Trots de senaste årens ekonomiska framsteg lever nästan hälften av Rwandas befolkning i fattigdom. Sidas samarbete med landet syftar till att stärka demokratin och miljöarbetet samt främja respekten för mänskliga rättigheter och bidra till ökad sysselsättning.
Sidas bistånd till Rwanda 2019
Totalt bistånd
231 mnkr
Långsiktigt utvecklingssamarbete
231 mnkr
Viktiga temaområden i Rwanda
Demokrati och jämställdhet
Miljö och klimat
Ekonomisk utveckling
Forskningssamarbete
Så går utvecklingen framåt
Stark utveckling
Rwanda präglas av stark utveckling med snabb ekonomisk tillväxt och en relativt låg grad av korruption.
Jämställt parlament
Med 61 procent kvinnor i underhuset och 38 procent i överhuset är Rwanda det land i världen med högst andel kvinnor i parlamentet.
Färre barn under fem år dör
Även om barnadödligheten fortfarande är hög har den gått ned under de senaste åren. Rwanda ligger i dag under genomsnittet för Afrika söder om Sahara.
Många utmaningar kvarstår
Ojämställt samhälle
Trots kvinnors höga politiska representation är situationen för landets kvinnor svår, många utsätts exempelvis för våld.
Fattigdomen är utbredd
Fattigdomen i Rwanda är fortfarande utbredd och landet placerades 2019 på plats 157 i UNDP:s index för mänsklig utveckling.
Yttrandefriheten begränsas
Trots att den demokratiska utvecklingen gått framåt på vissa områden, kvarstår flera utmaningar, bland annat är organisations- och yttrandefriheten begränsad. Det som utmanar den sittande regeringen i Rwanda är utsatta.
Inhemsk expertis och möjlighet till utbildning på avancerad nivå är en förutsättning för låginkomstländers utveckling. Till det bidrar svenskt forskningssamarbete, som i bland annat Rwanda till och med lyckats producera en minister.
Utvecklingssamarbete i Rwanda
Det kustlösa och tätbefolkade Rwanda var redan före folkmordet 1994 ett av världens minst utvecklade länder. Dagens Rwanda präglas av växande städer och en snabb ekonomisk utveckling, men fattigdomsminskningen har under de senaste åren saktat ned. Det är ett tecken på att landets tillväxt inte kommer hela befolkningen till del. Var fjärde rwandier saknar fortfarande tillgång till rent vatten.
Demokrati och jämställdhet
Rwanda präglas fortfarande av folkmordet mot tutsierna 1994. Kritik mot bristande respekt för mänskliga rättigheter tillbakavisas ofta av regeringen med hänvisning till folkmordet och vikten av nationell enighet för att något liknande aldrig ska hända igen.
Enligt konstitutionen har kvinnor samma rättigheter som män. Den höga andelen kvinnor i Rwandas parlament bidrar till att landet i flera mätningar placerar sig i toppskiktet bland världens mest jämställda länder. Andra mätningar visar på starka patriarkala strukturer och att mycket jämställdhetsarbete kvarstår. Trots vissa förbättringar inom sexuell och reproduktiv hälsa och rättigheter är nästan hälften av alla graviditeter oönskade. Tonårsgraviditeterna ökar och abort är kriminaliserat.
Förebygger våld mot kvinnor
Bristande rättigheter och våld drabbar landets kvinnor hårt. Sida stödjer Kvinna till Kvinna och deras rwandiska partnerorganisationer i arbetet för att förebygga våld mot kvinnor samt stärka kvinnors politiska och ekonomiska ställning.
Det rwandiska civilsamhället har svårt att driva samhällskritiska frågor, väcka opinion och utmana regeringen. Genom stöd till programmet Public Policy and Information, Monitoring and Advocacy (PPIMA) bidrar Sida till att stärka civilsamhällesorganisationer som bland annat arbetar för mänskliga rättigheter och jämställdhet.
Miljö och klimat
En fungerande förvaltning av markrättigheter är en förutsättning för hållbar naturresursanvändning och stadsutveckling, men också för att bevara naturområden. Ägande- och nyttjanderätter till mark är därmed en viktig del av samhällsutvecklingen och kopplat till socialt, ekonomiskt och miljömässigt hållbar utveckling.
Bättre förvaltning av mark
Kunskapen om hur markrättigheter och hur de ska förvaltas är bristfällig hos rwandiska myndigheter. Svenska Lantmäteriet stöttar sin rwandiska motsvarighet, Rwanda Land Use Management Authority med utbildning och rådgivning. I arbetet ingår också utbildningsinsatser på lokal nivå för att upplysa medborgare om regler och rättigheter kopplat till mark.
Rwandas miljöorganisationer har begränsade möjligheter att påverka landets beslutsfattare. Miljö- och klimatfonden Fonerwa stödjer, med stöd från Sida, projekt som genomförs av organisationer, myndigheter och företag som alla verkar för en miljömässigt hållbar utveckling.
Rwanda har en stark ekonomisk tillväxt. Den tidigare så dominerande jordbrukssektorn ersätts gradvis av en växande tjänstesektor. Majoriteten av landets invånare står dock utanför den formella arbetsmarknaden och försörjer sig på småskaligt jordbruk.
Sysselsättning och högre inkomster för kvinnor och unga
En stor del av Rwandas befolkning är undersysselsatt och behovet av att öka antalet arbetstillfällen och inkomster, framförallt för kvinnor och unga, är stort. Projektet Creating Off-farm Rural Enterprises genomförs i två av landets fattigaste distrikt och har ökat inkomsterna avsevärt för kvinnor och unga.
Fattiga hushåll får tillgång till finansiella tjänster
I Rwanda finns stora begräsningar när det gäller att hantera pengar, spara och investera. Sida stödjer Access to Finance Rwanda vars huvudmål är att stimulera utvecklingen av den rwandiska finanssektorn samt bidra till en ökad tillgång till finansiella tjänster bland fattiga hushåll, kvinnor, unga personer och flyktingar i Rwanda.
I Rwandas utvecklingsstrategi spelar utbildning och forskning en viktig roll. Under 2015–2021 stödjer Sida ett forskningssamarbete mellan 14 svenska lärosäten och sex regionala universitet i Rwanda.
Bättre forskarutbildning
Behovet av högre utbildning är stort och i ett forskningssamarbete med statliga University of Rwanda bidrar Sida i utvecklingen av universitetets forskningsmiljö och utbildning av studenter på magister- och doktorandnivå inom områden som miljö och klimat, innovation, hälsa, freds- och konfliktforskning samt hållbar ekonomisk utveckling.