Jämställdhet
Jämställdhet handlar om alla människors lika rätt, men är också en förutsättning för att kunna utrota fattigdomen i världen. För Sida är jämställdhet en prioriterad fråga som finns med i nästan alla insatser.
Så går utvecklingen framåt
Fler flickor i skolan
Fler flickor går i skolan idag än för ett par årtionden sedan.
Jämställdhet uppmärksammas
Jämställdhet har fått mer uppmärksamhet inom det internationella utvecklingssamarbetet. Allt fler är överens om att män och pojkar måste inkluderas i arbetet för jämställdhet.
Många utmaningar kvarstår
Få flickor inom högre utbildning
Fortfarande går färre flickor än pojkar klart grundskolan och fortsätter med högre studier.
Könsrelaterat våld
Många flickor och kvinnor utsätts för könsrelaterat våld.
Utvecklingen går bakåt
Allt fler länder styrs av partier som hotar de framsteg som gjorts. Till exempel inför nu många länder hårdare lagar mot abort och hbtq-frågor.
Sidas arbete för jämställdhet
Sveriges utvecklingssamarbete har länge haft fokus på jämställdhetsfrågor. På senare år har ambitionen höjts ännu mer, bland annat som en följd av att politikerna beslutat att Sverige ska ha en feministisk utrikespolitik.
Av Sidas totala stöd 2018 hade 88 procent – drygt 22 miljarder kronor – jämställdhet som huvudmål (23 %) eller delmål. Detta gör Sverige till det givarland som satsar mest på stöd till jämställdhet.
Jämställdhet – en mänsklig rättighet
Under de senaste åren har flera länder kriminaliserat könsrelaterat våld och barnäktenskap. Men diskriminerande lagar, sociala normer och destruktiva sedvänjor förtrycker fortfarande kvinnor och flickor världen över.
Stereotypa könsroller skadar även män och pojkar. Jämställdhet är viktigt för att både män och kvinnor ska kunna leva fullvärdiga liv och för att kunna ta sig ur fattigdom.
Engagerar män i jämställdhet
UN Women arbetar i Mellanöstern och Nordafrika med att engagera män och pojkar, exempelvis genom kampanjen Because I’m a man som fått stort genomslag i bland annat Egypten, Marocko och Palestina.
Utbildar kvinnor
I Zambia utbildas kvinnor som migrerat i hur man sköter sin ekonomi och driver företag, genom ett program som stärker migranters hälsa och rättigheter i elva afrikanska länder.
Minskar den digitala klyftan
World Wide Web Foundation verkar för att minska den digitala klyftan mellan män och kvinnor och göra internet mer tillgängligt för alla.
Ekonomisk självständighet
Över hela världen tjänar kvinnor mindre än män, och gör den större delen av det obetalda arbetet i hemmet. Färre kvinnor än män har ett bankkonto, kan ta lån, starta företag eller ärva mark.
Att kvinnor ska ha samma möjlighet att arbeta avlönat är viktigt i sig, men bidrar också till utveckling för hela länder.
Utbildar småskaliga bönder
I Rwanda har FN-organet International Trade Centre (ITC) gjort det möjligt för småskaliga kaffebönder att få utbildning i odlingsmetoder och ekonomi.
Bättre villkor i textilfabriker
I Bangladesh stödjer Sida International Labour Organisations (ILO) utbildningsprogram för anställda inom textilindustrin, för att stärka kvinnors roll i fabrikerna.
Stärker kvinnors försörjning
Bland kvinnor i urfolken på Guatemalas landsbygd är psykiskt och fysiskt våld en del av vardagen. Sida stödjer Helvetas som hjälper kvinnor att lyckas försörja sig på jordbruk, och komma bort från beroendet av sina män.
Deltagande och inflytande i politiken
Allt fler kvinnor väljs i dag till politiska poster, men i de flesta länder är skillnaden mellan antal män och kvinnor fortfarande mycket stor på alla politiska nivåer.
I många länder går den demokratiska utvecklingen åt fel håll, vilket gör det svårare för kvinnorättsorganisationer att verka. Allt fler kvinnorättsförsvarare utsätts för trakasserier och våld.
Jämställd budget
I Ukraina stödjer Sida ett projekt som bidragit till att alla departement och myndigheter i landet från och med 2019 ska göra en jämställdhetsanalys av offentliga budgetar.
Kvinnligt deltagande ökar
I Colombia har Sveriges utvecklingssamarbete bidragit till att öka kvinnors deltagande i fredsprocessen.
Riktlinjer för journalister
I Liberia har kvinnliga politiker framställts negativt i media. Sidas stöd för att motverka detta har resulterat i en handbok för journalister.
Flickors rättigheter
I låg- och medelinkomstländer tvingas var tredje flicka gifta sig före 18 års ålder, och många blir gravida när de själva fortfarande är barn. Unga mödrars möjlighet att utbilda sig och kunna försörja sig själva går ofta förlorad.
Sex- och samlevnadsundervisning
FN-programmet Rapariga Biz utbildar flickor och unga kvinnor i bland annat Moçambique till att bli mentorer. Dessa sprider sedan kunskap till andra jämnåriga om sexuell och reproduktiv hälsa och rättigheter.
Motarbetar förlegad syn på mens
I många länder tvingas flickor och kvinnor att stanna hemma från skola och arbete när de har mens. Sidas stödjer flera insatser som arbetar för tillgång till toaletter, rent vatten och mensskydd.
Stärker kvinnors rättigheter
I konfliktdrabbade områden i Myanmar är kunskapen om kvinnors rättigheter låg, och få har tillgång till hälsovård. Sida stödjer UNFPA:s program, Women and Girls First, som arbetar för att förändra detta.
Könsrelaterat våld
Uppskattningsvis utsätts mer än var tredje kvinna i världen för fysiskt eller sexuellt våld någon gång under sin livstid. Särskilt drabbade är kvinnor och flickor i kriser, krig och konflikter.
Som könsrelaterat våld räknas:
- Våld i nära relationer
- Sexuellt våld
- Människohandel för sexuella ändamål
- Barnäktenskap
- Tvångsäktenskap
- Hedersvåld
- Könsstympning
- Våld mot hbtq-personer
Engagerar män och pojkar
I Demokratiska republiken Kongo utsätts en stor andel av alla flickor och kvinnor för våld. Sida samarbetar med Promundo för att engagera unga män och pojkar att arbeta för förändring.
Juridiskt stöd för kvinnor
I Bolivia har tre av fyra kvinnor utsatts för våld. Sida stödjer UNFPA:s insats mot könsrelaterat våld. Nu finns kontor där kvinnor kan anmäla och få juridiskt stöd.
Motarbetar barnäktenskap
I Bangladesh gifter sig 18 procent av alla tjejer innan 15 års ålder. Sida stödjer Plan International som arbetar mot barnäktenskap.
Omfattning och styrning av Sidas arbete med jämställdhet
Av Sidas totala stöd 2019 hade 89 procent – runt 22,5 miljarder kronor – jämställdhet som huvudmål (23 %) eller delmål. Detta gör Sverige till det givarland som satsar mest på stöd till jämställdhet.
- Strategin för Sveriges utvecklingssamarbete för global jämställdhet och kvinnors och flickors rättigheter 2018-2022 på regeringens webbplats
- Sidas portföljöversikt: Jämställdhet
Uppdaterad: 13 januari 2021
Sidansvarig: Sidas kommunikationsavdelning