Sidas långsiktiga arbete i Ukraina har ställt om för att fokusera på att bygga upp infrastruktur som har förstörts i kriget och på att ekonomin ska återhämta sig. Genom omfattande humanitära insatser ger Sida stöd till människor som drabbas av kriget. Vi fortsätter stödja de samhällsreformer som har påbörjats.
Den ryska invasionen av Ukraina har enorma konsekvenser för befolkningen och landets utveckling. Attacker som slår mot infrastruktur och civila mål leder till att miljoner människor förlorar tillgång till vatten, hälsa, utbildning och uppvärmning. De humanitära behoven är mycket omfattande och kommer att öka.
Fattigdomen ökar
Kriget leder till ökad fattigdom. Konsekvenserna på längre sikt är både sociala och ekonomiska och slår hårt mot redan sårbara grupper: internflyktingar, äldre personer, hbtqi-personer, personer med funktionsvariationer, etniska minoriteter, människor på landsbygden, ungdomar och barn. Kvinnor drabbas i högre grad.
Utbredd korruption
Korruptionen genomsyrar samhället, exempelvis utbildningssystemet, rättssystemet och ordningsmakten. Ukraina ligger på plats 116 av 180 länder på Transparency Internationals korruptionsindex för 2022.1
Exempel på vad Sida har bidragit till 2022
10,6 miljoner har fått tillgång till rent vatten
Sida har genom Internationella rödakorskommittén (ICRC) bidragit till att återställa vattenförsörjningen till 10,6 miljoner människor genom reparationer av vattenanläggningar som förstörts av den ryska armén.
Hälsovård till barn och kvinnor
Nästan 5 miljoner barn och kvinnor har fått hälsovård, delvis genom mobila kliniker genom FN:s barnfond (Unicef).
Administrativ service och stöd till internflyktingar
Kommuner som varit ockuperade och fått sina servicekontor förstörda och plundrade har fått hjälp att återuppta verksamheten för att kunna ge människor viktig administrativ service.
Stärkt oberoende media
Sida har stöttat oberoende media och för att motverka desinformation under kriget till exempel genom samarbete mellan Sveriges Radio (SR) och Ukrainas nationella public service (Suspilne) och stöd till medieorganisationen Detektor Media.
Under 2022 bidrog Sida med ett omfattande humanitärt stöd på 545 miljoner kronor till Ukraina som har hjälpt miljontals krigsdrabbade människor. Samtidigt har Sidas bidrag till samhällsreformer ökat motståndskraften, återställt krigsskador och gett befolkningen tillgång till samhällsservice under krigstid.
När Ryssland invaderade Ukraina i februari 2022 tvingades miljontals människor lämna sina hem för att komma i säkerhet. En av dem är Ivan Koval. Sida har stöttat Ukrainas demokratiska utveckling sedan 2014. Nu används pengarna även till att stötta och hjälpa kommuner att ta hand om människor som drabbats av kriget.
Två sorters bistånd
I Ukraina bedriver Sida utvecklingssamarbete som bidrar långsiktigt till landets utveckling. Vi ger också humanitärt stöd för att ge skydd, rädda liv och lindra nöd. Den humanitära hjälpen till Ukraina har mångdubblats sedan Rysslands invasion den 24 februari 2022.
Det pågående kriget drabbar hela samhället och människors liv och säkerhet.
Sverige har stöttat Ukrainas långsiktiga utveckling sedan 1998 – främst med fokus på att stödja landets möjligheter att gå med i EU, stärka respekten för mänskliga rättigheter, minska korruptionen och landets miljöpåverkan, öka demokratin, jämställdheten, verka för fred och en hållbar ekonomisk utveckling som gynnar alla människor.
Efter invasionen ökade Sida till exempel stödet via fonden Partnership Fund for Resilient Ukraine som nådde människor i områden nära frontlinjen. Sida gav även ett större stöd till återställande av förstörd infrastruktur för energi, vatten och transport via Världsbankens fond Ukraine Recovery Trust Fund.
Biståndet till demokratiutveckling och digitalisering har under 2022 lagts om för att möta de akuta behov som uppstått. Till exempel har kommuner fått hjälp att återupprätta sin samhällsservice och organisera mottagandet av internflyktingar.
Det här är några exempel på vad Sida har bidragit till 2022.
Mänskliga rättigheter, demokrati, rättsstatens principer och jämställdhet
Respekten för mänskliga rättigheter har försämrats kraftigt i Ukraina till följd av kriget. Kriget har inneburit att könsrelaterat och sexuellt våld ökat. Hot, brott och diskriminering mot hbtqi-personer har ökat efter Rysslands invasion. Sida stödjer civilsamhällesorganisationer som ger akut stöd till kommuner och människor och som påverkar och övervakar regeringens politik och återuppbyggnaden.
Dokumenterar krigsöverträdelser
Under 2022 ökade Sida stödet till FN:s Human Rights Monitoring Mission som dokumenterar överträdelser när det gäller mänskliga rättigheter. Syftet är att förbättra övervakning och dokumentation av våld och övergrepp orsakade av konflikten i de östra delarna. Arbetet ska öka medvetenheten kring människorättsbrott i Ukraina och internationellt. Det ska också stärka förmågan att identifiera och reagera på kränkningar av de mänskliga rättigheterna.
Stärker oberoende media och motverkar desinformation
Mediaorganisationer, journalister, aktivister och människorättsförsvarare utsätts i ökad utsträckning för hot och attacker i Ukraina. Sida stöttar oberoende media för att motverka desinformation och den försämrade säkerhetssituationen för journalister under kriget.
”Support to Regionalisation of Public Service Media” är ett samarbete mellan Sveriges Radio (SR) och Ukrainas nationella public service (Suspilne). I arbetet ingår stöd till digitalisering och till de regionala public service-stationerna i landet.
Sida har även gett stöd till olika medieorganisationer bland annat Detektor Media som arbetar med att motverka desinformation.
Civilsamhället driver på för mänskliga rättigheter och jämställdhet
Sida stödjer Center for Civil Liberties (CCL) och en rad andra aktörer som verkar för mänskliga rättigheter i Ukraina. CCL övervakar Ukrainas engagemang i mänskliga rättigheter och organisationen har anpassat sitt stöd sedan kriget startade. Sida stödjer flera projekt inom jämställdhet, till exempel FN-organet UN Women som under kriget anpassat sitt stöd för att ge fler kvinnor sysselsättning.
Stöttar internflyktingar och ger tillgång till samhällstjänster
Under 2022 har projekt PROSTO i regi av Sveriges Kommuner och Regioner (SKR), stöttat 26 kommuner (med en total befolkning av närmare 660 000 innan den 24 februari).
Kommuner som varit ockuperade och fått sina servicekontor förstörda och plundrade har fått hjälp att återuppta verksamheten för att kunna ge människor viktig administrativ service. De har fått hjälp med tjänster som är viktiga när de återvänder till sina hem efter att ha varit på flykt. Det har handlat om att exempelvis ersätta förlorade id-handlingar, dokument om folkbokföring, registrering av företag och egendom,
Medarbetare som arbetar vid servicekontoren har fått utbildning och psykologiskt stöd. IT-utrustning och möbler som stulits av ockupanterna har blivit ersatt. Dessutom har projektet bidragit till att förbättra kommunernas mottagande av internflyktingar och sett till att de ingår i systemen för statliga stöd och ersättningar.
Projektet är en del av Sidas långvariga stöd till Ukrainas kommuner att inrätta servicekontor. Fler än 500 kommuner har hittills fått stöd med detta.
2014 påbörjade Ukraina arbetet med att öka demokratin genom att flytta makten och besluten om vardagliga frågor närmare medborgarna, ett arbete som Sida stödjer bland annat genom projektet Decentralisation Support Project (DSP) som drivs av Sveriges Kommuner och Regioner (SKR). Efter den 24 februari 2022 ställde projektet omedelbart om sitt arbete. Kommunerna får bland annat stöd för att på bästa sätt ta hand om människor som drabbats av kriget, bland annat genom insatser som skapar jobb.
Digitala lösningar ger tillgång till samhällstjänster
Sverige stödjer FN:s utvecklingsprogram (UNDP) för att genomföra projektet DIA (Digital, Inclusive, Accessible: Support to Digitalisation of Public Services in Ukraine) som under 2022 har utvecklat statens digitala lösningar och verktyg för att befolkningen ska kunna ta del av samhällstjänster. Tjänsterna når även människor i de ockuperade områdena. Medborgare har fått utbildning som ökat deras digitala färdigheter.
Rysslands aggression mot Ukraina och invasionen av landet innebär svåra utmaningar för medborgarna. Särskilt utsatta är de som redan tidigare levde i fattigdom. Nu handlar arbetet om att bygga upp infrastruktur och grundläggande samhällstjänster genom stöd till nationella och framförallt lokala myndigheter.
Stöd till konfliktdrabbade samhällen
Sverige stödjer tillsammans med flera andra länder fonden Partnership Fund for Resilient Ukraine som bidrar till bättre samhällsservice, ökad dialog och ekonomisk utveckling som gynnar befolkningen i Ukraina. Under kriget arbetar fonden med stöd till kommuner, flyktingar och arbetar mot desinformation.
Sida stödjer även FN:s utvecklingsfond (UNDP) Peace and Recovery Programme. Fonden arbetar med att öka säkerheten och tillgodose människors behov, både sociala och inom hälsoområdet. Att stötta den ekonomiska återhämtningen ingår också i arbetet.
FN:s övervakningsuppdrag för mänskliga rättigheter i Ukraina (HRMMU) övervakar och rapporterar om överträdelser och brott mot mänskliga rättigheter i Ukraina. Särskilt fokus ligger på konfliktområden. Sida har ökat sitt stöd till organisationen.
Miljö- och klimatmässigt hållbar utveckling och hållbart nyttjande av naturresurser
Sidas arbete inom klimat-och miljöområdet i Ukraina ska bidra till grön omställning. Vi stödjer förnybar energi, minskade utsläpp, bevarande av biologisk mångfald och omställning av ekonomin. Vi stödjer också projekt som gör samhällsservice mer hållbar inom vatten, sanitet, energieffektivisering och avfalls- och kemikaliehantering. Andra delar av arbetet handlar om klimatanpassning och att bidra till en mer hållbar stads- och landsbygdsutveckling.
Kriget drabbar miljö- och energiområdet i Ukraina, vilka påverkar hela samhället och människors liv. Luftföroreningar och giftrelaterade utsläpp från industrier och skogsbränder ökar.
Innan kriget ökade den ukrainska regeringen sina ambitioner inom klimatområdet. Klimattoppmötet COP26 i november 2021 ökade trycket på att fasa ut fossila bränslen och gå över till förnybara energikällor.
Återuppbygger förstörd infrastruktur
Sida har stärkt stödet till organisationer som bevakar de miljömässiga konsekvenserna av kriget. Vi ger bland annat anpassat stöd till 13 miljöorganisationer som till exempel International Renaissance Foundation i östra Ukraina. Sidas samarbetrorganisationer Europeiska banken för återuppbyggnad och utveckling (EBRD), Europeiska investeringsbanken (EIB) och Nordiska Miljöfinansieringsbolaget (Nefco) har anpassat sina projekt och fokuserar nu på att återuppbygga förstörd infrastruktur. Bland annat har fjärrvärmeprojektet DemoUkraine ställt om arbetet till att täcka kommuners kostnader för reparation av utbombade fönster och bombskadade fjärrvärmeledningar.
Sida ger stöd till Världsnaturfonden (WWF) som är en av få organisationer som arbetar för biologisk mångfald i Ukraina. Arbetet fokuserar på att främja naturbaserade lösningar för klimatanpassning. i samarbete med Ukrainas Miljö- och Jordbruksdepartement. WWF har anpassat sitt arbete till följd av kriget.
Det pågående kriget har kraftigt försämrat Ukrainas ekonomi. Fattigdomen och ojämlikheten ökar. Att bidra till att öka sysselsättningen för alla människor är viktigt för att förbättra den ekonomiska utvecklingen.
Ökad försörjning för flyktingar
Sida samarbetar med Världsbanken och stödjer Internationella arbetsorganisationen (ILO) och FN:s flyktingkommissarie (UNHCR) för att öka flyktingars möjligheter att försörja sig. Sida samarbetar också med Kiev School of Economics (KSE) som beräknar vad det kommer att kosta att återuppbygga förstörd infrastruktur och analyserar den ukrainska ekonomin.
Sida stödjer FN-organet International Trade Centre (ITC) som arbetar för att små och medelstora företag inom frukt- och grönsakssektorn ska kunna öka sin produktion och anpassa sig efter marknadens krav. Syftet är att göra det lättare för företagen att handla på nya marknader både inom och utanför landet. Projektet har anpassats efter behov som uppkommit som en följd av kriget.
Genom Världsbanken bidrar Sida till att stärka Ukrainas finanssektor så att den kan driva på ekonomisk tillväxt som kommer alla människor till del, med särskild inriktning på marginaliserade grupper.
Omfattning och stryrning av Sidas arbete i Ukraina
Stödet till Ukraina ökade kraftigt under 2022 med anledning av Rysslands invasion. I det totala stödet ingår såväl akut humanitärt stöd som långsiktigt reformsamarbete. Du kan läsa om det humanitära arbetet genom att klicka på fliken längre upp på sidan.
Det ryska anfallskriget mot Ukraina har skapat enorm förödelse och lett till en svår humanitär situation i landet. Över 17 miljoner människor, drygt 40 procent av befolkningen, behöver humanitärt stöd och över 14 miljoner människor har tvingats lämna sina hem. Sidas planerade humanitära stöd i Ukraina är 220 miljoner kronor för 2023.
Under 2023 ger Sida humanitärt stöd genom de organisationer som på bästa sätt kan hjälpa människor i de mest drabbade områdena. Viktiga prioriteringar i arbetet är att minska de risker som människor utsätts för till exempel attacker mot byggnader, vägar och elnät
Civilsamhällets organisationer och volontärnätverk är avgörande för att hjälpen ska nå fram. Sidas arbete samordnas med myndigheter inom landet.
Så har Sida stöttat Ukraina under 2022
Sida har gett humanitärt stöd till Ukraina sedan 2014, då främst till landets östra regioner. Den svenska humanitära hjälpen till Ukraina mångdubblades efter det att Rysslands förnyade anfallskrig inleddes 24 februari 2022.
Sida bidrog 2022 med 545 miljoner kronor för att stötta organisationer på plats i Ukraina. Samarbetsorganisationerna har tillhandahållit kontantbidrag, mat och vatten, tak över huvudet, sjukvård och el. Detta bidrog till att hjälpa miljontals nödställda ukrainare.
Sidas humanitära insatser riktar sig till de människor som drabbats av kriget och ger dem tillgång till humanitär assistans och skydd, framförallt i de värst konfliktdrabbade områdena där behoven är som störst. Här är några exempel på vad Sida har bidragit till under 2022:
3 miljoner människor har fått hjälp varje månad
Den största mottagaren av svenskt humanitärt stöd i Ukraina har varit FN:s livsmedelsprogram (WFP). De skalade snabbt upp sin verksamhet när krisen eskalerade, i huvudsak genom livsmedels- och kontantbistånd.
Varje månad har WFP nått cirka 3 miljoner människor. Varje månad har de skickat omkring 700 lastbilar med livsmedel till samhällen nära frontlinjen och över fyra miljoner människor har samtidigt fått kontantstöd.
Stödet till Internationella rödakorskommittén (ICRC) har under 2022 bidragit till att återställa vattenförsörjningen till 10,6 miljoner människor genom reparationer av vattenanläggningar som förstörts av den ryska armén. Organisationen har även levererat medicinsk utrustning och läkemedel till 170 sjukvårdsinrättningar och gett vård till sjuka och skadade genom 62 fältsjukhus. Arbetet har även säkerställt att människor fått tillgång till centralvärme.
FN:s barnfond (Unicef) har bland annat försett nästan 5 miljoner barn och kvinnor med hälsovård, delvis genom mobila kliniker. 4,6 miljoner människor har fått tillgång till rent vatten och barn har kunnat gå i skolan. Unicef har även gett psykosocialt stöd till barn och föräldrar som drabbats av våldet.
FN:s flyktingorgan (UNHCR) arbetar i östra Ukrainas krigsdrabbade områden. Det svenska stödet har bidragit till att hjälpa över 4,3 miljoner ukrainare. Människor har fått kontantstöd för att klara vintern. Stödet har gått till att reparera sina hem, bo i tillfälliga boenden och till värme.
Sidas stöd till Rädda Barnen har bidragit med livräddande stöd till cirka 800 000 människor varav över hälften är barn. Arbetet har genomförts i samarbete med 27 samarbetsorganisationer runtom i Ukraina. Det har handlat om distribution av mat, vatten, kontantstöd och att skapa trygga och säkra platser för traumatiserade barn och familjer.
Omfattning Sidas humanitära stöd till Ukraina
Sidas totala humanitära stöd till Ukraina för 2022 uppgick till 545 miljoner kronor. Sidas initiala humanitära stöd till Ukraina uppgår preliminärt till 220 miljoner kronor för 2023.