Trots ett historiskt fredsavtal 2016 så fortsätter kriget i Colombia att orsaka stort mänskligt lidande och är ett allvarligt hinder för hållbar utveckling. Våld och attacker mot människorätts- och miljöförsvarare är utbrett. Sidas arbete i Colombia fokuserar på fredsbyggande, ökad respekt för mänskliga rättigheter, demokrati, jämställdhet och miljö och klimat. Sida ger även ett omfattande humanitärt stöd.
2016 skrevs fredsavtal mellan den colombianska regeringen och gerillagruppen FARC-EP. Avtalet är banbrytande som tar upp kvinnors rättigheter mer än någon tidigare fredsöverenskommelse och åtgärder för att hantera konfliktens grundorsaker. Att genomföra avtalet är ett viktigt steg för att uppnå fred i Colombia.
Institutioner för övergångsrättvisa
Trots motstånd från konservativa krafter går genomförandet av fredsavtalet framåt, med omvärldens stöd. Colombia har byggt upp statliga institutioner för övergångsrättvisa och under 2022 väntas både sanningskommissionens rapport och krigstribunalens första domslut.
Många utmaningar kvarstår
Kriget fortsätter trots fredsavtal
Väpnade grupper har vuxit sig starkare och den väpnade konflikten ökar i flera delar av landet.1 Mord, hot och andra attacker mot människorättsförsvarare, journalister och andra samhällsaktivister är vanligt och många förövare slipper straff.2
Fattigdomen och ojämlikheten ökar
Covid-19-pandemin har fått antalet människor som lever under den nationella fattigdomsgränsen att öka från 36 procent till drygt 42 procent.3 Särskilt hårt drabbas kvinnor samt utsatta och marginaliserade grupper, som urfolk och afrocolombianer.
Ökande humanitära behov
Den ökande väpnade konflikten och flyktingströmmarna från Venezuela gör att de humanitära behoven ökar både inom landet och i regionen.4
Havsfåglar, sköldpaddor och människor vid mangroveskogen vid Colombias kust har alla fått det bättre genom det Sida-stödda bevarandeprojektet La Minga. Nu drömmer musselproducenten Merling García om att öppna en egen restaurang och servera de hållbart producerade musslorna som hon samlar in i mangroveskogen.
Två sorters bistånd i Colombia
I Colombia bedriver Sida både långsiktigt utvecklingssamarbete för att bidra till fred och hållbar utveckling i landet, och humanitärt bistånd för att rädda liv och lindra nöd i akuta situationer.
Colombia är drabbat av flera kriser och står inför många utmaningar. Genomförandet av fredsavtalet går framåt även om framstegen ännu inte är kännbara för stora grupper i samhället. Den väpnade konflikten eskalerar och intensifieras och människor har bristfällig tillgång till samhällets institutioner i delar av landet.
Samhället är ojämlikt både socialt och ekonomiskt, med störst skillnader mellan stad och landsbygd. Ekonomin har drabbats hårt under pandemin, arbetslösheten är hög och många människor tvingas in i illegal eller informell verksamhet för att överleva.
Fredliga och inkluderande samhällen
Fredsavtalet från 2016 har potential att leda till en fullständig och hållbar fred i Colombia. Samtidigt intensifieras de väpnade konflikterna. Strider och tvångsförflyttningar slår hårt mot landsbygdsbefolkningen, i synnerhet kvinnor, flickor, urfolk, afrocolombianer och migranter. Allt fler barn och ungdomar blir tvångsrekryterade till väpnade grupper. Även annan olaglig verksamhet har ökat.
Sida arbetar tillsammans med andra givare för att bidra till att genomföra fredsavtalet. Vi fokuserar på jämställdhet, konfliktoffrens rättigheter och att hitta försvunna personer.
Framsteg för rättvisa
Genom FN:s migrationsorganisation (IOM) stödjer Sida de statliga institutionerna för övergångsrättvisa: sanningskommissionen, krigstribunalen och enheten för sökandet efter försvunna personer. Bland annat har åtal kunnat väckas mot FARC-gerillans ledare som anklagas för illegala frihetsberövanden under konflikten. Det har även gjorts viktiga framsteg i utredningen av mord på civila som begicks av militären.
Stöttar offrens rätt till sanning, rättvisa och gottgörelse
Sida stödjer civilsamhällesorganisationer som arbetar långsiktigt med att stärka konfliktoffers rättigheter. Vi stödjer också det statliga systemet för övergångsrättvisa, med särskilt fokus på kvinnor och hbtqi-personer som blivit utsatta för könsrelaterat våld under konflikten.
Sida samarbetar med det internationella centret för övergångsrättvisa (ICTJ) som bidrar med stöd och rådgivning för att bygga upp och stärka institutionerna för övergångsrättvisa. ICTJ stöttar också civilsamhällets och offrens egna organisationer och ökar deras deltagande i processen för övergångsrättvisa.
Många kvinnor är extra utsatta på grund av konflikten. FN:s enhet för jämställdhet och kvinnors makt, UN Women får stöd av Sida i arbetet med att samla in vittnesmål från kvinnor och hbtqi-personer i hårt konfliktdrabbade regioner. Vittnesmålen ingår i sanningskommissionens utredning om hur konflikten har drabbat kvinnor och hbtqi-personer.
Stödjer återintegrering av dem som deltagit i strid
Att före detta gerillamedlemmar återintegreras i samhället är viktigt för att uppnå fred. I samarbete med We Effect stödjer Sida organisationen Ecomun, den före detta FARC-gerillans kooperativ för socioekonomisk återintegrering av gerillamedlemmar. Sida stödjer även FN:s och EU:s fredsfonder som förutom att jobba med återintegrering av före detta gerillamedlemmar och militärer även jobbar med landsbygdsutveckling, skapar jobb och bidrar till att öka offentliga myndigheters närvaro och arbete i svårtillgängliga och konfliktdrabbade områden.
Sida stärker den privata sektorns engagemang i fredsbyggandet bland annat genom programmet Ruta Motor. Det bidrar till att hjälpa utsatta unga in i jobb så det inte riskerar att rekryteras till väpnade grupper eller illegal ekonomisk verksamhet. Programmet sker i samverkan mellan näringslivet, privata företag och institutioner. Att förbättra anställningsförhållanden för unga och stärka möjligheter till relevant utbildning är delar av programmet.
Mänskliga rättigheter, demokrati, rättsstatens principer och jämställdhet
Korruptionen är utbredd och våldet mot människorätts- och miljöförsvarare ökar. Folkvalda och statliga institutioner har i allmänhet ett lågt förtroende bland befolkningen och det sociala missnöjet är utbrett, särskilt bland unga.5 Massiva demonstrationer och protester har ökat under de senaste åren och möts ofta med våld.
Sida stärker skyddet för människorättsförsvarare för att öka människors möjlighet att kämpa för och påverka tillgången till samhällstjänster, mänskliga rättigheter och demokrati.
Skyddar människorättsaktivister
Sida bidrar till att skydda människorättsförsvarare genom att stärka lokalsamhällen och civilsamhällesorganisationer att själva identifiera, kartlägga och hantera säkerhetsrisker. Ett exempel är stödet till Kristna Fredsrörelsen som skyddar och stärker säkerhetsmedvetenheten inom lokala organisationer som utsätts för hot eller attacker, vilka kan fortsätta utföra sitt viktiga arbete.
Sida stödjer FN:s högkommissarie för de mänskliga rättigheterna (OHCHR). OHCHR tar fram oberoende rapporter med konkreta rekommendationer till den colombianska regeringen, och samarbetar även med flera statliga myndigheter som bland annat skyddar försvarare av mänskliga rättigheter och motverkar korruption.
Valfusk misstänks ha förekommit i de colombianska valen. Den lokala civilsamhällesplattformen MOE kartlägger och analyserar risker för valfusk och oegentligheter i valkampanjerna, runt om i hela landet. Genom stödet till MOE bidrar Sida även till att förebygga våld mot kvinnor inom politiken.
Miljö, klimat och hållbart nyttjande av naturresurser
Colombia ligger i en av världens mest artrika regioner, här finns 10 procent av jordens biologiska mångfald.6 Miljö- och klimatpåverkan är stor och har förvärrats senaste åren. Avskogning, ohållbar markanvändning och förstörda ekosystem är de främsta utmaningarna liksom att lösa markägandet.
Människor som lever i fattigdom och konflikt drabbas mest av klimatförändringar, miljöförstöring och förlust av biologisk mångfald. De människor som är beroende av naturresurser för sin försörjning, är särskilt utsatta.
Sida arbetar för att begränsa den väpnade konfliktens direkta och indirekta inverkan på lokala ekosystem och klimatet. Vi stödjer naturbaserade lösningar, grön tillväxt och att öka befolkningens inflytande över hur naturresurser används.
Stärker lokalsamhällen att använda naturresurser hållbart
Människorna som lever längs Colombias konfliktdrabbade Stillahavskust är direkt beroende av naturen omkring sig för sin överlevnad. Här stödjer Sida programmet La Minga (Alla tillsammans) för att bevara två marina skyddsområden. Lokala aktörer styr arbetets inriktning med målet att bevara den biologiska mångfalden och främja ett hållbart nyttjande av lokala ekosystemtjänster.
Sida stödjer även ett samarbete mellan Colombias nationella universitet (UNAL), Lunds universitet och Kungliga Tekniska Högskolan (KTH) som stärker lokalsamhällens kapacitet att bevara ekosystem genom hållbara fiskemetoder och minskat beroende av fossila bränslen.
Främjar hållbar landsbygdsutveckling i konfliktdrabbade områden
Genom FN:s, EU:s, Världsbankens och Interamerikanska utvecklingsbankens (IDB) fredsfonder stödjer Sida projekt som på olika sätt bidrar till att motverka avskogning, främja hållbart jordbruk och ge ökad tillgång till basala samhällstjänster som vatten, toaletter och energiförsörjning, genom miljömässigt hållbara lösningar.
Tillsammans med Interamerikanska utvecklingsbanken (IDB) har Sida utvecklat ett garantistöd för att låna ut pengar till Colombia. Stödet är inriktat på miljö och klimat och ökad jämställdhet.
Colombia är drabbat av två sammanflätade humanitära kriser: den våldsamma colombianska väpnade konflikten och migrationsströmmen från Venezuela. Strider och tvångsförflyttningar slår hårt mot kvinnor, flickor, ursprungsbefolkningar, afro-colombianer och migranter. Ursprungsbefolkningar och afro-colombianer är de som drabbas mest av väpnat våld.
Covid-19-pandemin har ökat sårbarheten och fattigdomen. Tvångsrekrytering av barn och ungdomar till väpnade grupper och illegal verksamhet har ökat. Orkaner och kraftig nederbörd med omfattande översvämningar med förstörd infrastruktur, hus och försörjning bidrar till de ökade humanitära behoven.
Colombia är det land som tar emot flest flyktingar från Venezuela, cirka 1,9 miljoner venezuelaner befinner sig i Colombia. Under 2022 beräknas 7,7 miljoner människor vara i behov av humanitärt stöd i Colombia.1
Humanitärt stöd
Sidas humanitära bistånd till Colombia fokuserar på att ge skydd och hjälp till utsatta människor, oavsett nationalitet eller migrationsstatus. Stödet går till människor som drabbats av den pågående konflikten, som flytt från Venezuela eller har drabbats av covid-19-pandemin.
Når människor i svåråtkomliga områden
Sida stödjer Action Against Hunger (AAH) som finns i stora delar av Colombia. De ger stöd till de mest utsatta svåråtkomliga områden. Sida samarbetar även med Danish Refugge Council (DRC) för att nå människor i svåråtkomliga områden.
Internationella Rödakorskommittén, ICRC, är den enda organisationen som får ha kontakt med beväpnade grupper som klassificerats som terrorister. De söker efter försvunna personer vilket bidrar till fredsprocessen. ICRC driver också ett omfattande program för att minska risken för att civila ska drabbas av landminor och oexploderad ammunition som finns kvar på landsbygden efter den långa konflikten.
FN:s flyktingorgan (UNHCR) är tillsammans med FN:s migrationsorganisation (IOM) ansvarig för att samordna och genomföra den regionala humanitära planen till migranter och flyktingar från Venezuela i 17 länder i Latinamerika. De samordnar och samlar in data och ger grundläggande hjälp och rådgivning för att säkerställa att stödet hamnar hos de mest utsatta.
Rädda Barnen jobbar med skydd, utbildning, vatten, sanitet och hygien med särskilt fokus på ursprungsbefolkningar, den afro-colombianska befolkningen och människor i områden som styrs av väpnade grupper. Den lokala partnern Fundación Saldarriaga Concha hjälper barn som lever med funktionshinder.
Riktat stöd till kvinnor utsatta för könsrelaterat våld
Oxfams insatser riktar sig till kvinnor från Venezuela och kvinnor i Colombia som är utsatta för könsrelaterat våld, sexuellt utnyttjande, människohandel och tvångsrekrytering till de väpnade grupperna