
Foto: Sida
Foto: Sida
Berättelser om biståndet
Kaffeodlare i Uganda anpassar sig till klimatförändringarna
Klimatförändringar slår hårt mot odling av kaffe och många bönder riskerar att slås ut. I samarbete med privata kaffeföretag, stöttar Sverige genom Sida småskaliga kaffebönder i Afrika, Asien och Latinamerika. Initiativet Coffee & Climate bidrar till att bekämpa fattigdom och att skapa försörjningsmöjligheter. Kemikalieinspektionen har bidragit med kunskap om säker hantering av kemikalier i jordbruket.
Sida stöttar initiativet Coffee & Climate
I Uganda är en stor del av befolkningen sysselsatt inom jordbruket och många bönder är beroende av kaffeodling för sin försörjning. Klimatförändringarna med stigande temperaturer och oregelbundna regn påverkar kaffeproduktionen och familjer med små kaffeodlingar riskerar att förlora sitt levebröd.
Småskaliga kaffeodlare, internationella kaffeföretag och Sida har ett gemensamt intresse i att utveckla klimatsmart odling av kaffe så att kaffebönderna kan öka sina skördar samtidig som kaffeföretagen säkerställer tillgången på kaffebönor.
Coffee & Climate är ett initiativ som finansieras av privata kaffeföretag (däribland Löfbergs), Sida och andra finansiärer. Det genomförs av stiftelsen Hanns R. Neumann Stiftungs (HRNS). I Uganda samarbetar HRNS med småskaliga kaffeodlare, kaffekooperativ och lokala myndigheter i tre distrikt norr om huvudstaden Kampala. Genom samarbetet har kaffeodlande familjer ökat sina skördar och sina inkomster vilket ger dem förutsättningar att skapa ett bättre, värdigare och tryggare liv.
Tillsammans med andra arbetar vi för att hjälpa småskaliga kaffeodlare att hantera förändringarna och förbättra sina levnadsvillkor.
– Klimatförändringarna och att inspirera nästa generation att se en framtid inom kaffeodling är två av de största utmaningarna inom kaffesektorn idag. Det är därför initiativ som Coffee & Climate är så viktiga. Tillsammans med andra arbetar vi för att hjälpa småskaliga kaffeodlare att hantera förändringarna och förbättra sina levnadsvillkor – en vinst för både odlare och kaffeälskare runt om i världen, säger Kathrine Löfberg, styrelseordförande Löfbergs och styrelseordförande Coffee & Climate.
Lokala rådgivare sprider kunskap
En viktig del i Coffee & Climate är att utbilda lokala rådgivare som kan sprida kunskap om hur småskaliga kaffebönder kan anpassa sin odling till klimatförändringar. En annan del är att stärka de kooperativ som bönderna tillhör så att de kan ge råd och stöd till sina medlemmar.
HRNS har inlett samarbeten i två nya distrikt för att sprida kunskap om hur kaffeodlare kan anpassa sin odling till klimatförändringarna till så många som möjligt.
– Planen är att organisera erfarenhetsutbyten mellan bönderna från de tre distrikten norr om Kampala och bönderna i de "nya" distrikten där vi nyligen börjat arbeta. Bönderna i de nya distrikten får då se att det är möjligt för en familj att leva på sin kaffeodling genom att anamma nya metoder, säger Felix Opio, Co-Country Manager på HRNS i Uganda.
Catherine – kaffeodlare och rådgivare

Catherine Nakimuli, kaffeodlare i Uganda. Foto: Sida
Catherine Nakimuli berättar att hon till en början var skeptisk till att förändra sättet att odla kaffe, men efter att ha deltagit i den utbildning som Coffee & Climate anordnade i hennes by i Uganda var hon beredd att ge de nya metoderna en chans. Catherine har nu planterat kaffeplantor som är mer motståndskraftiga mot torka och skadedjur än hennes tidigare. Samtidigt har hon börjat använda andra nya metoder: hon samlar in regnvatten för att kunna vattna under torrperioder och använder en nyutvecklad fälla att fånga skadeinsekter. Fällan är ett exempel på Coffee & Climates samarbete med ett forskningsinstitut, Uganda National Coffee Resources Research Institute, NaCori.
Innan Catherine deltog i Coffee & Climate kunde hon inte leva på sin kaffeodling. Nu, med ökad produktion och bättre tillgång till marknaden via det kooperativ hon tillhör, är situationen en helt annan. Med de ökade inkomsterna har hon tryggat inte bara sin utan också sin familjs försörjning. Det har visserligen krävts ett hårt arbete på gården, och en detaljerad planering av inkomster och utgifter, men arbetet har gett resultat.
Catherine vill att andra bönder i byn ska kunna förbättra sina kaffeodlingar på samma sätt så nu arbetar hon också som rådgivare för att sprida det hon lärt sig till sina grannar.
Betty – driver plantskola som förser bönder med motståndskraftiga kaffeplantor

Betty Ndugga på sin plantskola i Uganda. Foto: Sida
Betty Ndugga driver en plantskola som säljer plantor som förädlats av forskningsinstitutet NaCORI. De är mer toleranta mot torka och motståndskraftiga mot sjukdomar vilket ger ökade skördar.
Betty bidrar också till samhället som arbetsgivare. Hon föredrar att anställa kvinnor så att de får en inkomst och kan bättre försörja sina barn. Det har varit en brant inlärningskurva för Betty och de kvinnor som arbetar i plantskolan med att ta fram plantor av god kvalitet att sälja till bönderna. Efter några års arbete har de nu finjusterat processen.
Scovia – nästa generations kaffeodlare
En av utmaningarna i Uganda och i andra kaffeproducerande länder är att göra kaffeodling attraktivt för unga människor. Många har sett sina föräldrar arbeta hårt och knappt tjäna tillräckligt med pengar för att överleva. Det Coffee & Climate har visat i Uganda är att kaffeodling, när man använder nya metoder, kan ge en inkomst man kan försörja en familj på.
Scovia Nakayenga Gift är en ung kvinna från en kaffeodlarfamilj från Kimika-kooperativet. Hennes föräldrar har tack vare inkomsterna från sin kaffeodling kunnat betala Scovias utbildning. Hon talar flytande engelska och översätter perfekt när hennes föräldrar talar luganda. Scovia säger att hon vill ta över kaffegården efter sin far eftersom hon själv har sett att man kan försörja en familj på inkomsterna från kaffeodling.
Fakta Coffee & Climate:
Samarbetspart
Initiativet Coffee & Climate finns i Uganda, Tanzania, Etiopien, Honduras, Guatemala, Brasilien och Indonesien och finansieras bland annat av privata kaffeföretag och Sida. Initiativet genomförs av Hanns R. Neumann Stiftung (HRNS).
Mål
Målet för arbetet är att småskaliga kaffeodlare förbättrar sin försörjning och stärker sin motståndskraft mot klimatförändringar.
Finansiering
Sida har stöttat initiativet under lång tid. Nuvarande avtalsperiod sträcker sig till och med 2026 och den nuvarande finansiering uppgår till 12 miljoner kronor per år.
Aktiviteter i Uganda:
Praktisk utbildning
Kaffebönder får praktisk utbildning av lokala rådgivare i att anpassa sina odlingar till klimatförändringarna.
Nya kaffeplantor
Introduktion av kaffeplantor som är mer toleranta mot torka och motståndskraftiga mot sjukdomar.
Säker användning av kemikalier
HRNS i Uganda har deltagit i Kemikalieinspektionens program om förebyggande kemikaliekontroll inklusive säker användning och hantering av kemikalier i jordbruket och för kunskapen vidare.
Framsteg i Uganda:
Ökade inkomster
Småskaliga kaffebönder i Uganda har ökat sin produktivitet och sina inkomster.
Förbättrad kemikaliehantering
Förbättrad hantering av kemikalier i jordbruket.
Tillgång till marknaden
Bättre tillgång till marknaden för kaffe.
Läs mer
Uppdaterad: 19 mars 2025
Sidansvarig: Sidas kommunikationsenhet