Den negativa politiska utvecklingen i Sudan sedan militärkuppen 2021 slår hårt mot hela samhället: människors säkerhet, mänskliga rättigheter och ekonomin. Fattigdomen ökar. Sida stödjer den sudanesiska befolkningen, och anpassar arbetet utifrån hur den politiska utvecklingen påverkar våra samarbetsorganisationer.
Trots stora risker och ökat våld från militären fortsätter människor protestera och kämpar vidare för demokrati och mänskliga rättigheter.
Könsstympning är kriminellt
Könsstympning kriminaliserades i Sudan 2020, men fortfarande drabbas 27 procent av alla flickor under 14 år.1
Många utmaningar kvarstår
47 %
av befolkningen lever i fattigdom. I den hårt drabbade regionen Darfur är det 70 procent.2 Militärkuppen har lett till att fler människor tvingats lämna sina hem och de humanitära behoven har ökat kraftigt. Sudan rankas på plats 170 av 189 länder i FN:s utvecklingsprogram, UNDP:s index för mänsklig utveckling.3
Ekonomisk kris
Eskalerande ekonomisk kris i kombination med ökad flykt gör att fler människor lever i fattigdom. Fler än 15 miljoner människor har osäker tillgång till mat.4
Stora brister i jämställdheten
Sudan står inför stora utmaningar som rör jämställdhet. Barnäktenskap är vanliga, liksom sexuellt och könsrelaterat våld samt könsstympning.
Sudan är ett av de länder i världen där det är svårast för barn att växa upp. Här stödjer Sida Unicef:s arbete mot könsstympning av flickor och med att skapa trygga miljöer för barn som växer upp i konflikt eller är på flykt.
I Darfur har människor levt omgivna av väpnat våld sedan 1950-talet. Att lösa konflikter på bynivå bidrar till fred och stabilitet. Sida stödjer genom FN en fond som tar vara på lokalsamhällets traditionella sätt att lösa konflikter.
Två sorters bistånd i Sudan
I Sudan bedriver Sida utvecklingssamarbete som bidrar långsiktigt till landets utveckling. Vi ger också humanitärt stöd för att rädda liv och lindra nöd i akuta situationer.
Sudan har gått igenom omvälvande förändringar de senaste åren, inklusive 2019 års revolution och covid-19-pandemin. Militärkuppen i oktober 2021 har försatt landet i en svår kris, inte minst ekonomiskt.
Den 50 år långa konflikten hade sin grund i vem som har rätten till mark, olja, vatten eller boskap. Konflikten ledde till att landet 2011 delades upp i två delar: Sudan och Sydsudan.
Många år av vanstyre tillsammans med klimatförändringar och återkommande naturkatastrofer har lett till att en stor del av befolkningen lever i fattigdom. Den ekonomiska krisen slår hårt mot kvinnor och barn, och förvärras till följd av pandemin och militärkuppen. Sudans befolkning befinner sig i en mycket sårbar situation då fattigdomen ökar, istället för att minska.5
Hållbar fred
Sedan militärkuppen har Sudans politiska utveckling gjort det svårt att uppnå hållbar fred. Våldet ökar över hela landet. Kvinnor och unga är de som har drabbats hårdast, samtidigt som deras möjligheter att delta i freds- och försoningsprocesser är begränsade.
Stärker tilliten
Sida bidrar till att stärka sammanhållning och tillit i landets södra och östra delar genom organisationen Saferworld.
Det väpnade våldet fortsätter mellan grupper i Darfur, ett av landets mest utsatta områden. Sida ger sedan 2009 stöd till en fond inom FN:s utvecklingsfond (UNDP), Darfur Community Peace and Stability Fund, som bidrar till fred och försoning i Darfur.
Mänskliga rättigheter, demokrati och rättsstatens principer
Sedan militärkuppen har statliga aktörer begått regelbundna brott mot de mänskliga rättigheterna och militären har en hög närvaro på gatorna. Det demokratiska utrymmet minskar både för media och det civila samhället. Trots det har det civila samhället blivit starkare de senaste två åren, bland annat har åklagare och domare gjort ett gemensamt upprop för att kräva ansvar av staten.
Stöttar civila samhället
Stödet till UN Women fokuserar på att stärka det civila samhället och motverka det krympande demokratiska utrymmet.
Sida stödjer Högkommissarien för mänskliga rättigheter (OHCHR) som utbildar det civila samhället i hur man rapporterar brott mot mänskliga rättigheter och bygger nätverk. Arbetet inkluderar även övervakning och rapportering.
Plan International, FN:s barnfond (Unicef) och FN:s befolkningsfond (UNFPA) samarbetar mot kvinnlig könsstympning och för att förhindra barnäktenskap. Under 2021 offentliggjorde 83 byar att de ska förbjuda kvinnlig könsstympning, vilket är en tredubbling i jämförelse med 2020.
Förbättrad förlossningsvård
FN:s befolkningsfond (UNFPA) förbättrar förlossningsvården och startar föreningar för barnmorskor. Barnmorskeprogrammet har reformerats och ligger numera i linje med internationell standard. UNFPA och Government of Sudan’s Combating Violence against Women Unit (CVAW() publicerade 2021 den första nationella utvärderingen om våld mot kvinnor.
International Institute for democracy and electoral assistance (I-IDEA) stödjer en process för ökad demokrati i Sudan genom att bland annat stärka kvinnors roll i olika beslutsprocesser, medborgarutbildning och dialoger. Sedan militärkuppen i oktober 2021 kanaliseras allt stöd genom det civila samhället.
Öknarna i Sudan breder ut sig allt mer sedan flera decennier. Orsaken är klimatförändringar och att skog huggs ned. Konflikten och ökenspridningen leder till att tillgången till nödvändiga naturresurser, odlingsmark och vatten minskar.
Jordbruk är Sudans huvudnäring: Två av tre sudaneser livnär sig inom jordbruk eller boskapsskötsel. De senaste årens kris drabbar jordbruket och matproduktionen. Nästan 10 miljoner människor saknar tillräckligt med mat och antalet ökar.6 60 procent av befolkningen har inte säker tillgång till energi.7
Bönder når nya marknader
Sida stödjer organisationen Mercy Corps som samarbetar med privatsektorn för att hjälpa lokala bönder att nå ut till nya marknader. Plantskolor, trädgårdar för klimatsmarta odlingsmetoder och trädplantering är andra delar av arbetet.
FN:s livsmedelsprogram World Food Programme (WFP) driver programmen Productive Safety Nets (PSN) och Post Harvest Losses (PHL) som fokuserar på att öka livsmedelsförsörjningen på Sudans landsbygd. Det sker bland annat genom att erbjuda utbildning till lantbrukare.
Sidas stöd till Unicef fokuserar på att öka tillgången till rent vatten och sanitet. En viktig del arbetet är att ge teknisk rådgivning för att stärka systemet och kapaciteten både hos lokala partner och inom kommunerna. Att utvärdera hur den bristande tillgången på vatten hör ihop med klimatförändringar och föreslå åtgärder som minskar bristen på vatten är en andra delar av arbetet.
Civilsamhällesorganisationen ZOA arbetar för att stärka sammanhållningen mellan människor på lokal nivå och samtidigt förbättra tillgången till sanitet. Arbetet ska bidra till att minska konflikter och öka motståndskraften mot klimatförändringar.
De humanitära behoven fortsätter att växa i Sudan. 18 miljoner människor beräknas vara i behov av humanitärt stöd under 2022.1 Det finns 3 miljoner internflyktingar och antalet ökar. Sudan har även över en miljon flyktingar från Sydsudan, Etiopien och Eritrea och antalet förväntas öka under 2022.2
Den humanitära krisen har flera orsaker: politisk instabilitet, lokala konflikter, översvämningar och sjukdomsutbrott. Covid-19-pandemin har ansträngt hälsosektorn och skapat en ekonomisk kris. Kriget i Ukraina har lett till kraftigt höjt pris på spannmål vilket försvårar läget ytterligare då en stor del av Sudans spannmålsimport kommer från Ukraina.
Så stödjer Sida Sudan
Det humanitära stödet fokuserar på att förse människor med mat och näring och skydda befolkningen med särskilt fokus på landets flyktingar och internflyktingar inom det egna landet, människor som har återvänt och offer för trafficking och könsrelaterat våld. Här är några av de insatser vi stödjer.
Stöttar våldsdrabbade
Internationella Rödakorskommittén (ICRC) fokuserar på att främja respekten för internationell humanitär rätt, hjälpa människor att täcka sina grundläggande behov och de som skadats i konflikter får tillgång till fysisk rehabilitering.
Action Against Hunger (AAH) jobbar med att minska allvarlig undernäring i de värst drabbade delstaterna. De förser människor med mat och näring, rent vatten, möjlighet att tvätta sig och gå på toaletten. AAH arbetar också med att motverka könsrelaterat våld.
FN:s Flyktingorgan (UNHCR) arbetar nära mer än 40 partners i Sudan. De ger akutskydd och hjälp till flyktingar och strävar efter fredlig samexistens mellan samhällen.
Norwegian Refugee Council (NRC) ger utbildning, information, rådgivning och juridisk hjälp. De stöttar drabbade människor med mat och näring, rent vatten och möjlighet att tvätta sig och gå på toaletten. De ser också till att människor har försörjning och skydd