I Ryssland går utvecklingen vad gäller demokrati och mänskliga rättigheter åt fel håll. Landet tampas även med stora utmaningar på miljö- och klimatområdet. Därför har Sidas stöd till Ryssland fokus på demokrati, mänskliga rättigheter och miljö och klimat. Stödet räknas inte som bistånd utan klassas som internationell samverkan.
Sidas samarbete med Ryssland 2019
Totalt stöd
66.5 mnkr
Internationell samverkan
66.5 mnkr
Viktiga temaområden i Ryssland
Demokrati och mänskliga rättigheter
Miljö och klimat
Så går utvecklingen framåt
Mer rörelsefrihet
Sedan Sovjetunionens fall har människor i Ryssland fått mycket större rörelsefrihet. Möjligheten att resa och tillgången till internet har gjort det möjligt för landets invånare att utbyta erfarenheter och idéer med omvärlden.
Folkhälsan har förbättrats
Folkhälsan har blivit bättre under de senaste decennierna, bland annat tack vare minskad konsumtion av alkohol och tobak.
Stärkt skydd för barn
Ryssland har gjort flera lagändringar som stärker skyddet av barns rättigheter. Trots att genomförandet av lagarna ofta brister, har situationen för barn till viss del förbättrats under de senaste åren.
Många utmaningar kvarstår
Kränkningar av de mänskliga rättigheterna
Särskilt sedan 2012 har respekten för de mänskliga rättigheterna minskat. En rad lagar som inskränker föreningsfriheten, mötesfriheten och andra mänskliga rättigheter har införts. Polisvåld och tortyr är ett stort problem.
Utbrett våld mot kvinnor
Det könsrelaterade våldet är utbrett och många kvinnor utsätts för våld i hemmet.
25 miljoner lever i fattigdom
Ryssland ligger på plats 49 av 188 i FN:s index över mänsklig utveckling. 2018 levde runt 25 miljoner ryssar i fattigdom och den ekonomiska ojämlikheten i landet är stor.
Allt fler människor anklagas för förräderi i Ryssland och invånarnas insyn i och möjlighet att påverka politiken begränsas av nya lagar. Föreningen Team 29 kämpar för den hotade informationsfriheten – både i domstolarna och bland allmänheten.
Internationell samverkan i Ryssland
Sedan millennieskiftet har det politiska styret i Ryssland blivit allt med auktoritärt. Yttrandefriheten är kraftigt begränsad. Människor som försöker att stå upp för sina rättigheter motarbetas och många utsätts för hot och våld.
Ryssland har länge hanterat landets naturtillgångar på ett ohållbart sätt vilket har gjort stor skada på miljön. Miljontals människor bor i områden som drabbas hårt av miljöfarliga industriutsläpp.
Stödet till svensk-ryska samarbeten inom demokrati, mänskliga rättigheter och miljö räknas inte som bistånd utan klassas som internationell samverkan.
Demokrati och mänskliga rättigheter
Inget presidentval i Ryssland har varit fritt och demokratiskt efter 2000, enligt internationella observatörer. Korruption och diskriminering av minoritetsgrupper och kvinnor är utbredd.
Utbyte med människorättsförsvarare
Det blir svårare och svårare för civilsamhällets organisationer att verka, särskilt de som försvarar politiska och medborgerliga rättigheter. Östgruppen för demokrati och mänskliga rättigheter arbetar för att driva opinion om mänskliga rättigheter genom utbyte med ryska människorättsförsvarare, journalister och aktivister.
Invånarna i Ryssland har i dag begränsad möjlighet att påverka sitt lands politik. Internationellt Centrum för Lokal Demokrati (ICLD) möjliggör samarbeten mellan svenska och ryska kommuner, bland annat genom insatser som bidrar till att öka civilsamhällets deltagande i kommuners beslutsprocesser.
Rysslands koldioxidutsläpp är det fjärde största i världen. Vattendrag och luft försämras av föroreningar och dålig avfallshantering.
Skydd av den marina miljön i Östersjön
Industrier, jordbruk och samhällen släpper ut stora mängder föroreningar vilket gjort att mer än 97 procent av Östersjön lider av övergödning. HELCOM (Helsingforskommissionen) är ett nätverk där alla länder runt Östersjön ingår. Nätverket arbetar för biologisk mångfald och marin ekologisk balans i Östersjön genom olika projekt. Sida har även bidragit till bygget av ett reningsverk i Kaliningrad och renovering av ett avloppsreningsverk i närheten av Sankt Petersburg.
Utnyttjandet av energi- och naturresurser är ineffektivt i Ryssland och energianvändningen består till 85 procent av fossila bränslen. Northern Dimension Environmental Partnership (NDEP) arbetar för energieffektiv uppvärmning, utveckling av förnybar energi och miljömässigt hållbar avfallshantering.