Decennier av väpnad konflikt mellan olika grupper, svag politisk styrning och återkommande klimatrelaterade kriser har slagit hårt mot Somalias befolkning. Sverige är en av de största givarna och stödjer bland annat fredsbyggande, demokrati, mänskliga rättigheter och jämlik hälsa samt verkar för frågor som rör miljö, klimat och energi.
Under de årtionden som Somalia som stat har varit relativt frånvarande, har näringslivet växt sig starkt och innovativt. Kommunikationsteknik har blivit en viktig del av ekonomin. Tre fjärdedelar av den vuxna befolkningen använder exempelvis mobila banktjänster.1
Mödradödligheten har minskat
Mödradödligheten har minskat under de senaste 20 åren, men nivåerna är fortfarande mycket höga.2
Många utmaningar kvarstår
45 %
av kvinnor mellan 20 och 24 år gifter sig innan de fyllt 18 år. 99 procent av flickor och kvinnor mellan 15 och 49 år tvingas genomgå könsstympning.3 Våld i nära relationer är vanligt. Nya lagförslag som skulle innebära en ytterligare försämring inom området sexuell och reproduktiv hälsa oroar.
Extrem torka
Nästan hälften av den somaliska befolkningen, över 8 miljoner människor behöver livräddande humanitärt bistånd.4
Korruption genomsyrar samhället
Somalia rakas på plats 180 av totalt 180 länder i Transparency Internationals korruptionsindex för 2022.5
Många brott mot människors rättigheter
Situationen gällande demokrati, rättssäkerhet och mänskliga rättigheter är allvarlig. Alla parter i de pågående väpnade konflikterna begår brott mot människors rättigheter. Tillgången till formell rättvisa är begränsad, särskilt på landsbygden.
Efter den svåra torkan i Somalia för ungefär tio år sedan gick sju biståndsaktörer samman och startade Somalia Resilience Programme. I dag står 285 000 människor i 170 samhällen bättre rustade att överleva torka och andra naturkatastrofer.
Två sorters bistånd i Somalia
I Somalia bedriver Sida utvecklingssamarbete som bidrar långsiktigt till landets utveckling. Vi ger också humanitärt stöd för att rädda liv och lindra nöd i akuta situationer.
Somalia är ett av världens fattigaste länder. Valet 2012 var det första som hölls edan 1960-talet. Spänningar mellan regeringen och landets delstater, och attacker från terrorgruppen Al-Shabaab hindrar dock fortfarande en fredlig utveckling. Framsteg har gjorts inom bland annat barn- och mödrahälsovård och förbättrade ekonomiska system inom statsförvaltningen. Den politiska instabiliteten i landet gör att utvecklingen är sårbar.
Effekterna av klimatförändringarna har blivit alltmer påtagliga i Somalia, bland annat genom tätare återkommande perioder av torka, översvämningar och angrepp av skadedjur. Åtta av tio somalier som har ett arbete försörjer sig inom jordbruket, främst med boskapsskötsel.6
Fredliga samhällen
Terrorgruppen Al-Shabaab begår övergrepp mot civila, exempelvis kidnappningar, våldtäkter och tvångsrekrytering av barnsoldater. Frihetsberövanden utan grund görs av både regeringsstyrkor, regionala myndigheter, säkerhetstjänsten och klanmiliser.
Fredsavtal i konflikter mellan klaner
Konflikter inom och mellan klaner försämrar säkerhetssituationen i Somalia. Sida stödjer Life & Peace Institute som arbetar tillsammans med lokala fredsorganisationer för att få till eldupphör och fredsavtal i konflikter mellan klaner.
Mänskliga rättigheter, demokrati och rättsstatens principer
Respekten för demokratiska och mänskliga rättigheterna är låg och kvinnors rättigheter är särskilt åsidosatta. Landets myndigheter är svaga och det saknas lagar som reglerar exempelvis valprocesser och politisk styrning. Civilsamhället är på pappret fritt men självcensur är vanligt.
Arbete för kvinnors rättigheter
I landets politiska system är den kvinnliga representationen mycket låg. Genom stöd via FN etablerades nätverket Somalia Women’s Charter Champions som arbetar för att öka kvinnligt inflytande.
Många människor i Somalia saknar tillgång till grundläggande samhällsservice och skattesystemet i landet är undermåligt. Genom stöd till ett flertal projekt bidrar Sida till att förbättra medborgarnas tillgång till basal service. Det görs bland annat genom att skapa förutsättningar för skatteintäkter och därigenom tillgängliggöra samhällsservice för landets medborgare. Sverige stödjer även andra former av service såsom försörjningsstöd till utsatta grupper.
Journalister utsätts regelbundet för trakasserier i Somalia. Al-Shabaab står bakom många godtyckliga arresteringar av och mord på journalister, som ett sätt att tysta oberoende röster. Sida stödjer Fojo Media Institute och International Media Support som arbetar för en oberoende och fri mediesektor i Somalia.
Effekterna av klimatförändringarna har blivit alltmer påtagliga i Somalia, bland annat genom tätare återkommande perioder av torka, översvämningar och angrepp av skadedjur. De människor som är mest sårbara, exempelvis flyktingar och de som lever i konfliktdrabbade områden, drabbas särskilt hårt.
Förmåga att klara kriser bättre
Somalias förmåga att återhämta sig efter torka, översvämningar och andra naturkatastrofer är låg. Genom Somalia Resilience Programme bidrar Sida till att människor som lever av jordbruk och boskapsskötsel bättre ska klara återkommande kriser. Detta har blivit ännu viktigare i samband med den svåra torkan.
Att stärka motståndskraften mot naturkatastrofer har hittills till stor del skett på nationell nivå. Sida stödjer nu initiativ för att stärka kapaciteten även lokalt, bland annat genom etablerandet av UNDP Resilience and National Emergency Operations Center som bland annat utbildar tjänstemän lokalt inom katastrof- och riskhantering.
Krisen i Somalia är en av de mest komplexa, sköra och utdragna i världen. Sedan 2000-talet har Somalia drabbats upprepade gånger av torka och översvämningar med svält och ökat antal internflyktingar som följd.
Afrikas horn har drabbats av den värsta torkan på flera decennier. 7,8 miljoner människor (nära halva befolkningen) var i behov av humanitärt stöd (oktober 2022). Mer än hälften av barnen under 5 år riskerar att drabbas av akut näringsbrist under 2023.
De väpnade konflikterna i kombination med politiska och socioekonomiska faktorer fortsätter driva de humanitära behoven. Även naturkatastrofer som torka och översvämningar påverkar negativt. Den humanitära situationen förvärras ytterligare av den politiska kris som uppstått på grund av den försenade valprocessen och ökade attacker mot civila.
Sedan januari 2021 har över en miljon människor tvingats lämna sina hem till följd av konflikter, osäkerhet, torka och översvämningar. Majoriteten är extremt sårbara, bor i informella bosättningar och hotas ständigt att avvisas.
Så stödjer Sida Somalia
Sidas humanitära stöd fokuserar på att minska matbrist och undernäring och att öka tillgången till rent vatten och sjukvård. Stödet ger också skydd åt sårbara och utsatta grupper, som kvinnor, barn och personer med funktionsvariationer. Vi prioriterar människor i områden som har drabbats hårt av torka, översvämningar och konflikt. Här är ett urval av de organisationer vi stödjer.
Stöttar lantbrukare och boskapsskötare
FN:s livsmedels- och jordbruksorganisation (FAO) stöttar utsatta lantbrukare och ej bofasta boskapsskötare med en kombination av kontanter, stödpaket för boskap och jordbrukspaket för att säkra försörjningen samt mildra påverkan från torka. Stödet har ett särskilt fokus på att engagera kvinnor i att förbättra både produktionen och konsumtionen av mat.
Internationella Rödakorskommittén (ICRC) samarbetar med lokala Somali Red Crescent Society med både livräddande insatser och stöd som ska öka motståndskraften på sikt. Det handlar om att ge första hjälpen, primärvård och sjukhusvård, men också om att förbättra möjligheterna till försörjning, vatten och sanitet. Stödet går till områden som dit bara några få humanitära organisationer har tillträde. ICRC jobbar också kontinuerligt med att stärka dialogen med allt från myndigheter till vapenbärare och grupper i civilsamhället, för att öka förståelsen och acceptansen för det humanitära arbetet.
Distrikten Berdale och Dinsoor kontrollerades tills nyligen av terrorgruppen Al-Shabaab. Sida stödjer Islamic Relief, en av få aktiva organisationer i området. Arbetet vänder sig bland annat till somalier på flykt i sitt eget land. De lever i utsatthet och i stort behov av stödinsatser som tillgång till rent vatten, matsäkerhet och stöd till försörjning.
FN:s livsmedelsprogram World Food Program (WFP) ger mat och näring till människor som drabbats av naturkatastrofer eller konflikter, för att uppfylla deras grundläggande livsmedels- och näringsbehov. WFP hjälper också till att samordna kontantutbetalningarna för primära behov bland de humanitära organisationerna i landet.
Somalia Humanitarian Fund (SHF) drivs av FN:s kontor för humanitära frågor OCHA och stödjer många lokala civilsamhällesorganisationer som genomför projekt över hela landet.