Sidas arbete i Sydsudan
Sydsudan är världens yngsta land. Efter flera års inbördeskrig blev landet 2011 självständigt från Sudan. Sidas utvecklingssamarbete bidrar till att stärka freden och att Sydsudans befolkning, särskilt kvinnor och flickor, får tillgång till bättre vård, utbildning och försörjningsmöjligheter.
Sidas bistånd till Sydsudan
Viktiga temaområden i Sydsudan
Så går utvecklingen framåt
Stabilare efter fredsavtal
Sedan fredsavtalet skrevs under 2018 har situationen i landet blivit något mer stabil och en övergångsregering har bildats, även om utmaningarna är många.
Kvinnlig representation
Fler kvinnor deltog i fredsförhandlingarna 2018 jämfört med tidigare förhandlingar. Det har lett till att det nya fredsavtalet innehåller en regel som säger att kvinnor ska ha 35 procent av platserna i parlamentet. Dock har detta inte uppnåtts i praktiken.
Många utmaningar kvarstår
Mänskliga rättigheter begränsade
Enligt den oberoende organisationen Freedom House, som kartlägger situationen vad det gäller demokrati, politisk frihet och mänskliga rättigheter, är Sydsudan ett av de länder i världen där demokratin och de mänskliga rättigheterna är kraftigast begränsade.
Könsrelaterat våld
Många kvinnor och flickor utsätts för könsrelaterat våld och barnäktenskap är vanliga. Enligt Globalis är 44 procent av flickorna gifta innan sin 18-årsdag och 16 procent innan de fyllt 15 år.
Hög mödradödlighet
Tillgången till mödravård och säkra förlossningar har enorma brister. Det har lett till att Sydsudan är en av de länder där mödradödligheten är bland de högsta i världen, uppskattningsvis dör så många som var sjunde kvinna på grund av komplikationer under förlossningen.
Två sorters bistånd i Sydsudan
I Sydsudan bedriver Sida utvecklingssamarbete som bidrar långsiktigt till landets utveckling. Vi ger också humanitärt stöd för att rädda liv och lindra nöd i akuta situationer.
Uppdaterad: 13 januari 2021
Sidansvarig: Sidas kommunikationsavdelning