Sida är Sveriges biståndsmyndighet. Vi arbetar för att minska fattigdom och förtryck i världen. I samarbete med organisationer, myndigheter och företag investerar vi i en hållbar utveckling för alla människor.
Sida har utvärderat de senaste 20 årens bistånd till utbildning. Fallstudier från fem länder visar att Sidas arbete har lett till ökade möjligheter för flickor att utbilda sig och starkare utbildningssystem. Att utbildning som inkluderar alla skapar förutsättningar för människor att ta sig ur fattigdom.
Sidas stöd till civilsamhällets informations- och kommunikationsverksamhet kommer att avvecklas. Syftet är att följa de prioriteringar som regeringen beskriver i regleringsbrevet. Sida kommer att ge ett mindre stöd under 2023 för att säkerställa ett så bra avslut som möjligt.
När nyårsklockorna ringde in det nya året övertog Sverige ordförandeskapet i Europeiska Unionens Råd för de kommande sex månaderna. Sida deltar i arbetet med att stärka EU:s roll som världens största biståndsgivare med utgångspunkt i våra erfarenheter och kunskaper om effektivt utvecklingssamarbete.
Hälften av världens barn bor i länder där utbildningen ibland håller så låg kvalitet att många skolelever inte kan läsa en hel mening. Biståndsmyndigheten Sida gör nu därför sin största satsning på utbildning hittills. Sida ger en lånegaranti på drygt 2,8 miljarder kronor där länderna kan få förmånliga lån för att stärka utbildningen för de mest utsatta barnen.
Rwanda, det lilla landet Burundi och Demokratiska Republiken Kongo (DRK) i centrala Afrika delar gränser. Men på grund av ländernas konfliktfyllda historia präglas relationerna av misstänksamhet. Sida stödjer ett handels- och fredsprojekt som har förbättrat relationerna både mellan de olika ländernas befolkningar och inom familjerna.
I norra Uganda stödjer Sida småskaliga bönder som bygger upp fröbanker med växter som nästan gått förlorade. Det skyddar den biologiska mångfalden. För jordbrukaren och utbildaren Hellen Akello har både självförtroendet och inkomsterna ökat tack vare projektet.
Fattigdom handlar inte bara om brist på mat, vatten och tak över huvudet – utan också om brist på inflytande över politiska beslut och makt över sitt eget liv. Därför är mänskliga rättigheter och demokrati det område som Sida satsar mest på.
Jämställdhet handlar om alla människors lika rätt, men är också en förutsättning för att kunna utrota fattigdomen i världen. För Sida är jämställdhet en prioriterad fråga som finns med i nästan alla insatser.
Människor som lever i fattigdom är för sin försörjning ofta direkt beroende av naturresurser. Därför ska ett klimat- och miljöperspektiv genomsyra alla Sidas insatser, inom alla sektorer.
Är du verksam inom civilsamhället, offentlig sektor, näringslivet eller universitet finns möjlighet att samarbeta med Sida. Vi har ett stort antal samarbetspartner – både i Sverige och i våra samarbetsländer.
En stor del av svenskt bistånd går till det civila samhället och organisationer som bedriver utvecklingssamarbete med lokala samarbetspartner i samarbetsländer.
Genom det multilaterala samarbetet bidrar Sida till en positiv utveckling för människor som lever i fattigdom inom Sveriges prioriterade tematiska områden, även i länder där Sverige inte har ett bilateralt samarbete.
Sida samarbetar med universitet, ministerier och forskningsråd i låginkomstländer. Syftet är att öka ländernas möjligheter att själva bedriva forskning som bekämpar fattigdom.
Som svensk myndighet finns stora möjligheter att bidra till utveckling i Sidas samarbetsländer. Syftet är att stärka och bygga upp myndighetens motpart i ett samarbetsland.