Sydsudan är världens yngsta land. Efter långa inbördeskrig blev södra Sudan 2011 självständigt från Sudan. Sidas utvecklingssamarbete bidrar till att stärka freden. Den bidrar också till att särskilt kvinnor och flickor får tillgång till bättre vård, utbildning och försörjningsmöjligheter.
Sidas bistånd i Sydsudan 2021
Totalt bistånd 728404817 SEK, Långsiktigt utvecklingssamarbete 428451560 SEK, Humanitärt stöd 299953257 SEK.
Sedan fredsavtalet skrevs under 2018 har situationen i landet blivit lite mer stabil och en övergångsregering har bildats. Genomförandet går långsamt och utspridda lokala konflikter pågår.
Kvinnlig representation ska öka
Fler kvinnor deltog i fredsförhandlingarna 2018 jämfört med tidigare förhandlingar. Det har lett till att det nya fredsavtalet innehåller en regel som säger att kvinnor ska ha 35 procent av platserna i parlamentet. Detta har inte uppnåtts i praktiken.¹
Många utmaningar kvarstår
80 %
av befolkningen lever i fattigdom, vilket gör Sydsudan till ett av världens fattigaste länder. Befolkningen är extremt sårbar, och de humanitära behoven är omfattande.2
Könsrelaterat våld vanligt
Många flickor och kvinnor utsätts för sexuellt våld av olika beväpnade grupper, vilket skadar hela samhället. Förövarna slipper ofta straff. Barnäktenskap är vanliga och drygt hälften av flickorna är gifta innan sin 18-årsdag.3
Yttrandefriheten inskränks
Situationen för civilsamhället och media är svår. Demonstrations- och yttrandefriheten begränsas och det används våld för att bryta upp demonstrationer. Journalister utsätts för hot, gripanden och trakasserier.
En bomullsfabrik, en gemensam marknad och inkännande samtal. Det är en del av receptet för ökad trygghet i delstaten Lakes State i världens yngsta land. Sida stödjer det FN-ledda Peace and Community Cohesion Project som tar hjälp av fredskommittéer för att lösa konflikter i Sydsudan.
Två sorters bistånd i Sydsudan
I Sydsudan bedriver Sida utvecklingssamarbete som bidrar långsiktigt till landets utveckling. Vi ger också humanitärt stöd för att rädda liv och lindra nöd i akuta situationer.
Situationen för befolkningen i Sydsudan fortsätter vara mycket svår med återkommande kriser: torka, översvämningar och konflikter. Effekterna av covid-19-pandemin har förvärrat situationen ytterligare. Trots att fredsavtal slöts 2018 pågår lokala strider i flera delar av landet, vilket försvårar fredsbyggandet. Sydsudan påverkas även av spänningar i den omgivande regionen och av konflikter i flera grannländer.
Utbildningsnivån bland barn, unga och vuxna är bland den lägsta i världen. Möjligheterna till arbete och försörjning är starkt begränsade. Barnarbete och tvångsarbete är vanligt. Korruptionen är ett stort hinder för utveckling och Sydsudan rankas som världens mest korrupta land.4
I Sydsudan arbetar Sida med att samordna och stödja arbetet med humanitärt bistånd, utvecklingssamarbete och fredsarbete.
Fredliga och inkluderande samhällen
Flera hundra tusen sydsudaneser har dödats i de väpnade konflikterna. Flera miljoner människor har tvingats fly från sina hem varav drygt hälften har flytt till grannländerna.5 Brott mot människors rättigheter har blivit vanligare. Inbördeskriget har även raserat stora delar av samhällets funktioner.
Bättre förutsättningar för fred
Sida stödjer UNDP:s program Peace and Community Cohesion Project (PaCC) som stärker förutsättningarna för hållbar fred. Genom att etablera lokala fredskommittéer och möjligheter för människor att samarbeta om exempelvis ekonomi, handel och kultur blir sammanhållningen mellan lokalsamhällen starkare. På så vis är det lättare att förhindra och lösa konflikter utan att använda våld. Återuppbyggnaden av en bomullsfabrik och stöd till en grupp kvinnor som tagit över ledningen av fabriken har stärkt sammanhållningen mellan olika etniska grupper i området och gett både kvinnor och män en ny marknad för jordbruksprodukter.
Kvinnor och flickor drabbas särskilt hårt av fattigdom och har begränsade möjligheter att påverka sina egna liv och delta i beslutsfattande. UN Women stöttar sydsudanesiska kvinnorättsorganisationer som bidrar till att kvinnor får större inflytande i samhället och bättre möjligheter att försörja sig samt att kvinnor och flickor som har utsatts för våld får vård.
Allvarliga översvämningar tre år i rad har förstört skördar och infrastruktur vilket minskat livsmedelsproduktionen och människors möjlighet till försörjning. Över 8 miljoner människor får inte tillräckligt mycket mat.6
Hälso-och sjukvården saknar infrastruktur, pengar och personal. Den utbredda korruptionen gör det svårt för människor att få tillgång till vård. Mödradödligheten är bland de högsta i världen. Covid-19-pandemin har ytterligare försämrat förutsättningarna.
Den låga utbildningsnivån är ett av Sydsudans största samhällsproblem. 70 procent av barnen står utanför utbildningssystemet, de flesta är flickor.7
Sida arbetar för att förbättra människors möjlighet till försörjning, öka tillgången till utbildning och hälso- och sjukvård med fokus på sexuell och reproduktiv hälsa och rättigheter (SRHR).
Tillgång till mödra- och barnhälsovård
Hälsopoolfonden (HPF) förser åtta av Sydsudans tio delstater med grundläggande hälso- och sjukvårdsservice med fokus på mödra och barnhälsovård och sexuell och reproduktiv hälsa och rättigheter (SRHR). FN:s befolkningsfond UNFPA arbetar för att öka kvinnor och flickors förutsättningar att utöva sin rätt och makt att bestämma över sin kropp och hälsa. De ger tillgång till preventivmedel, förlossningsvård, mödravård och förebygger och behandlar kvinnor som har utsatts för könsbaserat våld. Programmet utbildar också barnmorskor och förlossningsläkare.
Rädda Barnen arbetar för att erbjuda pojkar och flickor tillgång till säker och jämlik utbildning av god kvalitet. Skolor renoveras så det finns vatten och sanitet. Det stärker flickors möjligheter att gå i skolan även när de nått puberteten, då tillgång till hygien under mens annars är ett stort problem som hindrar flickor från att gå i skolan. Dessutom arbetar Rädda Barnen för att skapa en mer positiv syn på skolgång och utbildning.
Genom FN:s utvecklingsprogram, UNDP och projektet Peace and Community Cohesion Project (PaCC) kan kvinnor genom småskalig försäljning av te, jordnötssmör och andra livsmedelsprodukter förbättra sina inkomster.
Stöd till FN:s organ för kvinnors rättigheter och egenmakt, UN Women, förbättrar kvinnors ekonomiska möjligheter genom att de får kontantbidrag och möjlighet att delta i lokala spar- och lånegrupper. Kvinnorna använder pengarna till att köpa mat för att ge sina familjer tre näringsrika måltider per dag.
Flyktingkrisen i Sydsudan är fortfarande den största i Afrika sedan 2016. Intensifierade konflikter, ökat våld, svåra översvämningar för tredje året i rad och effekterna av covid-19 har förvärrat situationen för befolkningen.
Inbördeskriget som bröt ut efter självständigheten från Sudan har drabbat befolkningen hårt. Trots att ett fredsavtal slöts 2018 pågår lokala strider i flera delar av landet, vilket försvårar fredsbyggandet.
Konflikterna har tvingat många sydsudaneser på flykt, både inom landet och till grannländerna. Det finns dessutom 330 000 flyktingar från Sudan och andra länder i Sydsudan. Nära 70 procent av befolkningen, 8,9 miljoner människor, är i behov av humanitär hjälp 2022 och över 8,3 miljoner människor lider av akut matbrist.1
De tre senaste åren har Sydsudan drabbats av förödande översvämningar som har tvingat många människor att lämna sina hem och söka sig till högre belägna områden.
Så stödjer Sida Sydsudan
Skydd, trygg tillgång till mat och försörjning samt vatten, sanitet och hygien är Sidas prioriterade områden inom det humanitära biståndet till Sydsudan. Att komma till rätta med könsrelaterat våld och att skydda barn är andra viktiga områden.
Stödet går även till samarbetsorganisationer som jobbar med sydsudanesiska flyktingar i grannländerna Uganda, Kenya Sudan, Etiopien och Demokratiska Republiken Kongo. Sida arbetar humanitärt också i dessa länder.
Inom utvecklingssamarbetet med Sydsudan stödjer Sida även insatser som bidrar till att förebygga humanitära kriser och konflikter, samt göra det möjligt att åter bygga upp samhället på längre sikt. Här är ett urval av de organisationer vi stödjer.
Stöttar de mest sårbara
Sida ger stöd till Internationella rödakorskommittén (ICRC) som hjälper konfliktdrabbade samhällen i Sydsudan att bli självförsörjande och jobbar för att återförena människor. Ökad tillgång till mat och näring ingår i stödet som riktas till de mest sårbara människorna
Via Internationella räddningskommittén (IRC) ger Sida skydd, stöttar hälsoinsatser och bidrar till ökad säkerhet och stöd för människor. Programmet stöttar särskilt barn som behöver skydd, däribland ensamkommande och barn som har separerats från sina familjer.
Norwegian Refugee Council (NRC) ger skydd, förbättrar tillgången till vatten, sanitet och hygien,ökar tillgången till trygg matillgång och försörjning, ger information, rådgivning och juridisk hjälp.
Action Against Hunger (AAH) motverkar undernäring och förbättrar tillgången till vatten, hygien och sanitet. Utsatta grupper, speciellt undernärda barn under fem år och gravida och ammande kvinnor, prioriteras.
FN:s flyktingorgan UNHCR har en central roll i det regionala stödet, som innebär att sydsudanesiska flyktingar i Centralafrikanska republiken, Demokratiska Republiken Kongo, Etiopien, Kenya, Sudan och Uganda också omfattas av det humanitära biståndet till Sydsudan-krisen.
Islamic Relief (IR) jobbar för att förbättra hjälpen för konfliktdrabbade och återvändande internflyktingar och för att värdsamhällen ska kunna återhämta sig. Hjälpen är inriktad på vatten, toaletter och sanitet, livsmedelstillgång, hälsa och näring.