Decennier av väpnad konflikt mellan olika grupper, svag politisk styrning och återkommande klimatrelaterade kriser har slagit mycket hårt mot Somalias befolkning. Sverige är en av de största givarna till landet och ger stöd till bland annat fredsbyggande, demokrati, mänskliga rättigheter och jämlik hälsa.
Sidas bistånd till Somalia 2019
Totalt bistånd
815 mnkr
Långsiktigt utvecklingssamarbete
608.8 mnkr
Humanitärt stöd
206.2 mnkr
Viktiga temaområden i Somalia
Fredliga samhällen
Mänskliga rättigheter, demokrati och rättsstatens principer
Motståndskraft, miljö, klimat och energi
Så går utvecklingen framåt
24,5%
av parlamentsledamöterna är kvinnor. 2016 beslutades att 30 procent av platserna i parlamentet är reserverade för kvinnor. Kvoten är ännu inte uppnådd men andelen kvinnor i parlamentet har ökat.
Innovativt näringsliv
Under de årtionden som Somalias stat har varit relativt frånvarande har näringslivet växt sig starkt och innovativt. Kommunikationsteknologi har blivit en viktig del av ekonomin. Tre fjärdedelar av den vuxna befolkningen använder exempelvis mobila banktjänster.
Mödradödligheten har minskat
Mödradödligheten har minskat avsevärt under de senaste 20 åren, men nivåerna är fortfarande mycket allvarliga.
Många utmaningar kvarstår
45%
av kvinnor mellan 20-24 år gifte sig innan de fyllt 18 år enligt siffror från Unicef.
Korruption genomsyrar samhället
I Transparency Internationals korruptionsindex hamnade Somalia 2019 på sista plats av alla världens länder.
Många brott mot människors rättigheter
Situationen gällande demokrati, rättssäkerhet och mänskliga rättigheter är allvarlig. Alla parter i de pågående väpnade konflikterna begår brott mot människors rättigheter. Tillgången till formell rättvisa är väldigt begränsad, särskilt på landsbygden.
Efter den svåra torkan i Somalia för ungefär 10 år sedan gick sju biståndsaktörer samman och startade Somalia Resilience Programme. I dag står 285 000 människor i 170 samhällen bättre rustade att överleva torka eller andra naturkatastrofer, än vad de gjorde för sju år sedan.
Två sorters bistånd i Somalia
I Somalia bedriver Sida utvecklingssamarbete som bidrar långsiktigt till landets utveckling. Vi ger också humanitärt stöd för att rädda liv och lindra nöd i akuta situationer.
Somalia är ett av världens fattigaste länder. Inga allmänna val har hållits sedan 60-talet. Trots landets svårigheter har regeringen under de senaste åren börjat bygga upp staten. Bland annat har en tillfällig grundlag tagits fram. Spänningar mellan regeringen och landets stater, och attacker från terrorgruppen Al-Shabaab hindrar dock fortfarande en fredlig utveckling.
Nationella val ska hållas 2021, men inte heller de kommer att vara allmänna. Istället kommer företrädare för äldste, civilsamhälle och regionala styren att välja ut parlamentsledamöterna, vilket är ett hinder för ett demokratiskt systemskifte.
Sedan 2000-talet har Somalia drabbats upprepade gånger av torka och översvämningar med svält och ökat antal internflyktingar som följd. Tre av fyra somalier försörjer sig på boskapsskötsel, men kriserna tvingar många på flykt och gör det svårare att försörja sig.
Fredliga samhällen
Säkerhetsläget är allvarligt på många platser i Somalia. Terrorgruppen Al-Shabaab begår övergrepp mot civila, exempelvis kidnappningar, våldtäkter och tvångsrekrytering av barnsoldater. Frihetsberövanden utan grund görs av både regeringsstyrkor, regionala myndigheter, säkerhetstjänsten och klanmiliser.
Bättre social sammanhållning
Electoral Institute for Sustainable Democracy in Africa (EISA) arbetar för att öka social sammanhållning, bland annat genom att stödja ungdomsorganisationer och skapa dialog mellan civilsamhälle och statliga aktörer. EISA utbildar också kvinnliga ledare för att kvinnor ska få större inflytande i politiken.
Konflikter inom och mellan klaner försämrar säkerhetssituationen i Somalia ytterligare. Sida stödjer Life & Peace Institute som arbetar tillsammans med lokala fredsorganisationer för att få till eldupphör och fredsavtal i konflikter mellan klaner.
Mänskliga rättigheter, demokrati och rättsstatens principer
Respekten för demokratiska och mänskliga rättigheterna är låg och kvinnors rättigheter är särskilt åsidosatta. Landets myndigheter är svaga och det saknas lagar som reglerar exempelvis valprocesser och politisk styrning. Civilsamhället är på pappret fritt men självcensur är vanligt.
Arbete för kvinnors rättigheter
Oönskade graviditeter, könsrelaterat våld, tvångsäktenskap och könsstympning är vanligt förekommande. Genom UNFPA:s jämställdhetsprogram stöttar Sida kvinnors rättigheter. Sida driver också, i samarbete med FN och civilsamhällesorganisationer, på för kvinnors deltagande i politiska processer, som i översynen av grundlagen och i valprocesser på olika nivåer.
Journalister utsätts regelbundet för trakasserier i Somalia. Al-Shabaab står bakom många godtyckliga arresteringar av och mord på journalister, som ett sätt att tysta oberoende röster. Sida stödjer Fojo Media Institute och International Media Support som arbetar för en oberoende och fri mediesektor i Somalia.
Effekterna av klimatförändringarna har blivit allt mer påtagliga i Somalia, bland annat genom allt tätare återkommande perioder av torka, översvämningar och angrepp av skadedjur. De människor som är mest sårbara, exempelvis flyktingar och de som lever i konfliktdrabbade områden, drabbas särskilt hårt.
Jordbrukare klarar kriser bättre
Somalias förmåga till att återhämta sig efter kriser, såsom torka och översvämningar, är låg. Genom Somalia Resilience Programme bidrar Sida till att människor som lever av jordbruk och boskapsskötsel bättre ska klara återkommande kriser.
Under flera decennier har Somalia drabbats hårt av konflikt, naturkatastrofer och sjukdomsepidemier, samtidigt som fattigdomen är utbredd. 5,2 miljoner människor beräknas behöva humanitär hjälp och skydd under 2020. Av dem är 1,7 miljoner internflyktingar. Bristen på mat är allvarlig. 6,3 miljoner människor har inte mat för dagen och över 1 miljon barn är undernärda.
Så stödjer Sida Somalia
Sidas humanitära stöd fokuserar på att minska undernäring och öka tillgång till rent vatten och sjukvård. Stödet handlar också om att ge skydd till människor som drabbas av de väpnade konflikterna eller könsrelaterat våld. Områden som drabbats hårt av torka, översvämningar och konflikt prioriteras.
Stöd till lokala organisationer
The Somalia Humanitarian Fund (SHF) drivs av OCHA (FN:s kontor för samordning av humanitärt bistånd), och stödjer många lokala civilsamhällesorganisationer som genomför projekt över hela landet.
United Nations High Commissioner for Refugees (UNHCR) spelar en viktig roll i det humanitära arbetet i Somalia. UNHCR är också en central partner för att hjälpa somaliska flyktingar i flyktinglägren i Dadaab och Kukuma i Kenya.