Sidas arbete i Burkina Faso
Trots en positiv demokratisk utveckling de senaste åren är Burkina Faso ett av världens fattigaste länder. Sida bidrar till landets utveckling inom mänskliga rättigheter, demokrati, rättsstatens principer och jämställdhet. Motståndskraft, miljö, klimat och energi är andra fokusområden.
Sidas bistånd till Burkina Faso 2020
Viktiga temaområden i Burkina Faso
Så går utvecklingen framåt
Fler barn och mammor överlever
Antalet barn som dör innan de fyllt fem år har mer än halverats sedan 2000 (från 180 till 76 av 1 000 levande födslar). Även mödradödligheten har minskat.
Demokratin stärks efter fria val
Sedan förre presidenten Blaise Compaoré störtades 2014 har två fria val kunnat genomföras på ett fredligt sätt utan större incidenter – 2015 och 2020. I det senaste valet tävlade hela 10 652 kandidater från 126 partier om platserna i nationalförsamlingen.
Stärkt biologisk mångfald
Befolkningen runt 34 skogar i Burkina Faso har utvecklat skogsutvecklings- och förvaltningsplaner, som ökar produktionen av bland annat honung och frukt. Det stärker den biologiska mångfalden och bidrar till att minska klimatförändringarna samt öka människors inkomster.
Många utmaningar kvarstår
Humanitär och säkerhetsmässig kris
Antalet internflyktingar som flyr våld och hot om våld har tjugodubblats på två år i Burkina Faso. I slutet av 2020 befinner sig drygt en miljon burkinier på flykt i sitt eget land, samtidigt som över tre miljoner burkinier lever med matosäkerhet och 285 000 barn lider av kronisk undernäring.
Bristande jämställdhet
Burkina Faso är ett av världens minst jämställda länder med plats 147 av 162 länder på UNDP:s jämställdhetsindex (2019). Landet saknar fortsatt organisationer i civila samhället som på ett tydligt sätt arbetar för kvinnors rättigheter.
Skolor tvingas stänga
En tredjedel av alla barn går inte klart grundskolan. Till följd av säkerhetskrisen har över 2 500 skolor stängts, före covid-19
Utvecklingssamarbete i Burkina Faso
Hösten 2020 genomförde Burkina Faso sitt andra demokratiska val efter att den auktoritäre Blaise Compaoré störtades 2014. Trots demokratiseringen är Burkina Faso ett av världens fattigaste länder. I UNDP:s Human Development Index för 2020 hamnar Burkina Faso på plats 182 av 189. På landsbygden lever nio av tio människor i fattigdom. Det kraftigt försämrade säkerhetsläget med väpnade grupper som utför terrorattacker som både dödar och tvingar människor att fly och statliga säkerhetsstyrkor har anklagats för utomrättsliga avrättningar.
Demokrati och mänskliga rättigheter
Det försämrade säkerhetsläget hotar människors liv, hälsa och försörjning men hindrar också landets regering. Det har blivit svårare för myndigheter att arbeta för att människors rättigheter ska respekteras. En folkomröstning om en ny grundlag som ska stärka mänskliga rättigheter skulle ha hållits i början av 2019, men har skjutits upp på obestämd tid.
Mer utvecklat parlament
Demokratin i Burkina Faso är nytt och fortfarande skört. Sida stödjer landets parlament så att det kan utvecklas till en stark institution som bidrar till att fördjupa demokratin. Civilsamhället i landet spelar en viktig roll för att bevara demokratin. Genom Diakonia stödjer Sida Presimètre, en plattform för 15 civilsamhällesorganisationer, som bland annat arbetar för att öka medborgarnas möjlighet utkräva ansvar av beslutsfattare.
Jämställdhetsfond stärker flickor och kvinnor
Burkina Faso var 2019 ett av världens minst jämställda länder. Sida stödjer en gemensam jämställdhetsfond, finansierad med fem andra givare, som syftar till att bidra till att stärka kvinnors och flickors sociala, ekonomiska, politiska rättigheter. Insatsen genomförs av Diakonia i samarbete med lokala civilsamhällesorganisationer och myndigheter.
Unga röster i radio
Enligt Unesco kan runt 40 procent av invånarna mellan 15 och 24 inte läsa och skriva, vilket är ett hinder för att kunna vara med och påverka politiken. Foundation Hirondelle driver radio- och multimediastudion Studio Yafa, som ger unga burkinier tillgång till objektiv nyhetsbevakning och möjlighet att göra sina röster hörda.
Miljö, energi och klimat
De flesta burkinier är beroende av naturen och försörjer sig genom småskaligt lantbruk. Skogsavverkning och jorderosion har bidragit till att miljontals hektar mark ligger kal och obrukbar. Klimatet är torrt, jorden mager och vatten är en ständig bristvara. Det gör hushållen sårbara för klimatförändringar som till exempel stigande temperatur, extremväder och oförutsägbara regn.
Ökad produktion och ökad inkomst
Projektet Beog Puuto (”Framtidens åkrar”) vänder sig till 50 000 hushåll som lever på småskaligt och regnberoende jordbruk. Syftet är att kraftigt öka produktiviteten och samtidigt öka hushållens motståndskraft mot klimatförändringar tack vare innovativa ekologiska odlingstekniker, biologisk mångfald och ökad inkomst.
Om projektet på SOS Sahel International Burkina Fasos webbplats
Ökad tillgång till vatten och sanitet
Bara hälften av burkinierna har tillgång till rent vatten och ändå färre har toaletter, vilket tvingar många kvinnor och flickor att uträtta sina behov utomhus i mörkret, att stanna hemma från skolan under mensperioder med mera. Genom organisationen WaterAid ges hushåll och skolor på landsbygden tillgång till rent dricksvatten och sanitet.
Billig och hållbar el till fler
Endast var femte invånare har tillgång till elnätet. Istället används brännved som energikälla, vilket leder till avskogning. Projektet Beyond the Grid for Africa har som mål att ge billig och hållbar el till människor som inte nås av det nationella elnätet.
Styrning av Sidas utvecklingssamarbete med Burkina Faso
Källor på denna sida
- Statistik barn- och mödradödlighet i Burkina Faso på Världsbankens webbplats
- Om ökad biologisk mångfald Burkina Faso på Openaid
- Situationen för internflyktingar Burkina Faso på FN:s webbplats
- Index humanitära läget 2020 i Burkina Faso på Relief web
- Index över mänsklig utveckling i Burkina Faso på UNDP:s webbplats
Uppdaterad: 18 februari 2021
Sidansvarig: Sidas kommunikationsavdelning