Efter två militärkupper 2022 präglas Burkina Faso av politisk instabilitet och en djup humanitär och säkerhetsmässig kris. Militärledningen visar vilja att samarbeta för demokratiska val.
Sida har begränsat samarbetet med statliga institutioner. Men för att säkra att landsbygdsbefolkningen får tryggad livsmedelsförsörjning fortsätter Sida att stödja ett pågående projekt med öronmärkta medel genom staten. Sida följer noga utvecklingen i landet.
Sidas stöd i Burkina Faso 2021
Totalt bistånd 457510000 SEK, Långsiktigt utvecklingssamarbete 352510000 SEK, Humanitärt stöd 105000000 SEK.
Den politiska utvecklingen slår hårt mot hela samhället: människors säkerhet, demokratin, mänskliga rättigheter och jämställdhet. Hur landets utveckling kommer att påverkas är ännu ovisst.
Många utmaningar kvarstår
Djup humanitär och säkerhetsmässig kris
Krisen fortsätter förvärras:1,6 miljoner människor befinner sig i början av 2022 på flykt i det egna landet. Över 3,5 miljoner människor beräknas behöva humanitärt stöd. 2 miljoner människor lider brist på mat och vatten, och antalet ökar snabbt.
Demokratiska utrymmet krymper
Situationen försämras för demokrati, mänskliga rättigheter, rättssäkerhet och jämställdhet.
Drabbat av klimatförändringar
Klimatförändringarna leder till starka vindar, kraftiga översvämningar och långvariga torrperioder. Människor tvingas flytta och tillgången till naturresurser minskar.
För invånarna i byn Boussouma i Burkina Faso har livet vänt till det bättre sedan ett dammprojekt kom igång. Ökad bevattning ger större skördar. Dessutom har många fått utbildning i både jordbruksmetoder och marknadsföring. På så vis har de lyckats öka sina inkomster, utveckla samhället och låta nästan alla barn gå i skolan.
Två sorters bistånd i Burkina Faso
I Burkina Faso bedriver Sida utvecklingssamarbete som bidrar långsiktigt till landets utveckling. Vi ger också humanitärt stöd för att rädda liv och lindra nöd i akuta situationer.
Burkina Faso är ett av världens fattigaste länder. Två militärkupper har genomförts 2022. Den politiska utvecklingen slår hårt mot hela samhället, vad gäller såväl människors säkerhet som det demokratiska utrymmet, mänskliga rättigheter och jämställdhet mellan kvinnor och män.
Bakom den utbredda fattigdomen ligger också långvariga väpnade konflikter, ett ohållbart nyttjande av naturresurserna, en hög befolkningsökning, klimatförändringar och ett lågproduktivt jordbruk.
Den politiska utvecklingen och det försämrade säkerhetsläget hotar människors liv, hälsa och försörjning. På grund av den politiska situationen har Sida endast begränsat samarbete med statliga institutioner och fortsätter att noga följa utvecklingen i landet, i tät kontakt med våra samarbetspartner. Pågående dialog mellan militärledning och de västafrikanska staternas ekonomiska gemenskap (ECOWAS) visar dock vilja från militärledningen att fortsätta samarbeta för att demokratiska val ska hållas efter en 24-månaders övergångsperiod.
Mänskliga rättigheter, demokrati, rättsstatens principer och jämställdhet
Den politiska utvecklingen innebär ett allvarligt bakslag för demokrati och mänskliga rättigheter. Sida har under många år gett stöd till organisationer som arbetar för en demokratisk utveckling, mänskliga rättigheter, jämställdhet och rättsstatens principer.
Motverkar barnfattigdom
Genom FN:s barnfond, Unicef, stödjer Sida ett program för att säkra barns trygghet och motverka barnfattigdom i 15 kommuner. Utsatta barn och deras familjer får genom programmet kontantstöd för att få tillgång till hälso- och sjukvård, utbildning, vatten och sanitet. Unicef arbetar också för att minska barns undernäring.
Organisationen Center for Democratic Governance arbetar för att bidra till ett fredligt samhälle och stärka landets institutioner. Det görs bland annat genom forskning, utbildning och att underlätta för människor att föra en demokratisk dialog.
I samarbete med Rädda Barnen arbetar Sida med att stärka lokala samhällen, deras sociala sammanhållning och välmående. Att återintegrera utsatta pojkar och flickor som riskerar att hamna i väpnade grupper är en annan viktig del. Det sker exempelvis genom att tillhandahålla sociala skyddsnät, utbildning och försörjning.
Motståndskraft, miljö, klimat och energi
De flesta burkinier är beroende av naturen och försörjer sig genom småskaligt lantbruk. Skogsavverkning och jorderosion har bidragit till att miljontals hektar mark ligger kal och obrukbar. Klimatet är torrt, jorden mager och vatten är en ständig bristvara. Det gör hushållen sårbara för klimatförändringar som till exempel stigande temperatur, extremväder och oförutsägbara regn.
Ökad produktion och ökad inkomst
Projektet Beog Puuto (”Framtidens åkrar”) vänder sig till 50 000 hushåll som lever på småskaligt och regnberoende jordbruk. Syftet är att kraftigt öka produktiviteten och samtidigt öka hushållens motståndskraft mot klimatförändringar genom innovativa ekologiska odlingstekniker, biologisk mångfald och ökad inkomst. Vatten är en ständig bristvara.
Bara hälften av burkinierna har tillgång till rent vatten och ännu färre har toaletter, vilket tvingar många kvinnor och flickor att uträtta sina behov utomhus i mörkret och att stanna hemma från skolan under mensperioder. Genom organisationen WaterAid får hushåll och skolor på landsbygden tillgång till rent dricksvatten och sanitet.
Endast var femte invånare har tillgång till elnätet. Istället används brännved som energikälla, vilket leder till avskogning. Projektet Beyond the Grid for Africa har som mål att ge billig och hållbar el till människor som inte nås av det nationella elnätet.
Krisen i Burkina Faso är en av de snabbast växande i världen.1 Väpnade grupper, kriminella nätverk, ökat våld och kränkningar mot civilbefolkningen präglar flera regioner och leder till att nära 10 procent av befolkningen är flyktingar i det egna landet.2
3,5 miljoner människor beräknas vara i behov av humanitärt stöd 2022 och 40 procent av befolkningen lever under den internationella fattigdomsgränsen (1,90 USD/dag).3 Var tionde burkinier (2,2 miljoner människor) saknar säker tillgång till mat. Gravida kvinnor och barn under fem år är särskilt utsatta.4
Konflikter och spänningar mellan befolkningsgrupper kring naturresurser och bete har ökat liksom rekrytering till väpnade grupper, kriminalitet och prostitution. Det könsrelaterade våldet ökar. Dessutom drabbas landet av klimatrelaterade katastrofer som översvämningar. Den humanitära situationen förvärras av covid-19-pandemins indirekta konsekvenser.
Så stödjer Sida Burkina Faso
Sidas humanitära stöd till Burkina Faso är flexibelt för att snabbt kunna anpassas och riktas till de människor som har det största behovet. Stödet fokuserar på att rädda liv och ge skydd. Här är ett urval av de insatser som Sida stödjer.
Säkrar tillgång till vatten och boende
Norwegian Refugee Council (NRC) tillgodoser människors mest akuta behov: vatten, sanitet och hygien samt boende för internflyktingar. De gör snabba insatser i några av landets mest utsatta och svårtillgängliga områden.
Action Against Hunger (AAH) jobbar brett i Burkina Faso med näring och hälsa, vatten, sanitet och hygien, tak över huvudet, skydd, psykosocialt stöd och försörjning. AAH har god tillgång till annars svårtillgängliga områden där inte så många andra organisationer är närvarande.
International Rescue Committee (IRC) jobbar med att skydda den mest utsatta befolkningen och fokuserar särskilt på skydd av barn och kvinnor som riskerar att utsättas för könsrelaterat våld. De tillgodoser människors grundläggande behov som till exempel mat och rent vatten och ökar människors möjlighet till försörjning.
FN:s barnfond (Unicef) ökar sin närvaro i Burkina Faso särskilt i områden med begränsad tillgång till humanitärt stöd. Organisationen jobbar i nära samarbete med lokala organisationer. Fokus ligger på att involvera drabbade befolkningar i att hitta lösningar på problem som påverkar barn.