Att gå i skolan är en mänsklig rättighet och en grundsten i fattigdomsbekämpning, demokrati och jämlikhet. Det är också avgörande för ekonomisk utveckling. Sida arbetar för att alla barn i världen ska få gå i skolan och för att stärka utbildningssystemen i våra samarbetsländer, från grundskola till högre utbildning.
Så går utvecklingen framåt
Fler barn går i skolan
Fler barn går i skolan. Andelen barn i världen som börjar grundskolan har ökat snabbt och ligger i dag på runt 90 procent. Fler flickor går i skolan i dag än någonsin.1
Mer gratis skolgång
Utbildningsreformer för gratis skolgång bidrar till att fler barn börjar skolan, men statliga medel till utbildning ökar inte i samma takt som behoven.
Tillgång till vatten och toaletter
Fler skolor än tidigare har i dag tillgång till vatten och toaletter, men i Afrika söder om Sahara saknar fortfarande en tredjedel av alla skolor toaletter och tillgång till rent vatten.2
Många utmaningar kvarstår
Covid-19 ett stort bakslag
1,5 miljarder elever och studenter i 190 länder har påverkats av skolstängningar i samband med pandemin.3 Det kan få negativa konsekvenser på lång sikt för individer och samhällen. Unesco bedömer att över elva miljoner flickor riskerar att inte komma tillbaka till skolan efter pandemin.
Undermålig utbildning
Mer än hälften av alla världens barn har inte grundläggande kunskaper i att läsa, skriva och räkna efter att ha genomgått grundskoleutbildning. Det beror på att många barn inte fullföljer skolan och att kvaliteten på utbildningen ofta är låg.
Färre utbildade flickor
Barn hindras från att gå i skolan på grund av långa avstånd, brist på toaletter på skolområdet och höga skolavgifter. Barnäktenskap och tonårsgraviditeter bidrar till att färre flickor än pojkar går klart grundskolan och fortsätter till gymnasiet.4
När Matrida Milanzi var 14 år blev hon gravid och hoppade av skolan. Nu är hon 20 år och tar igen det hon missat tack vare en särskild Sidastöttad satsning på folkhögskolor.
Sida arbete med utbildning
De främsta skälen till att barn inte går i skolan är fattigdom, konflikter, humanitära kriser, barnäktenskap, funktionshinder och nu även pandemin. Sidas utbildningsstöd stärker utsatta länders möjligheter att upprätthålla en skola av hög kvalitet. Pandemins skolstängningar har slagit hårt mot utbildningssektorn och påverkat många elevers möjlighet att gå i skolan. Distansundervisning har inte levt upp till ordinarie undervisning och studieresultaten har sjunkit.
Sida arbetar för att alla barn i världen ska få gå i skolan och för att stärka utbildningssystemen i våra samarbetsländer, från grundskola till högre utbildning.
En fungerande skola
En stor utmaning för många länders skolsystem är bristen på lärare och klassrum. Det leder ofta till att klasserna blir för stora. Det försvårar arbetet för att förbättra kvaliteten på undervisningen. Samtidigt beräknas de långsiktiga effekterna av skolstängningar under pandemin bli stora. Om inte skolor öppnas igen varnar FN för ”en förlorad generation”, med omkring 24 miljoner barn som riskerar att inte komma tillbaka till skolan.5
En skola närmare barnen
I Afghanistan har många barn långt till skolan. Det kan leda till att barnen inte kan ta sig dit eller tvingas avsluta sina studier. Sida stödjer så kallade Community Based Education Programmes med syftet att föra skolan närmare hemmen. Det är ett effektivt sätt att nå framför allt de flickor som annars inte hade gått i skolan. Många av de skolor som stängdes efter talibanernas maktövertagande har nu åter öppnat, även för flickor.
Hälften av världens barn i grundskoleålder finns i dag i 50 konflikt- och krisdrabbade länder. Genom stöd till Unicefs arbete med utbildning och Global Partnership for Education (GPE) verkar Sida för alla barns rätt att gå i skolan. Det har lett till att fler barn går i skolan i till exempel Syrien, men fortfarande saknar 800 000 flyktingbarn i regionen tillgång till utbildning.6
Låg kunskap om tidiga graviditeter, könsbaserat våld och barnäktenskap drabbar unga flickors skolgång. Genom Unescos program Our Rights, Our Lives, Our future stödjer Sida arbetet för att fler utbildar sig inom sex- och samlevnad.
Globalt sett gick innan pandemin ungefär lika många flickor som pojkar i skolan. Men stora skillnader finns på regional nivå, särskilt i Afrika söder om Sahara. Samtidigt pågår en lärandekris. Uppskattningsvis 125 miljoner barn når inte grundläggande kunskaper i att räkna, läsa och skriva efter fyra års skolgång.7 Denna kris har förstärkts av covid-19. Försöken att bedriva distansutbildning utan tekniska förutsättningar har visat sig drabba barn som lever i fattigdom extra hårt. Flickor drabbas i högre grad än pojkar av skolstängningar.
Ny chans för unga kvinnor i Tanzania
Unga kvinnor som blir gravida har många gånger svårt att fullfölja skolan. I ett program där kvinnor får ersättning om de når sina studieresultat vill Tanzanias regering motivera kvinnor att ta grundskoleexamen. Karibu Tanzania Organization (KTO) tillsammans med utbildningsministeriet i Tanzania erbjuder vuxenutbildning till unga kvinnor och mammor genom stöd till ett 40-tal folkhögskolor.
70 procent av barnen i Sydsudan, de flesta flickor, går inte i skolan.8 Under pandemin var skolorna stängda under mer än ett år. Genom partnerorganisationen Rädda Barnen bidrog Sida till att lärande istället skedde i hemmet. Rädda barnen har även spridit budskapet om vikten av undervisning till både elever och föräldrar, för att stärka förutsättningarna att eleverna skulle återvända till skolan efter att de öppnat igen.
Varje år gifter sig ungefär tolv miljoner barn före sin 18-årsdag. Men på flera håll i världen går nu siffran ned.9 Sida stödjer Girls Not Brides – en global organisation som belyser barnäktenskap som ett hinder för flickors skolgång och betonar vikten av att flickor går i skolan.
Sidas stöd till utbildning uppgick 2021 till närmare 1,2 miljarder kronor, vilket motsvarar 4 procent av Sidas totala utbetalningar. Sida har två prioriterade mål inom arbetet för utbildning:
Välfungerande nationella utbildningssystem.
Fullgjord avgiftsfri och likvärdig grundskole- och gymnasieutbildning för alla.