Demokratiska republiken Kongo är ett av världens fattigaste länder, och är präglat av decennier av väpnad konflikt. Sidas arbete fokuserar på några av grundorsakerna till konflikterna och utvecklingshindren. Kvinnors rättigheter är en svensk profilfråga.
Sidas bistånd till Demokratiska republiken Kongo 2019
Totalt bistånd
690 mnkr
Humanitärt stöd
362.3 mnkr
Långsiktigt utvecklingssamarbete
329.3 mnkr
Viktiga temaområden i Demokratiska republiken Kongo
Mänskliga rättigheter, jämställdhet och demokrati
Förbättrade levnadsvillkor
Förbättrad hälsa
Mänsklig säkerhet och frihet från våld
Så går utvecklingen framåt
70%
av alla barn gick ut mellanstadiet år 2015. År 2002 var det endast 42 procent.
Barnadödligheten har minskat
Antalet barn som dör innan de fyllt fem år har gått från 161 per 1000 levande födslar år 2000 till 88 barn år 2018.
Jämställdhetsreformer har införts
Under de senaste åren har DRK genomfört flera jämställdhetsreformer, bland annat gällande föräldraledighet och pension.
Många utmaningar kvarstår
Ett av världens fattigaste länder
Tre fjärdedelar av befolkningen lever i extrem fattigdom, vilket gör landet till ett av världens fattigaste länder. DRK låg 2019 på plats 179 av 189 länder i FN:s index för mänsklig utveckling.
Demokratiska utvecklingen går åt fel håll
Den demokratiska utvecklingen har sedan 2015 gått i fel riktning. Det politiska styret har blivit mer repressivt och kränkningar av mänskliga rättigheter blir allt vanligare.
Ojämställt samhälle
DRK är ett av de minst jämställda länderna i världen – i Gender Gap Report 2020 kom landet på plats 149 av 153 länder. Könsbaserat våld riktat mot kvinnor och flickor är mycket vanligt.
I stora delar av Demokratiska republiken Kongo saknas hälsovård. Samtidigt brottas landet med återkommande epidemier av kolera, mässling och ebola, och mödradödligheten är bland de högsta i världen. Nu organiserar sig människor på lokal nivå för att förbättra vården.
Två sorters bistånd i Demokratiska republiken Kongo
I Demokratiska republiken Kongo bedriver Sida utvecklingssamarbete som bidrar långsiktigt till landets utveckling. Vi ger också humanitärt stöd för att rädda liv och lindra nöd i akuta situationer.
Demokratiska republiken Kongo (DRK) skulle tack vare sina enorma naturtillgångar kunna vara ett av Afrikas rikaste länder. Istället är landet ett av världens fattigaste, präglat av konflikt, korruption och ett repressivt politiskt styre. Många väpnade konflikter pågår fortfarande mellan olika väpnade grupper och DRK:s armé.
I slutet av 2018 hölls ett presidentval som trots anklagelser om valfusk ledde till DRK:s första fredliga maktskifte. Den nya regeringen har sedan valet skapat försiktigt hopp genom löften om reformer.
Mänskliga rättigheter, jämställdhet och demokrati
Det kongolesiska styret är auktoritärt och kränkningar mot människors rättigheter, främst politiska fri- och rättigheter, sker regelbundet. Efter den nya regeringens tillträde 2019 har situationen förbättrats något, men covid-19-pandemin har till viss del vänt den positiva trenden. Rättssystem är fortsatt svagt och politiserat och korruptionen är utbredd. Våld mot kvinnor är omfattande i hela DRK.
Fler unga och kvinnor ska delta i politiken
Människorättsförsvarare riskerar förföljelse och frihetsberövande i DRK. Trots att vissa förbättringar har skett så utsätts också civilsamhällesorganisationer för påtryckningar. Diakonia och flera lokala partner arbetar för att stärka civilsamhällets förmåga att bidra till det demokratiska systemet, öka respekten för mänskliga rättigheter och öka ungas och kvinnors politiska deltagande.
Kvinnor har liten möjlighet att göra sina röster hörda och bestämma över sina egna liv i DRK. International Alert och Norwegian Refugee Council arbetar för att öka kvinnors representation i samhällets institutioner och stärka kvinnors ekonomiska, politiska och sociala egenmakt, bland annat genom att ge dem möjlighet att starta företag, lära sig läsa och lära sig yrken som bilmekaniker eller motorcykeltaxichaufför.
Tre fjärdedelar av DRK:s invånare lever i extrem fattigdom. Det råder stor brist på jobb. 70 procent (IFAD) av befolkningen arbetar inom jordbruket, men sektorn är ineffektiv och den potential som DRK:s bördiga jord har för att minska fattigdomen uppfylls inte.
Lån till kvinnliga jordbrukare
Trots att kvinnor utgör 70 procent av jordbrukarna så äger de jämfört med män mer sällan sin mark och har mindre tillgång till finansiella tjänster. UN Capital Development Fund (UNCDF) ger kvinnor och unga möjlighet att genom mikrokrediter och förmånliga lån utveckla sina verksamheter.
Avskogning är ett stort problem i DRK – den bidrar till klimatförändringar och hotar den biologiska mångfalden och människors försörjning. Programmet FONAREDD, som drivs av FAO och WWF, engagerar invånarna i hållbart skogsbruk, vilket också bidrar till nya hållbara försörjningsmöjligheter. Programmet fokuserar även på att stärka landrättigheter.
Det statliga hälsosystemet är i det närmaste obefintligt i många delar av landet, och den sjukvård som finns har begränsad kapacitet och är i stor utsträckning beroende av bistånd.
Kunskapen om sexuell och reproduktiv hälsa och rättigheter (SRHR) är låg, särskilt på landsbygden. Tillgången till vård och preventivmedel brister. Barnäktenskap är vanligt och var femte tonårsflicka har fött barn innan hon fyllt 18 år.
Mödra- och barnavård
I DRK dör 473 av 100 000 kvinnor i samband med graviditet eller förlossning, enligt siffror från Världsbanken. Unicef och den nationella organisationen SANRU arbetar för att förbättra landets mödra- och barnavård, samt utbildar barnmorskor att identifiera och ge vård till våldtäktsoffer.
Endast en av fyra kvinnor som inte vill bli gravida har tillgång till moderna preventivmedel, och kunskapen om exempelvis hiv/aids är mycket låg visar siffror från UNFPA. UNFPA, Médecins du Monde och PathFinder arbetar för att säkerställa människors SRHR, med särskilt fokus på unga. Organisationerna utbildar bland annat vårdpersonal, informerar unga om SRHR och könsbaserat våld och ser till att vårdinrättningar kan erbjuda preventivmedel.
På grund av de pågående konflikterna är bristen på mänsklig säkerhet ett utbrett problem i DRK. Mest konflikthärjat är landets östra delar. Antalet beväpnade grupper beräknas uppgå till minst 120 stycken. Militären och polisen står för majoriteten av alla kränkningarna av de mänskliga rättigheterna.
Strategi för säkerhet och stabilisering
FN:s fredsbevarande styrka MONUSCO har varit på plats i DRK med fredsbevarande trupper i över 20 år. Sida stödjer genomförandet av en internationell strategi för säkerhet och stabilisering (ISSSS) i DRK.
Återintegrering av barn som varit med i väpnade grupper
Rekrytering av barnsoldater till den kongolesiska armén har minskat, men de väpnade gruppernas rekrytering av barn har istället ökat. Unicef arbetar med att återintegrera av vuxna och barn som tidigare varit delaktiga i väpnande grupper, bland annat genom att utbilda i fredlig konfliktlösning, få barn att börja i skolan och genom kontantstöd till sårbara hushåll.
Demokratiska republiken Kongo (DRK) har en lång historia av våldsamma konflikter, extrem fattigdom, politisk instabilitet och maktmissbruk. Sedan 2016 har den humanitära situationen förvärrats, antalet internflyktingar har fördubblats och fler människor har inte mat för dagen. 2020 beräknas antalet människor som är i behov av humanitärt stöd öka till 15,9 miljoner.
Brister inom hälsosektor och infrastruktur gör befolkningen än mer sårbar. Utbrott av sjukdomar som mässling, kolera och ebola kräver tusentals liv årligen. Landet drabbas även av naturkatastrofer som översvämningar och jordskred.
Humanitärt stöd
Inom utvecklingssamarbetet med DRK stödjer Sida även insatser som bidrar till att förebygga humanitära kriser.
Fokus för Sidas humanitära stöd är främst att skydda personer som drabbas av konflikt och våld, bekämpa undernäring och att förbättra situationen för människor som tvingats fly från sina hem.
Stöd för internflyktingar
Norska Flyktingrådet (NRC) samt FN:s migrationsorganisation (IOM), flyktingorgan (UNHCR) och livsmedelsprogram (WFP) möter akuta behov med insatser inom mat, vatten, sanitet, boende samt psykosocialt stöd för internflyktingar.
Internationella Rödakorskommittén (ICRC) är en av de viktigaste internationella organisationerna för skydd och säkerhet. ICRC förhandlar med de väpnade grupperna för att få tillträde till de områden som är i störst behov av akut humanitär hjälp.
Country-Based Pooled Funds (CBPF) koordineras av FN:s kontor för humanitära frågor (UNOCHA) och stödjer lokala och internationella organisationers akuta insatser. Genom att finansiera lokala initiativ kan fonden på ett flexibelt och förebyggande sätt stärka samhällens egen motståndskraft.