Efter 50 år av konflikter står Sudans befolkning inför stora utmaningar och en utbredd fattigdom. Sidas utvecklingssamarbete bidrar till hållbar fred, demokrati, respekt för mänskliga rättigheter och rättssäkerhet. Klimat, miljö, jordbruk och förnybar energi är andra viktiga fokusområden.
Sidas bistånd till Sudan 2019
Totalt bistånd
394 mnkr
Långsiktigt utvecklingssamarbete
217.4 mnkr
Humanitärt stöd
179.7 mnkr
Viktiga temaområden i Sudan
Hållbar fred
Mänskliga rättigheter och demokratisk utveckling
Miljö och klimat
Så går utvecklingen framåt
Första fria valen 2024
Sommaren 2019 tog Sudan ett historiskt kliv mot demokrati genom undertecknandet av ett fredsavtal för övergång från diktatur till ett civilt styre. De första fria valen är planerade till 2024.
Könsstympning har kriminaliserats
2020 kriminaliserades könsstympning i Sudan, men förändring tar tid. Enligt FN har 80 procent av kvinnorna utsatts för könsstympning.
Pressfriheten har ökat
Skyddet av de mänskliga rättigheterna har förbättrats under 2020, men människor är fortfarande begränsade av restriktioner och saknar möjlighet att påverka landets politik. Enligt Reportrar utan gränsers pressfrihetsindex har mediernas situation förbättrats sedan 2019 och stigit från plats 176 till 150 av 180 länder.
Många utmaningar kvarstår
Konflikter driver människor på flykt
De långvariga konflikterna har drivit miljontals människor på flykt, både inom landets gränser och till grannländerna. Kvinnor och unga har drabbats hårdast och deras möjligheter att delta i freds- och försoningsprocesser är begränsade.
Korruption försvagar rättssystemet
Respekten för lagar och domstolar har stora brister inte minst på grund av bristfällig kapacitet, straffrihet för förövare och en utbredd korruption. Transparency International placerade 2019 Sudan i bottenskiktet (173 av 190 länder) i sitt index för korruption.
Könsrelaterat våld
Sudan står inför stora utmaningar som rör jämställdhet. Barnäktenskap är vanligt förekommande, likaså sexuellt och könsrelaterat våld och könsstympning.
Sudan är ett av världens svåraste länder för barn att växa upp i. Här arbetar Unicef bland annat mot könsstympning av flickor och för att skapa trygga miljöer för barn som växer upp i konflikt eller på flykt. Sida är en stor givare till programmet.
Två sorters bistånd i Sudan
I Sudan bedriver Sida utvecklingssamarbete som bidrar långsiktigt till landets utveckling. Vi ger också humanitärt stöd för att rädda liv och lindra nöd i akuta situationer.
Sudan är till ytan Afrikas tredje största land, fyra gånger större än Sverige. De långdragna konflikterna pågick i runt 50 år efter självständigheten 1956. Strider som hade sin grund i vem som har rätten till mark, olja, vatten eller boskap. Som en konsekvens av konflikterna delades landet 2011 i två delar: Sudan och Sydsudan.
Konflikten tillsammans med klimatförändringar, återkommande naturkatastrofer och en svag ekonomi har lett till att drygt en femtedel av befolkningen – 9,4 miljoner människor – lever i fattigdom. Sudans befolkning befinner sig i en mycket sårbar situation då fattigdomen ökar, istället för att minska.
Det senaste året har inneburit en dramatisk samhällsförändring, där det sudanesiska folket genom en revolution av fredliga protester lyckades avsätta president al-Bashir efter 30 år vid makten. Att reformera ekonomin och bygga en hållbar fred är högst på den civilledda övergångsregeringens agenda.
Hållbar fred
För att lösa den nationella konflikten behöver de lokala konflikterna lösas. Många grundorsaker till konflikternas uppkomst är ännu olösta. Kvinnor och unga är de som har drabbats hårdast, samtidigt som deras möjligheter att delta i freds- och försoningsprocesser är begränsade.
Bidrar till fred och försoning
Det väpnade våldet fortsätter mellan grupper på lokal nivå i Darfur, en av landets mest utsatta områden. Sida ger sedan 2009 stöd till en UNDP-fond, Darfur Community Peace and Stability Fund, som bidrar till fred och försoning i Darfur.
Stridigheter kring vatten och mark förekommer fortfarande i Sudans södra delar. Via FN:s utvecklingsfond, UNDP, stöttar Sida sedan 2018, ett initiativ med fokus på att lösa konflikter, främst kring land och vatten, i fem av Sudans sydligt belägna stater.
För att skapa varaktig fred behövs det civila samhällets röster och deras lärdomar från konflikten. Sida stödjer civilsamhällesorganisationen Saferworld, som verkar för fredsbyggande på lokal nivå i några av Sudan mest konfliktdrabbade områden.
De civila krafter som på fredlig väg genomförde revolutionen har tagit över en del samhällsfunktioner och det folkliga engagemanget är fortfarande stort. Även om medierna får allt större utrymme finns stora utmaningar kvar efter 30 år av censur och trakasserier av journalister.
Traditionella värderingar, religiösa uppfattningar och lagstiftning försvårar flickors och kvinnors situation. Tillgången till social service och inte minst mödravård och familjeplanering mycket begränsad.
Jämställdhet lyfts som politisk fråga
Möjligheterna för befolkningen, särskilt kvinnor, att delta i politiska beslutsprocesser har varit och är mycket begränsade. Sida har ett avtal med UN Women där sju nationella jämställdhetsrådgivare bistår utvalda ministerier och premiärministerns kontor. Målet är att jämställdhet ska gå från en förbisedd politisk fråga till ett perspektiv som genomsyrar alla politikområden.
Sida stödjer OHCHR (United Nations Human Rights office of the High Commissioner) och deras etablering i Sudan i arbetet för mänskliga rättigheter. Insatsen inkluderar övervakning, rapportering och utbildning för myndigheter och det civila samhället.
International Institute for democracy and electoral assistance (I-IDEA) stödjer övergångsregeringen inom fyra områden: Stöd till den nationella valkommissionen (NEC), dialog och samsyn kring den politiska övergången, samhällsinformation och kvinnors politiska deltagande.
Sudan har sedan decennier en tilltagande ökenspridning, som drivs av klimatförändringar och en omfattande skogsavverkning. Ökenspridningen leder till att tillgången till nödvändiga naturresurser, odlingsmark och dricksvatten minskar.
Jordbruk är Sudans huvudnäring: två av tre sudaneser livnär sig på jordbruk och/eller boskapsskötsel. Enligt World Food Programme (WFP) förlorar jordbruket i Sudan mellan 30 och 40 procent av sin skörd årligen på grund av bristande förvaringsmöjligheter för maten som odlats.
Mer produktivt jordbruk
Sudans jordbruk är ineffektivt och ger inte tillräckliga inkomster till landets jordbrukare. Civilsamhällesorganisationen ZOA arbetar för att öka jordbruksproduktiviteten, att stärka fredsarbetet på lokalnivå, och samtidigt stärka lokalt ägarskap av vattenresurserna.
Skogsavverkning och ökenspridning har minskat den odlingsbara marken. Sida stödjer bland annat World Food Programme (WFP) i deras landsomfattande arbete med att trygga en hållbar livsmedelsförsörjning på Sudans landsbygd. Även stödet till Mercy Corps har som mål att öka jordbruksproduktionen och öka tillgången till mat i delstaterna Blå Nilen och Södra Kordofan.
Till följd av många år av konflikt är Sudan drabbat av en av världens längst pågående humanitära kriser. Sommaren 2019 tog landet ett historiskt kliv mot demokrati genom undertecknandet av en överenskommelse för övergång från diktatur till civilt styre. De första fria valen ska hållas 2022. Fram till dess sitter en övergångsregering vid makten.
9,3 miljoner människor beräknas vara i behov av akut humanitär hjälp, vilket är en ökning med 70 procent sedan 2019. 18 miljoner människor – nästan halva befolkningen – beräknas ha svårt att få tag i mat för dagen. Det är ytterst viktigt att det humanitära arbetet snabbt intensifieras för att klara den svåra ekonomiska krisen, utan att situationen för folket förvärras.
Den humanitära krisen beror på flera olika faktorer: den långdragna konflikten, markkonflikter på grund av klimatförändringar, vilket i sin tur lett till en minskad matproduktion och svält. Det stora antalet flyktingar från Sydsudan (mellan 800 000 och 1,3 miljoner) förvärrar den humanitära krisen ytterligare.
Så stödjer Sida Sudan
I Sudan har det humanitära stödet bland annat fokus på mat och näring samt de delar av landet som drabbas hårdast av konflikt. Sida arbetar för att det humanitära stödet ska samverka med utvecklingssamarbetet med Sudan, som exempelvis bidrar till att förebygga humanitära kriser.
Samordning av det humanitära stödet
Sudan Humanitarian Fund (SHF), som drivs av OCHA (FN:s kontor för samordning av humanitärt bistånd), som ser till att pengarna snabbt når dem som bäst behöver det.
Internationella Rödakorskommittén (ICRC) stödjer matproduktionen, förser människor med vatten och jobbar med rehabilitering av människor som drabbats av konflikten.