Globe Family Women Network Infrastructure Environment Employment Democracy Agriculture food security Water Sexual reproductive rights Peaceful inclusive societies Migration development Education science Energy Gender equality Environmental climate Health Including economic development Human rights

Ola i Gaza tjänar pengar online – tack vare projekt finansierat av Sida

Att hitta ett kvalificerat jobb som ung i Palestina är inte enkelt ens om du är välutbildad. Tack vare ett utbildnings- och karriärinitiativ i Gaza och på Västbanken har Ola och Basil börjat frilansa online – med kunder både i och utanför Palestina.

Högsta vinsten

– Det kändes som att kamma hem högsta vinsten att få lära mig tjäna egna pengar och sluta vara en börda för min familj, berättar 23-åriga Ola Darwish Barakat, som bor i Gaza.

Ola Darwish Barakat

Översättare

Gazabon Ola Darwish Barakat hittar kunder och bygger långsiktiga relationer online genom Sidas projekt. Foto: Privat

Det är lätt att förstå hennes känsla, för i Gaza är arbetslösheten bland unga kvinnor över 90 procent.1 Befolkningen i Palestina fortsätter att lida av den israeliska ockupationen som har pågått i mer än 50 år. Mer än var fjärde palestinier lever under den ekonomiska fattigdomsgränsen2 och av befolkningens strax över fem miljoner invånare bedöms nästan hälften vara i behov av humanitärt stöd.3 Situationen är särskilt svår i Gaza.

Tack vare projektet kan jag bygga långsiktiga kundrelationer.

Ola Darwish Barakat Deltagare i Frilansakademin

Att bli antagen till Frilansakademin är inte heller lätt, då konkurrensen är stenhård. Bara de allra bästa kandidaterna väljs ut.

Hjälper sin familj ekonomiskt

Ola har en kandidatexamen i översättning och gick med i Gaza Sky Geeks community och deras frilansakademi för två år sedan, under sitt tredje universitetsår.

– Projektet har hjälpt mig att skriva offerter, nätverka, och skapa konton på Upwork och andra frilansplattformar. Jag har hittat kunder, både företag och privatpersoner som behöver hjälp med texter och översättningar. Nu kan jag bygga långsiktiga kundrelationer, säger hon.

Några resultat

  • Genom Sidas stöd har efter två år 30 unga examinerats i Code Academy (Kodningsakademin) i Gaza Sky Geeks regi.
  • Efter två år har 472 unga tagit examen i Freelance Academy (Frilansakademin) i Gaza Sky Geeks regi. De som deltagit har kommit igång att tjäna pengar som ett steg mot en mer stadig inkomst.
  • Totalt har programmet engagerat mer än 10 400 unga i Gaza och på Västbanken i olika aktiviteter, utbildning och event, varav drygt 60 procent är kvinnor.

Genom sitt nya arbete online som skribent och översättare mellan arabiska och engelska har hon hittills tjänat över 80 000 kronor. I Palestina där inkomsterna är låga är det en ansenlig summa pengar, som gör att hon nu kan hjälpa sin stora familj ekonomiskt. Ola är nummer fyra av åtta syskon, pappan är pensionerad och mamman sköter hemmet. Eftersom arbetslösheten är hög och ekonomin ansträngd är det vanligt att vuxna barn hjälper sina familjer med försörjningen.

På frågan om det finns utmaningar i den nya frilanstillvaron svarar hon:

– De permanenta elavbrotten är ett väldigt stort hinder. Elen är bara igång mellan fyra och åtta timmar per dag.

Bättre på kommunikation

Basil Arabi Fayez Atawneh är också 23 år och bor i Hebron, Västbankens största stad. Liksom Ola kommer han från en stor familj med åtta barn; själv är han äldst i syskonskaran.

Basil Arabi Fayez Atawneh

Programmerare

23-årige Basil Arabi Fayez Atawneh i Hebron tyckte att frilansvärlden verkade skrämmande innan han gick med i projektet. Foto: Privat

Basil är utbildad inom webbutveckling och programmering, med specialisering inom det som brukar kallas ”internet of things”, ”sakernas internet”. Det handlar om att flera av de vardagsprylar vi äger är anslutna till varandra och till internet, och kan samla på sig data eller styras över nätet.

– Projektet har gjort mig bättre på kommunikation och på hur man får uppdrag. Det hjälper mig att starta mitt eget företag vid sidan av frilansarbetet. Utmaningen? Att ha tålamod!

Jag planerar att starta ett mjukvaruföretag med kunder från både Palestina och från andra länder.

Basil Arabi Fayez Atawneh Deltagare i Frilansakademin

Frilansakademins program är på tio veckor och redan mot slutet av programmet hade han lyckats tjäna cirka 8000 kronor som frilansare. Han poängterar att det bara är början.

– Jag planerar att starta ett mjukvaruföretag med kunder från både Palestina och från andra länder, avslutar han.

Bra lösning på arbetslöshet

Shaden Katbeth arbetar på Sveriges generalkonsulat i Jerusalem och ansvarar för programmet Growing the Palestinian Technology Ecosystem. Unga palestinier är ofta högutbildade men de hämmas av fysiska och politiska hinder, påpekar hon.

– Den här typen av inkomstgenererande program anses vara bland de bästa tillfälliga lösningarna på arbetslöshet, särskilt för högutbildade palestinska kvinnor och ungdomar. I en stängd ekonomi som den i Gaza kan sådana program hjälpa till att överbrygga de rörelsebegränsningar som finns, säger Shaden Katbeth.

Arbetslöshet i Gaza och på Västbanken

Arbetslösheten i Gaza var hög redan tidigare och har stigit kraftigt under covid-19-pandemin. Statistik från våren 2020 visar på 49 procents arbetslöshet, och ännu högre för unga. Särskilt svår är situationen för unga kvinnor mellan 15 och 29 med 92 procents arbetslöshet, men bland unga män är arbetslösheten också hög: 63 procent. På Västbanken är arbetslösheten cirka 15 procent, men betydligt högre bland unga.

Källa: Gisha.org

Growing the Palestinian Technology Ecosystem

  • Period: 2019-2022
  • Sidas bidrag: 45 miljoner kronor
  • Samarbetspart: Mercy Corps och programmet Gaza Sky Geeks
  • Mål: Att stötta online-frilansare, uppstartsföretag inom teknik och gig-arbete i Gaza och på Västbanken, genom ett digitalt så kallat ”ekosystem” som är internationellt konkurrenskraftigt och skapar välbetalda jobb.

Källor på denna sida

Uppdaterad: September 1, 2021

Sidansvarig: Sidas kommunikationsavdelning