenska biståndet ska ge människor som lever i fattigdom eller förtryck möjlighet att själva förbättra sina liv. I våra berättelser om biståndet kan du läsa om hur vi tillsammans med civilsamhället, myndigheter, universitet och näringslivet har bidragit till att människor får det bättre.

Det senaste decenniet har Venezuela befunnit sig i en djup kris som tvingat över sju miljoner människor på flykt i grannländerna. En av dem är entreprenören María Dorta, som tillsammans med sina två små barn och ett hundra ekologiska tygblöjor, migrerade till Peru för att skapa ett bättre liv. Med stöd från det Sidastöttade projektet Somos Parte, utvecklade hon sin verksamhet. Nu hjälper hon andra kvinnor att komma igång med sina företag.  

Region/land: Regionalt samarbete i Latinamerika

Sida stödjer ett samarbete mellan Bangladeshs regering och FN:s befolkningsfond (UNFPA) för att utveckla landets mödra- och förlossningsvård. Totalt har 150 barnmorskelärare tagit en masterexamen på Högskolan Dalarna i Sverige. En av dem är Yamin Ara Khatun, som nu doktorerar för att kunna börja utbilda landets egna akademisk ledare och forskare.

Region/land: Bangladesh

Ny forskning bekämpar malaria

Publicerad: 4/24/2023

50 års forskning har misslyckats med att ta fram ett effektivt malariavaccin – tills nu. I Burkina Faso testas ett vaccin som ger 80 procents skydd istället för 30. I Kenya pågår forskning som hoppas slå ut malariaparasiten redan i myggan. Sida stödjer båda forskningsprojekten som kan leda till att sjukdomen utrotas.

Region/land: Kenya

Kunskap om mark och vatten är en viktig pusselbit för att ge människor i Rwanda ett bättre liv. Det Sida-stöttade forskningssamarbetet har en nyckelroll i att besvara hur befolkningen kan få tillgång till rent vatten, el och förebygga översvämningar. Och de har kommit en bra bit på vägen. 

Region/land: Rwanda

För att komma tillrätta med undernäring måste det angripas från flera olika håll och anpassas efter den lokala situationen. Det menar läkaren och doktoranden Utumatwishima på sjukhuset i Rwamagana, Rwanda. Det Sida-stöttade samarbetet mellan rwandiska och svenska forskare är lösningen på spåret.

Region/land: Rwanda

Samarbete mellan forskare i Sverige och Rwanda har hittat lösningar för småskaliga mjölkbönder som minskar undernäring. Nu går ingen mjölk till spillo, barnen kan dricka mer mjölk och inkomsterna har gjort det möjligt att köpa en mjölkbil och teckna sjukvårdsförsäkring. Att kunna kyla mjölken hemma är nästa steg.

Region/land: Rwanda

I över fyrtio år har folkhälsoorganisationen icddr,b i Bangladesh och Sida varit forskningspartners. Tillsammans har de tagit fram koleravaccin och en förlossningsmatta som minskar mödradödlighet. Nu tittar de på hur de kan hjälpa kvinnor som är underviktiga under graviditeten att få i sig tillräckligt med mat. Och forskningen pekar på att svärmödrar kan vara svaret.

Region/land: Bangladesh

Att skymningen faller vid halv sex-tiden bekymrar inte Gasamala Gesemr längre. Tack vare den nyinstallerade solcellsanläggningen kan familjens butik hålla öppet till klockan 22. Det ger fler kunder och ökade inkomster. Tillgång till förnybar energi har blivit en riktig vinstlott för många på Zambias landsbygd.

Region/land: Zambia

Rwanda, det lilla landet Burundi och Demokratiska Republiken Kongo (DRK) i centrala Afrika delar gränser. Men på grund av ländernas konfliktfyllda historia präglas relationerna av misstänksamhet. Sida stödjer ett handels- och fredsprojekt som har förbättrat relationerna både mellan de olika ländernas befolkningar och ökat jämställdheten.

Region/land: Rwanda

I norra Uganda stödjer Sida småskaliga bönder som bygger upp fröbanker med växter som nästan gått förlorade. Det skyddar den biologiska mångfalden. För jordbrukaren och utbildaren Hellen Akello har både självförtroendet och inkomsterna ökat tack vare projektet.

Region/land: Uganda

Center for Civil Liberties (CCL) blev världsberömt hösten 2022. Då fick den ukrainska människorättsorganisationen Nobels fredspris. Bland annat för arbetet med att samla in vittnesmål om krigsförbrytelser under Rysslands invasion. När CCL startade var det för att granska den egna regeringen, ett arbete som fortsätter.

Region/land: Ukraina

Fler än en miljon människor dör varje år på grund av bakterier som är resistenta mot antibiotika. Siffran ökar snabbt och människor i låginkomstländer drabbas värst. Sida stödjer forskning i 13 afrikanska länder för att vända trenden.

Region/land: Regionalt samarbete i Afrika

Klimatförändringar drabbar människor som lever i fattigdom extra hårt. Därför behövs klimatanpassning inom jordbruket. Tack vare forskning om nya grödor och smarta metoder för odling har lantbrukare i Afrika och Asien kunnat fördubbla sina skördar. Sida har stöttat forskningsnätverket CGIAR sedan 1973.

Region/land: Globala samarbeten

När klimatet förändras och vädret blir mer opålitligt drabbas många matproducenter. För Leiong Thi Thoans kooperativ i norra Vietnam har en soltorkningsanläggning blivit räddningen. Tack vare den har de mångdubblat sin försäljning av riskakor, nudlar och torkad svamp. I Kambodja får jordbrukare hjälp att konstbevattna med solenergi.

Region/land: Regionalt samarbete i Asien och Oceanien

Sida stödjer flera organisationer på plats i Ukraina som stöttar med kontantbidrag, mat och vatten, tak över huvudet och el. Nästan 18 miljoner människor är i behov av humanitärt stöd i Ukraina. Nu växer oron inför vintern.

Region/land: Ukraina

Tänk dig att behöva gå på en smal, lerig skogsstig och vada genom vatten för att ta dig till affären, eller hälsa på släkten. Och att du måste bära allting själv. Så såg vardagen ut för invånarna i Blon-Mu i Liberia. Numera tar de sig fram på en bekväm väg, tack vare stöd från Sida. Vägen har lett till både ökade inkomster och ett rikare socialt liv.

Region/land: Liberia

När Ryssland invaderade Ukraina i februari 2022 tvingades miljontals människor lämna sina hem för att komma i säkerhet. En av dem är Ivan Koval. Sida har stöttat Ukrainas demokratiska utveckling sedan 2014. Nu används pengarna även till att stötta och hjälpa kommuner att ta hand om människor som drabbats av kriget.

Region/land: Ukraina

Vatten och naturtillgångar är omstridda resurser i Mellanöstern. Här arbetar organisationen EcoPeace med samarbeten över landgränserna för att förbättra miljön och samtidigt bidra till fredsbyggandet. Med stora drömmar, engagemang och uthållighet påverkar de både politiken och människors tankegångar.

Region/land: Regionalt samarbete i Mellanöstern och Nordafrika

När jordbrukarfamiljer och småföretagare blir mer jämställda ökar också skördarna och kvaliteten på det som odlas. Det är tydligt i ett program som Sida stödjer i Bolivia. Maria Sandoval och hennes man René är ekologiska persikoproducenter som tack vare ökade inkomster kunnat investera i fler och större odlingar. Men den största vinsten är att familjen blivit mer sammansvetsad av det delade ansvaret, säger båda.

Region/land: Bolivia

Vad tycker människor i Kenya och Sudan om jämställdhet och globalisering? Hur upplever de fattigdomen i sitt land? Genom intervjuer på plats ger företaget Afrobarometer sedan mer än tjugo år unika inblickar i vad människor i ett fyrtiotal afrikanska länder tänker och känner om viktiga samhällsfrågor. Rapporterna är en guldgruva för opinionsbildare och beslutsfattare.

Region/land: Regionalt samarbete i Afrika

36 kvinnor från urfolket Maya Achí som utsattes för sexuella övergrepp under inbördeskriget har fått upprättelse tack vare långvarigt stöd från Sida. Den fällande domen mot fem paramilitärer i Guatemala har väckt stor uppmärksamhet runtom i världen. Domen ses som en milstolpe för kvinnors och urfolks rättigheter.

Region/land: Guatemala

En bomullsfabrik, en gemensam marknad och inkännande samtal. Det är en del av receptet för ökad trygghet i delstaten Lakes State i världens yngsta land. Sida stödjer det FN-ledda Peace and Community Cohesion Project som tar hjälp av fredskommittéer för att lösa konflikter i Sydsudan.

Region/land: Sydsudan

I Afrika söder om Sahara saknar fortfarande drygt hälften av befolkningen elektricitet. Många använder fotogenlampor eller dieselgeneratorer som är dyra och otillförlitliga och skadar miljön. Lantbrukaren Josephine Waweru i Kenya är en av hundratusentals som kan dra nytta av ren solenergi tack vare så kallade garantier från Sida.

Region/land: Kenya

Moçambique har en av Afrikas mest liberala abortlagstiftningar. Men i praktiken finns många hinder. Därför stödjer Sida organisationen Ipas arbete med att göra säkra aborter och preventivmedel tillgängliga för alla – och med att förändra negativa attityder. Bland annat används pastorer och radiopersonligheter för att nå ut med budskapet.

Region/land: Moçambique

Tänk dig att en släkting plötsligt vill köra ut dig från ert gemensamma hem. Eller att den du är gift med vill skiljas, vägrar ge dig ett öre av det du har rätt till, och att domstolen dömer till dennes fördel. Varje år kan organisationen DEMESO i Mali hjälpa hundratusentals människor i den här typen av tvister, tack vare stöd från bland annat Sida.

Region/land: Mali

Att alla kan delta fullt ut i samhällslivet är viktigt för en demokrati. Liubov Zelenko i Ukraina är mamma till rullstolsburna Svitlana. Att ta sig runt är en stor utmaning eftersom få byggnader är anpassade för rullstolar. Sida har bidragit till att öka tillgängligheten till viktiga samhällstjänster för landets medborgare. Stödet avslutades 2021.

Region/land: Ukraina

Proscardness Mwiinga och Daniel Sichilongo är två unga politiker som vill öka ungas inflytande i Zambias politik – för att göra sitt land bättre. Genom Program for Young Politicians in Africa har de fått såväl självförtroende som kontakter och nya insikter. Sida stöttar programmet i 16 afrikanska länder.

Region/land: Zambia

Fler män än kvinnor studerar juridik i Kambodja. Men tack vare ett Sida-stöttat stipendium ökar antalet kvinnliga jurister, vilket leder till att rättssystemet blir bättre på att hantera frågor som exempelvis könsrelaterat våld. Nai Sokmeng och San Soklen är två unga jurister som förändrat sina liv genom stipendieprogrammet.

Region/land: Kambodja

Att hitta ett kvalificerat jobb som ung i Palestina är inte enkelt ens om du är välutbildad. Tack vare ett utbildnings- och karriärinitiativ i Gaza och på Västbanken har Ola och Basil börjat frilansa online – med kunder både i och utanför Palestina.

Region/land: Palestina

Kemikalier kan skada såväl miljön som människors hälsa. Därför måste alla företag som säljer eller tillverkar kemikalier anmäla dem till myndigheterna. När Serbien gick över till moderna ansökningar via en ny elektronisk portal tog de hjälp av Sverige – och sparade både tid och pengar.

Region/land: Serbien

För Emmanuel Idrissa Kongo och de andra invånarna i byn Boussouma i Burkina Faso har livet vänt till det bättre. Genom ett projekt där dammar restaureras har invånarna ökat sina skördar och inkomster.

Region/land: Burkina Faso

Albanien vill inte att barn och unga ska behöva sitta i häkten och fängelser, men tidigare såg statistiken dyster ut. Ett Sida-finansierat samarbete mellan myndigheter i Albanien och Sverige har hjälpt till att vända utvecklingen. Minderåriga ska nu få hjälp istället för fängelse. Men än har fängelsestraffen inte försvunnit helt.

Region/land: Albanien

När Matrida Milanzi var 14 år blev hon gravid och måste hoppa av skolan i Tanzania. Fem år senare kunde hon börja ta igen det hon missat tack vare en särskild Sidastöttad satsning. Nu ser hon ljust på framtiden och drömmer om att bli grundskolelärare.

Region/land: Tanzania

Provinsen Tanganyika i Demokratiska Republiken Kongo är hårt drabbad av konflikter om naturresurser. Samtidigt drar kvinnorna ett stort lass när det gäller både hushållsarbete och matförsörjning. Tack vare ett projekt stöttat av Sida har konflikterna minskat och jämställdheten ökat markant. Sociala klubbar, så kallade Dimitraklubbar, är en av hemligheterna bakom det lyckade resultatet.

Region/land: Demokratiska republiken Kongo

Många lediga jobb – men svårt att hitta rätt personer. Så var situationen i Kambodja 2013. Efter ett lyckat myndighetssamarbete mellan svenska Arbetsförmedlingen och Kambodjas motsvarighet har läget förbättrats. Nu kan arbetssökande och arbetsgivare lättare hitta varandra.

Region/land: Kambodja

Havsfåglar, sköldpaddor och människor som lever vid Colombias kust har fått det bättre genom det Sida-stödda bevarandeprojektet La Minga. Nu drömmer musselproducenten Merling García om att öppna en egen restaurang och servera de hållbart producerade piangua-musslorna som hon samlar i mangroveskogen.

Region/land: Colombia

I Darfur har människor levt omgivna av väpnat våld sedan 1950-talet. Att lösa konflikter på bynivå bidrar till fred och stabilitet. Genom FN stödjer Sida en fond som tar vara på lokalsamhällets traditionella sätt att lösa konflikter.

Region/land: Sudan

Tillgången till hälsovård har blivit bättre i Myanmar under de senaste åren. Trots detta så saknar fortfarande de mest utsatta människorna grundläggande mödravård, barnhälsovård, och vård för sjukdomar som tuberkulos, HIV och malaria. I ett projekt som startade år 2018 ger Sida 385 miljoner kronor till fonden Access to Health. Målet är att nå alla i Myanmar med hälsovård.

Region/land: Myanmar

Bland urfolken på Guatemalas landsbygd är fattigdomen och matbristen utbredd. För många kvinnor är psykiskt och fysiskt våld också en del av vardagen. Organisationen Helvetas arbetar för att ge kvinnor möjlighet att försörja sig på jordbruk – något som både ökar deras självständighet och motverkar machostrukturer.

Region/land: Guatemala

Sudan är ett av världens svåraste länder för barn att växa upp i. Här arbetar Unicef bland annat mot könsstympning av flickor och för att skapa trygga miljöer för barn som växer upp i konflikt eller på flykt. Sida är en stor givare till programmet, som 2017 nådde 580 000 barn.

Region/land: Sudan

Efter den svåra torkan i Somalia för ungefär tio år sedan gick sju biståndsaktörer samman och startade Somalia Resilience Programme. I dag står 285 000 människor i 170 samhällen bättre rustade att överleva torka eller andra naturkatastrofer.

Region/land: Somalia

Att planera kollektivtrafiken så att kvinnor kan komma hem på ett tryggt sätt. Det är ett exempel på hur offentliga medel kan användas på ett sätt som tar hänsyn till både kvinnors och mäns behov. Ett projekt i Ukraina som främjar jämställt budgetarbete har fått stort genomslag.

Region/land: Ukraina

Bara ett av fem exportföretag i världen ägs av en kvinna. Marie Laetitia Kayitesire är kaffeexportör från Rwanda och jobbar hårt för att konkurrera i en mansdominerad bransch.

Region/land: Globala samarbeten

Infektionssjukdomar hotar människors liv, men också individers och samhällens utveckling. Forskningsprogrammet TDR bekämpar sjukdomarna som främst drabbar människor som lever i fattigdom – tillsammans med de som löper störst risk att smittas.

Region/land: Globala samarbeten

Zebrors lukt skrämmer bort farliga flugor. Och många insekter innehåller nyttiga oljor som vi kanske borde steka vår mat i. Men vad har detta med global utveckling att göra? Precis allt, säger den etiopiska forskaren Segenet Kelemu, chef på forskningsinstitutet icipe i Nairobi.

Region/land: Globala samarbeten

Tidigare rann 570 000 liter avloppsvatten rakt ut i floden - varje dag. Francisca Villca Bonifacio arbetar på det reningsverk i Cliza, Bolivia som ser till att allt vatten nu renas och används av de lokala bönderna för att bevattna sina åkrar.

Region/land: Bolivia

Från illaluktande slam till förnybar energi. Tack vara en Sida-stöttad insats är det verklighet i Baranovichi i Belarus. Landet har fått det första reningsverket som förvandlar avfall till energi – och det har redan gett effekt.

Region/land: Belarus

Ål, lodjur, björn och den ögonlösa olmen är exempel på arter som finns på Västra Balkan – en region med rik biologisk mångfald. Här bidrar Sidas stöd till att stärka naturskyddet, men också till att göra ekoturism till en möjlighet för lokala företagare och samhällen.

Region/land: Regionalt samarbete i Europa

Syrien är ett av världens farligaste länder för journalister. Genom International Media Support stöttar Sida exilradiostationen Radio Rozana som kämpar för att ge civila en oberoende röst. – Det är fortfarande farligt att arbeta som journalist i Syrien, även för de som befinner sig i den fritagna delen. Ingenting har förändrats sedan 2011, säger Lina Chawaf.

Region/land: Syrien

För 20 år sedan började Vaska Mojsovska odla på en liten bit mark – i dag exporterar hon sina vindruvor till hela Balkan. Hon är också, som första kvinna, ordförande för National Federation of Farmers i Nordmakedonien – och hjälper på så sätt andra kvinnor att utveckla sina jordbruk.

Region/land: Nordmakedonien

Det går inte längre att odla grönsaker i Chingola, och de som tvättar sig i vattnet får utslag. Med Sidas stöd har Swedwatch granskat kopparindustrin i Zambia. En industri som är oumbärlig för landets ekonomi – men som ger stora konsekvenser för människor och miljö.

Region/land: Zambia

Att bevara biologisk mångfald är minst lika viktigt som att stoppa klimatförändringarna om mänskligheten ska kunna överleva på jorden, enligt FN. Samtidigt hotas en miljon arter av utrotning. Strax utanför Tanzanias största stad Dar es Salaam arbetar lokalbefolkningen med att återplantera skog, vilket är ett sätt att motarbeta utrotningen. Sida stöttar projektet genom stöd till Världsnaturfonden WWF.

Region/land: Tanzania

Sida-stöttade samarbetet mellan Statistiska centralbyrån (SCB) och Kenya National Bureau of Statistics har satt fokus på jämställdhet genom att arbeta med statistik. Publikationen "Women and men in Kenya" har blivit en riktig kioskvältare. Det är en av de absolut populäraste publikationerna som Kenyas statistikbyrån har gjort, säger Rasmus Larsson, expert på SCB som arbetar i Nairobi.

Region/land: Kenya

Med en hög arbetslöshet, främst bland unga, är det många som känner hopplöshet och vill lämna Bosnien-Hercegovina. Att stärka ungdomar och öka deras inflytande ska få dem att vilja vara med och bygga upp landet.

Region/land: Bosnien-Hercegovina

I Kosovo är illegal skogsavverkning ett stort miljöproblem. Men i flera delar av landet arbetar privata lokala skogsföreningar för ett hållbart skogsbruk och nu har de lyckats förbättra skogens skick. 

Region/land: Kosovo

Människor som lever i fattigdom är ofta direkt beroende av den skog, mark och de vattenresurser som finns där de bor för att klara vardagen. Organisationen RECOFTC arbetar för att de som bor vid skogen ska ha rätt att bruka den.

Region/land: Regionalt samarbete i Asien och Oceanien

Den ekonomiska tillväxten i Sydostasien innebär att större mängd kemikalier används inom jordbruk och industri. Brist på kontroll, märkning och kunskap drabbar lokalbefolkningens hälsa och miljö. Sida finansierade under tolv år ett framgångsrikt regionalt samarbete inom området.

Region/land: Regionalt samarbete i Asien och Oceanien

När Andrei Colioglo kom ut som homosexuell blev det en riksnyhet i Moldavien – och han fick utstå både dödshot och hat. Han fick då hjälp av organisationen GenderDoc-M som ger hbtqi-personer juridiskt stöd, vård, erbjuder stödgrupper och anordnar den årliga "Moldova Pride".

Region/land: Moldavien

Irak beräknas vara ett av världens mest mintäta länder. Människor flyr genom tungt minerade områden. Andra återvänder hem till områden som återtagits från IS, trots att byggnader, trädgårdar och jordbruksmark döljer mängder av minor och explosiva lämningar. Sida stödjer organisationer som arbetar med minröjning och utbildning kring farorna.

Region/land: Irak

Tidigare fick nyblivna mammor och vårdpersonalen på hälsocentret Matuma i nordvästra Uganda gå 500 meter för att hämta vatten. I dag har hälsokliniken rinnande vatten och belysning som drivs av solenergi – vilket har gjort att fler kvinnor kan föda säkert.

Region/land: Uganda

För att skapa nya jobb för ungdomar räcker det inte med traditionella kurser för att bli sömmerska eller skomakare. I Liberia stödjer Sida därför program för nyföretagande och för att bli anställningsbar. Vi börjar berättelsen på en karriärmässa.

Region/land: Liberia

Att det finns inhemsk expertis och möjlighet till utbildning på avancerad nivå är en förutsättning för låginkomstländers utveckling. Till det bidrar svenskt forskningssamarbete, som i bland annat Rwanda till och med lyckats producera en minister.

Region/land: Rwanda

Energianvändningen i Bosnien-Hercegovina är bland de högsta i Europa. Det skapar stora miljöproblem. När Eldar Halilović skola i Vogošća renoverades för att minska energiåtgången ledde det även till stora förbättringar i inomhusmiljön.

Region/land: Bosnien-Hercegovina

I Bangladesh gifter sig 18 procent av alla kvinnor före 15 års ålder. Men med stöd från en ungdomsgrupp har Rumpa Jannatul Rupa övertygat sin mamma om att inte gifta bort henne. Hon planerar nu att läsa på universitetet.

Region/land: Bangladesh

På Zambias landsbygd har mer än en tredjedel av alla tonårstjejer redan fött barn eller är gravida med sitt första. För de flesta går det bra, men fortfarande är det alldeles för många som dör till följd av graviditet eller förlossning. Tack vare stöd från Sida minskar nu tonårsgraviditeter och mödra- och spädbarnsdödligheten i fyra av landets tio provinser.  

Region/land: Zambia

Emaye Yalew saknade länge tillgång till sociala tjänster – i dag vet hon att det är hennes rättighet. Hon är en av över åtta miljoner människor som varje månad får kontanter genom ett landsomfattande program för att bekämpa otrygg mattillgång och undernäring i Etiopien. I samarbete med FN:s barnfond Unicef bidrar Sida till att stödet når de mest utsatta och att det förbättrar tillgången till sociala tjänster.

Region/land: Etiopien

I Bolivia uppger sju av tio kvinnor att de har utsatts för våld i nära relationer. Länge har våldet varit dolt och inget man pratar om. Men Adela Ramos Condori jobbar för att fler ska våga anmäla.

Region/land: Bolivia

I stora delar av Demokratiska republiken Kongo saknas hälsovård. Samtidigt brottas landet med återkommande epidemier av kolera, mässling och ebola, och mödradödligheten är bland de högsta i världen. Nu organiserar sig människor på lokal nivå för att förbättra vården.

Region/land: Demokratiska republiken Kongo