Nästan hälften av Tanzanias befolkning lever i fattigdom och människors rättigheter kränks allt oftare. Utvecklingssamarbete syftar till att minska fattigdomen, stärka demokratin och öka respekten för mänskliga rättigheter.
Sidas bistånd till Tanzania 2019
Totalt bistånd
643 mnkr
Långsiktigt utvecklingssamarbete
637.9 mnkr
Humanitärt stöd
5.1 mnkr
Viktiga temaområden i Tanzania
Demokrati, mänskliga rättigheter, jämställdhet och rättssäkerhet
Utbildning och lärande
Sysselsättning och social trygghet
Miljö och klimat
Forskning
Så går utvecklingen framåt
Människor lever längre
Den förväntade livslängden ökar i Tanzania, vilket främst tros bero på minskad barnadödlighet och att färre människor dör till följd av hiv.
Fler barn börjar skolan
När grundskolan blev avgiftsfri i Tanzania 2015 (2017 på Zanzibar) började många fler barn i grundskolan, varav många kommer från familjer som lever i fattigdom.
Korruptionen minskar
Enligt Transparency International har korruptionen minskat sedan 2014, dock från en hög nivå. Regeringen har under senare år arbetat aktivt mot korruption.
Många utmaningar kvarstår
Minskad respekt för mänskliga rättigheter
Utvecklingen för demokrati, mänskliga rättigheter och rättssäkerhet går åt fel håll.
Svårare för företag att verka utanför Tanzania
Det politiska styret har blivit mer protektionistisk, vilket bland annat visar sig genom att handelshinder som gynnar inhemska företag och missgynnar utländska, har införts. Detta, samt att förtroende för den privata sektorn har minskat, gör det svårare för företag och investerare att verka i landet.
Många barn går inte klart skolan
Kvaliteten i grundskolan är låg och många elever avslutar inte sin utbildning. Flickors utbildning är en utmaning, inte minst när det gäller unga mödrar som har svårt att kunna fortsätta sin utbildning.
Att bevara biologisk mångfald är lika viktigt som att stoppa klimatförändringarna om mänskligheten ska kunna överleva på jorden, enligt FN. Samtidigt hotas en miljon arter på jordklotet av utrotning. Strax utanför Tanzanias huvudstad Dar es Salaam arbetar lokalbefolkningen med att återplantera skog, vilket är ett sätt att motarbeta utrotningen.
Utvecklingssamarbete i Tanzania
Tanzania var under lång tid mer politiskt stabilt än sina grannländer och under större delen av 2000-talet utvecklades Tanzanias ekonomi snabbt och fattigdom minskande. De senaste åren har det politiska styret blivit mer auktoritärt, ekonomin har försvagats och fattigdomen minskar inte i samma utsträckning längre. Utvecklingen av mänskliga rättigheter och demokrati går åt fel håll i Tanzania. Nära hälften av landets drygt 57 miljoner människor lever i fattigdom.
Demokrati, mänskliga rättigheter, jämställdhet och rättssäkerhet
Yttrande- och mediefriheten i Tanzania är under allt större press sedan 2015. Hbtq-personers situation har försämrats, människorättsförsvarare häktas, civilsamhällesorganisationer får svårare att verka och regimkritiker hotas. Många flickor och kvinnor drabbas av könsrelaterat våld och diskriminering.
Skydd av de mänskliga rättigheterna
Kränkningar av de mänskliga rättigheterna blir allt vanligare. Sida stödjer flera insatser som syftar till att motverka utvecklingen, exempelvis Legal and Human Rights Center som bland annat jobbar med “barfotaadvokater”, volontärer med juridisk kunskap, för att lösa marktvister och bistå vid skilsmässor och driva mål mot staten när de anser att nya lagar inte följer grundlagen. Tanzania Human Rights Defenders Coalition skyddar försvarare av mänskliga rättigheter.
Starkare mediasektor och säkerhet för journalister
Tanzania rasade 2019 25 placeringar i Reportrar utan gränsers index för pressfrihet. Sida stödjer Union of Tanzania Press Clubs (UTPC) som samlar lokala journalister i hela Tanzania genom 28 pressklubbar i lika många regioner. Syftet är att stärka medieetik, journalisters rättigheter, säkerhet och arbetsvillkor samt att förbättra journalistiken.
Grundskolan är numera gratis. Det har gjort att de allra flesta flickor och pojkar i dag börjar i skolan. Kvaliteten på utbildningen är dock fortfarande låg och pressen på utbildningssystemet hög när fler barn kommer till skolan. Många skolor har inte toaletter eller rinnande vatten, vilket hindrar flickor att delta i skolarbetet när det har mens.
Stärkt grundskolesystem
Det är stor brist på lärare, undervisningsmaterial och klassrum i tanzaniska skolor. Education Programme for Results (EPforR) ska stärka landets grundskola, exempelvis genom att se till att skolpengen når skolorna i tid, att de lärare som finns är jämnt fördelade mellan skolor och att ta fram statistik.
Bättre möjligheter för unga mödrar att utbilda sig
Många unga kvinnor får inte fortsätta i skolan när de blir gravida eller får barn, vilket gör det svårare för dem att skaffa ett jobb och försörja sig. Sida prioriterar flickors utbildning, bland annat genom stöd till Karibu Tanzania Organisation (KTO) som exempelvis erbjuder folkhögskoleutbildning för unga mödrar.
De allra flesta tanzanier arbetar inom den växande informella sektorn av ekonomin, många inom jordbruket. Inkomsterna är låga och arbetsförhållanden är ofta dåliga.
Hållbara odlingsmetoder och bättre avkastning i jordbruket
Av de 65 procent av tanzanierna som arbetar inom jordbruket lever majoriteten i fattigdom. Sida stödjer flera insatser för att utveckla jordbrukssektorn. Tanzania Horticultural Association (TAHA) arbetar exempelvis med att utbilda jordbrukare i hållbara odlingsmetoder, skapa förutsättningar för dem att sälja sina produkter och uppmuntra till att odla mer frukt, grönsaker, kryddor och blommor, vilket ger högre avkastning än majs och kassava.
Genom en garanti bidrar Sida till Private Agricultural Sector Support (PASS) som bistår jordbrukare i att ta fram affärsplaner. PASS erbjuder även kommersiella lån till marknadsmässiga räntor istället för dyra kortsiktiga lån i den informella sektorn.
Att barns utveckling påverkas av undernäring under barnets första år är alltför vanligt i Tanzania. Sida stödjer projektet Productive Social Safety Network (PSSN) som stärker sociala skyddsnät. 1,1 miljon hushåll får kontantstöd vilket har gjort att människor har tillgång till mer mat, bättre hälsa och att fler barn kan gå i skolan.
Miljö och klimat
Befolkningen i Tanzania växer snabbt vilket sätter press på landets naturresurser. Klimatförändringar och en ohållbar hantering av resurser drabbar både människor och miljö.
Återplantering och skydd av skog
Att skog förstörs eller huggs ner helt, för bränsle, virke och för att skapa odlingsmark, är ett stort problem. Det leder till att den biologiska mångfalden utarmas, jord eroderar och klimatet, både lokalt och globalt, påverkas. WWF driver flera projekt i Tanzania där återplantering och skogsskydd används som ett sätt för människor att försörja sig.
På landsbygden, där många lever i fattigdom, har de flesta människor inte tillgång till el. Sida stödjer arbetet med att öka tillgången till el på landsbygden, både genom att bygga nya nät, förtäta de kraftnät som redan finns och genom att stödja småskalig elproduktion. Fokus ligger på förnybar energi.
Forskning
Det svenska forskningssamarbetet med Tanzania inleddes redan 1977. Syftet är att utveckla forskningskapaciteten på universiteten, så att lokala forskare får större möjlighet att hitta lösningar på de problem och utmaningar som Tanzania står inför.
Utvecklad forskning om bland annat livsmedelssäkerhet och vattentillgång
Just nu samarbetar 12 svenska universitet med tre universitet i Tanzania där de tillsammans forskar på bland annat livsmedelssäkerhet, vatten och sanitet samt företagsekonomi med fokus på jordbruk och turism. Inom programmen utbildas just nu drygt 120 doktorander.
Styrning av Sidas utvecklingssamarbete med Tanzania