Sida är Sveriges biståndsmyndighet. Genom samarbete med civilsamhället, myndigheter och företag arbetar vi för hållbar utveckling, och skapar förutsättningar för människor som lever i fattigdom och förtryck att förändra sina liv.
Detta bidrog du till genom utvecklingssamarbetet 2019
25
länder har antagit lagar som främjar jämställdhet
3 200
barn har släppts fria från väpnade grupper
800 000
människor har fått tillgång till el i Afrika söder om Sahara
Fattigdom handlar inte bara om brist på mat, vatten och tak över huvudet – utan också om brist på inflytande över politiska beslut och makt över sitt eget liv. Därför är mänskliga rättigheter och demokrati det område som Sida satsar mest på.
Jämställdhet handlar om alla människors lika rätt, men är också en förutsättning för att kunna utrota fattigdomen i världen. För Sida är jämställdhet en prioriterad fråga som finns med i nästan alla insatser.
Människor som lever i fattigdom är för sin försörjning ofta direkt beroende av naturresurser. Därför ska ett miljö- och klimatperspektiv genomsyra alla Sidas insatser, inom alla sektorer.
Biståndsmyndigheten Sida avbryter delar av det svenska stödet till Myanmar. Detta efter att militären återtog makten i landet för två veckor sedan. "Det svenska biståndet ska varken ge resurser till eller legitimera det bakslag för demokratin som militärens maktövertagande har inneburit", säger Göran Holmqvist, avdelningschef på Sida. Däremot fortsätter Sida att stödja de krafter i landet som arbetar för demokrati och mänskliga rättigheter.
Svenskt och kanadensiskt forskningsbistånd satsar tillsammans 232 miljoner för att stärka långsiktig kapacitet för hantering av covid-19 och andra hinder för utveckling i låginkomstländer med hjälp av artificiell intelligens.
Sida ska bidra till att sju miljoner människor som lever i extrem fattigdom i Tanzania får ett lågt ”barnbidrag”. Direktstödet på en halv miljard kronor ska ska ge människor som lever i fattigdom bättre tillgång till mat, hälsa och utbildning samt ge möjlighet att hitta en egen försörjning. Stödet utbetalas till kvinnan i hushållet och med villkor att barnen går i skolan och besöker vården.
Att använda mobildata för att utveckla sjukvårdssystem och hjälpa låginkomstländer att bygga digitala samhällstjänster – det är exempel på nya digitaliseringsstöd som Sida har beslutat om. Tillsammans med teknikjättarna Google och Microsoft samt utvalda länder bidrar Sverige med 60 miljoner till Världsbankens digitala fond DDP och 125 miljoner till organisationen Dial som Sida var med och startade.
Ett år har gått sedan WHO utropade nödläge med anledning av covid-19-pandemin. Utvecklingen i världen har tagit ett stort kliv tillbaka och den extrema fattigdomen har ökat. Sida har växlat upp arbetet för att möta människors ökade och förändrade behov.
Är du max 29 år gammal och vill jobba inom FN med fred och säkerhet eller hälsa? Nu utlyser Sida 16 tjänster inom UN Youth Volunteer.
Samarbeten inom utvecklingssamarbetet
Är du verksam inom civilsamhället, offentlig sektor, näringslivet eller universitet finns möjlighet att samarbeta med Sida. Vi har ett stort antal partner – både i Sverige och i våra samarbetsländer.
En stor del av svenskt bistånd går till det civila samhället och organisationer som bedriver utvecklingssamarbete med lokala partner i samarbetsländer.
Genom det multilaterala samarbetet bidrar Sida till en positiv utveckling för människor som lever i fattigdom inom Sveriges prioriterade tematiska områden – även i länder där Sverige inte har bilateralt samarbete.
Sida samarbetar med universitet, ministerier och forskningsråd i låginkomstländer. Syftet är att öka ländernas möjligheter att själva bedriva forskning som bekämpar fattigdom.
Som svensk myndighet finns stora möjligheter att bidra till utveckling i Sidas samarbetsländer. Syftet är att stärka och bygga upp myndighetens motpart i ett samarbetsland.