De flesta som tvingas att göra osäkra aborter lever i låg- och lägre medelinkomstländer. Restriktiva lagar, könsnormer, värderingar, stigmat kring abort och brist på såväl preventivmedel som information leder till osäkra aborter. Mellan 5-13 procent av världens mödradödlighet kopplas till osäkra aborter.6
Samtidigt ökar trycket på länder med restriktiva abortlagar, inte minst från Världshälsoorganisationen (WHO) och de nya riktlinjerna som säger att abort är en rättighet som skall vara en del av sjukvården. Länder som Colombia och Argentina har avkriminaliserat abort och antagit nya riktlinjer där abort beskrivs som en rättighet.
Antalet människor som årligen dör av hiv har halverats sedan 1996. Trots att hiv minskar, dör en person varje minut av sjukdomen. I dag dör omkring 650 000 människor varje år och 1,5 miljoner drabbas av hiv och aids. Många av dem som drabbas är unga kvinnor, detta trots att de enbart utgör 10 procent av befolkningen.7
Sida arbetar för att öka kunskapen, tillgång till vård och tjänster bland annat mödravård, hiv-tester och mediciner, säkra aborter och preventivmedel.
Här är några exempel på projekt och program som Sida stödjer:
Förbättrar rättigheter i tio afrikanska länder
Invånarna i södra och östra Afrika har ofta dålig tillgång till tjänster som preventivmedel, mödravård och säkra aborter. Sida stödjer FN-programmet 2gether 4 SRHR som bland annat arbetar med en gemensam strategi för att förbättra den sexuella och reproduktiva hälsan och rättigheterna, motverka hiv och könsrelaterat våld i östra och södra Afrika, särskilt vad gäller tonårsflickor och ungdomar.
Om 2gether 4 SRHR på UNFPA:s webbplats
Höjer statusen på barnmorskeyrket
Barnmorskor saknar ofta de förutsättningar och resurser som krävs för att utföra sitt arbete. Sida stödjer International Confederation of Midwives (ICM) som stärker och lyfter barnmorskeyrket globalt. De arbetar bland annat med att höja kvaliteten på utbildningen och se till att det finns arbetsbeskrivningar. De verkar för att barnmorskor ska ha en bra arbetsmiljö och resurser att utföra yrket på ett säkert sätt.
International confederation of midwives webbplats
Ökar kunskapen om abort
Forskning kring abortvård prioriteras ofta ned och finansiering för arbetet med abort är begränsat i världen. Sida spelar en viktig roll för att lyfta frågan i olika sammanhang och säkerställa att arbetet fortsätter. Sida samarbetar med FN:s forskningsprogram för sexuell och reproduktiv hälsa och rättigheter, Human Reproduction Programme (HRP). Programmet ger ny kunskap om hur tillgång till säker abort kan säkerställas. Det bidrar också med underlag för riktlinjer och beslut på både land- och global nivå.
DKT International arbetar i Tanzania, Etiopien, Kenya, Uganda, Demokratiska republiken Kongo och Moςambique för att utbilda hälso- och sjukvårdspersonal i säkra aborter, skriva ut mediciner på recept och genomföra kampanjer för att minska negativa attityder och förbättra kunskapen om aborter.
Ökar tillgången till preventivmedel och säkra aborter
Organisationen Ipas arbetar globalt, regionalt och på nationell nivå med att öka kvinnors och flickors sexuella och reproduktiva hälsa och rättigheter med fokus på rätten till säker abort och preventivmedel. Genom kunskapsspridning, påverkansarbete och utbildning av hälsopersonal, verkar Ipas för att öka acceptansen av och tillgången till preventivmedelsrådgivning och abort inom hälso- och sjukvårdssystem och inom humanitär hjälp.
DKT International arbetar i Tanzania, Etiopien, Kenya, Uganda, Demokratiska republiken Kongo och Moςambique med att öka tillgången till preventivmedel.
Sida stödjer Ipas globala arbete, i Afrika söder om Sahara och i Latinamerika. I Latinamerika har arbetet bidragit till en förändring av Mexicos riktlinjer vad gäller preventivmedel. Det innebär att offentliga och privata vårdgivare kan skriva ut preventivmedel på recept. Även riktlinjer för abortvård har förbättrats och följer WHO:s rekommendationer. I Argentina har riktlinjerna gällande abort förbättrats som ger kvinnor laglig rätt att avbryta graviditeten och ger rätt till abortvård. Även Colombia och Ecuador har tagit fram liknande riktlinjer.
Organisationen Marie Stopes bidrar till att öka tillgången till preventivmedel och säkra aborter i Zambia.
Arbetar för att SRHR ska vara en del av vanlig hälsovård
International Planned Parenthood Federation (IPPF) är en global vårdgivare och organisation som jobbar för att SRHR ska vara en del av hälsovården och finnas för alla som behöver den. IPPF finns i 146 länder. Arbetet är omfattande: sexualundervisning, tillgång till preventivmedel, säkra aborter och mödravård. De arbetar även i humanitära kriser. IPPF håller samman ett stort nätverk med organisationer i länderna där de arbetar.
Organisationen Amplify Change stöttar lokala civilsamhällesorganisationer så de kan utföra sitt arbete på gräsrotsnivå. De arbetar för att öka tillgången till säker abort, stödjer hbtqi-personer och sexualundervisning.
Vård och medicin till personer med hiv
Endast hälften av de barn som lever med hiv har tillgång till medicin. Frontline AIDS arbetar med att förebygga sjukdomen och erbjuda vård och bromsmediciner. Organisationen gör det även möjligt för fler människor att testa sig, bland annat på mobila kliniker som når särskilt utsatta grupper.
Frontline AIDS:s webbplats