Mali är ett av världens fattigaste och mest biståndsberoende länder. Sidas arbete ska stötta demokratisk utveckling med respekt för mänskliga rättigheter och jämställdhet, minska klimatpåverkan och bidra till fred och människors säkerhet. Sida bedriver långsiktigt utvecklingssamarbete i Mali och ger humanitärt stöd.
Barnadödligheten har minskat under senare år, men är fortfarande bland de högsta i världen.1
Handlingsplan för klimatet
Mali har antagit en handlingsplan för hur de ska leva upp till internationella klimatåtaganden.
Civilsamhället är relativt fritt
Organisationer i civilsamhället tillåts verka relativt fritt, men framstegen är bräckliga och på senare tid har det skett flera uppmärksammade gripanden av civilsamhällesaktörer.
Många utmaningar kvarstår
Ett av världens fattigaste länder
Nästan halva befolkningen lever i fattigdom och antalet ökar.2 Mali är ett av världens mest biståndsberoende länder.3
Korruptionen ökar
Korruptionen är utbredd och ett avgörande hinder för positiv utveckling. I Transparency Internationals korruptionsindex 2021 placerar sig landet på plats 136 av 180 länder, vilket är en försämring sedan 2020.4
Militärkupper och instabilt politiskt läge
Det politiska läget är instabilt och det försämrade säkerhetsläget gör att landet står inför omfattande utmaningar.
Tänk dig att en släkting plötsligt vill köra ut dig från ert gemensamma hem. Eller att den du är gift med vill skiljas, vägrar ge dig ett öre av det du har rätt till, och att domstolen dömer till dennes fördel. Sadio Napate är en av hundra tusentals som får juridisk hjälp av organisationen DEMESO varje åt.
Två sorters bistånd i Mali
I Mali bedriver Sida utvecklingssamarbete som bidrar långsiktigt till landets utveckling. Vi ger också ett mindre humanitärt stöd för att rädda liv och lindra nöd i akuta situationer.
Den politiska utvecklingen och det försämrade säkerhetsläget efter militärkupperna drabbar hela samhället; människors säkerhet, demokratin, mänskliga rättigheter och ekonomin. Covid-19-pandemin har förstärkt krisen. Staten är svag och saknar kapacitet, närvaro och kontroll. Korruptionen är utbredd.
Mali är ett av världens fattigaste länder, nästan halva befolkningen lever i fattigdom och antalet ökar. Majoriteten av de människor som lever i fattigdom bor i tätbefolkade områden på landsbygden, kvinnor och barn är särskilt utsatta.5 Klimatpåverkan med osäker nederbörd, översvämningar och torka gör att tillgången till mat blir osäker. Antalet människor som är flyktingar i sitt eget land (internflyktingar) ökar liksom de humanitära behoven.
Terrorism och motsättningar mellan samhällsgrupper är vanligt och det väpnade våldet mot civila ökar. Barn är särskilt utsatta. Den allvarliga krisen innebär stora utmaningar för Sidas arbete i Mali.
Mänskliga rättigheter, demokrati, rättsstatens principer och jämställdhet
Situationen för mänskliga rättigheter fortsätter att förvärras, särskilt för kvinnor och unga. Barnarbete är vanligt och jämställdheten brister på alla nivåer i samhället, trots att grundlagen förbjuder diskriminering på grund av kön. Könsstympning och könsrelaterat våld är vanligt och ökar.
Ökar inflytandet för unga politiker
Unga och kvinnor är kraftigt underrepresenterade bland politiker i många av Sidas samarbetsländer. Sida stödjer Program for Young Politicians in Africa (PYPA), ett regionalt ledarskapsprogram för unga politiker som representerar olika partier i 16 afrikanska länder, inklusive Mali. Deltagarna utvecklas i ledarskap, planering och att driva sakfrågor vilket leder till ökat inflytande i ungdomsförbundet och moderpartiet, framför allt inom jämställdhet, mänskliga rättigheter och ökad demokrati. Programmet har lett till att flera deltagare fått tunga partiuppdrag, röstats in som ledamöter i sina partiers styrelser, valts in i parlament eller blivit borgmästare.
Projektet är ett samarbete mellan nationella organisationer och Centerpartiets internationella stiftelse (CIS), Green Forum, Olof Palmes Internationella Center (OPC) och Kristdemokratiskt Internationellt Center (KIC).
Med Sidas stöd till organisationen DEMESO har tillgången till rättshjälp för människor i fattigdom ökat. I Mali har över 600 juridiska biträden tillhandahållit rättslig rådgivning, vägledning och medling till över 300 000 människor. Rättshjälpskontor och mottagningar för rättshjälp kan trots stora säkerhetsutmaningar genomföra sin verksamhet. Kvinnor och intagna på fängelser är särskilt prioriterade.
Den allvarliga krisen har förvärrat situationen för barn och kvinnor ytterligare. Genom stöd till FN:s barnfond (Unicef) och FN:s enhet för jämställdhet och kvinnors egenmakt (UN Women) bidrar Sida till att skydda barn, till att fler flickor kan gå i skolan, till minskat våld mot kvinnor och barn i hemmen och ökad medvetenhet om hälsoproblem kopplade till könsstympning.
Många av landets civilsamhällesorganisationer verkar i en relativt gynnsam miljö, men de senaste åren har antalet gripanden av människor som jobbar inom civilsamhällets organisationer ökat. Genom Diakonia stödjer Sida ett projekt som stärker civilsamhällesaktörer i 40 maliska kommuner att bland annat hantera markkonflikter på ett fredligt sätt.
Säkerhetssituationen i Mali är allvarlig. Att nå fred och försoning är akut, men försvåras av den pågående krisen. Sidas arbete ska öka förutsättningarna för att lösa konflikter. Det görs bland annat genom stöd till lokal konflikthantering bland annat för att lösa markkonflikter.
Kvinnor deltar i fredsarbetet
Kvinnor deltar inte i fredsarbetet i samma utsträckning som män. Att alla samhällsgrupper deltar i arbetet för fred och försoning är viktigt för demokratin och de mänskliga rättigheterna. Sida stödjer FN:s enhet för jämställdhet och kvinnors egenmakt (UN Women) som arbetar med att stärka kvinnors deltagande i konfliktlösningen.
Organisationen Mercy Corp arbetar i krisdrabbade områden med att förhindra ytterligare spridning av våld och strävar efter att mildra konflikter på fredlig väg. Förvaltning av mark och naturresurser, inkomstgenerering, konfliktförebyggande och ökad kapacitet att lösa konflikter ingår i programmet. Via stöd till landkommissioner bidrar Sida till att lösa landkonflikter. FN:s UN Trust Fund genomför även fredsfrämjande projekt inom jordbrukssektorn.
Miljö, klimat, motståndskraft, hållbart nyttjande av naturresurser och biologisk mångfald
Fyra av fem malier försörjer sig på naturbruk (jord, skog, fiske och boskap). Endast en femtedel av marken är odlingsbar och i norr breder Saharaöknen ut sig. Problemen förvärras av en ohållbar skogsavverkning och markanvändning.6
Sidas arbete ska bidra till att minska klimatpåverkan och öka motståndskraften mot klimatförändringar. Hållbart lantbruk, förbättrad tillgång till livsmedel och hållbar inkomst är viktiga områden för att uppnå en hållbar ekonomisk utveckling för alla i Mali. Även stöd till vatten och sanitet, förnybar energi och sociala trygghetssystem ingår.
Bättre förvaltning av naturresurser och mer mat
NIRAS sammanför hållbart nyttjande av naturresurser och tryggare livsmedelsförsörjning. Arbetet fokuserar på nya försörjningsmöjligheter för utsatta grupper i kombination med skogsplantering och återställning av våtmarker, vilket i sin tur förbättrar både förvaltningen av naturresurser och livsmedelsförsörjningen.
Många människor på landsbygden saknar tillgång till el. Sida stödjer organisationen Geres som bygger el-hubbar på landsbygden i centrala och södra Mali där så kallade mikroföretag med mindre än tio anställda får möjlighet att hyra in sig
För att ge fler tillgång till elektricitet driver Sida fonden Beyond the Grid Fund for Africa – en satsning som ska öka tillgången till hållbar elektricitet, förbättra inkomstmöjligheter för människor som lever i fattigdom och bidra till ekonomisk aktivitet. Beyond the Grid Fund for Africa finns i flera afrikanska länder, bland annat Mali.
Många i Mali saknar tillgång till rent vatten, toaletter och möjlighet att tvätta sig. Genom Sidas stöd till FN:s barnfond (Unicef) får fler personer och framför allt kvinnor och barn tillgång till dricksvatten och sanitet. Unicef arbetar med allt från konstruktion, underhåll till skydd.
Klimatförändringarna bidrar till oregelbundna regn, fler ökenstormar och ökad risk för torka. Genom Mali Folk Center får lokala entreprenörer möjlighet att bidra till att innovativa och förbättrade klimatlösningar utvecklas inom traditionella sektorer. Programmet har ett stort fokus på gröna jobb, digitalisering, samt inkluderande finansiering och stöd till lokala resurspooler till förmån för entreprenörer.
Den humanitära krisen i Mali har förvärrats. En av tre malier beräknas vara i behov av humanitärt stöd 2022, cirka 7,5 miljoner människor 2022.1 Människor kämpar för att få tillgång till mat, vatten, hälsovård, utbildning och skydd. Kvinnor och barn är särskilt utsatta. Nära 2 miljoner människor beräknas komma att lida av akut matbrist sommaren 2022.2
Antalet internflyktingar har ökat till över 400 000. Dessutom finns det över 600 000 återvändande flyktingar och över 55 000 flyktingar från grannländerna i landet.3
De främsta orsakerna till den humanita krisen är konflikter mellan samhällen och att väpnade grupper inklusive jihadistgrupper sätter press på samhället. Människor förs bort, mördas, stympas eller utsätts för sexuellt våld. Barn rekryteras till väpnade grupper och hus och annan egendom förstörs. Ett annat påtagligt hot är minor och sprängmedel samt explosiv ammunition från kriget. Det gör att människor får svårt att både arbeta och röra sig fritt. Klimatförändringar med torka och översvämningar ökar sårbarheten liksom ekonomisk kris till följd av covid-19-pandemin.
Så stödjer Sida Mali
Sida prioriterar akutstöd till de mest utsatta människorna i områden som är svåra att nå. Vi stöttar även insatser som stärker skydd, internationella mänskliga rättigheter och internationell humanitär rätt. Här är ett urval av de insatser som Sida stödjer.
Akut livsmedelsproduktion
Food and Agriculture Organisation (FAO) jobbar med livsmedels- och boskapsproduktion i landets centrala och norra regioner. Arbetet riktar sig till utsatta hushåll som drabbats av översvämningar, återvändare med osäker tillgång till mat, internflyktingar och samhällen som tar emot internflyktingar. Ensamstående kvinnor med familj är särskilt prioriterade.
International Rescue Committee (IRC) räddar liv i bland annat den svåråtkomliga Ansongo-regionen. IRC analyserar vilket behov av skydd som finns och ger psykosocialt stöd till barn och deras föräldrar, förser människor med rent vatten och arbetar för att minska flickors och kvinnors utsatthet. Kontantbidrag för att ge människor snabb tillgång till skydd och skyddstjänster ingår i stödet.
Norska flyktinghjälpen (NRC) jobbar för att skydda internflyktingar och andra sårbara gruppers rättigheter i svåråtkomliga områden samt bistå med akut assistans och skydd. NRC ger exempelvis juridisk hjälp och stöd till processer för att medla mellan olika samhällen för att undvika konflikt.
FN:s flyktingorgan (UNHCR) prioriterar bland annat skydd av barn, förebygger könsrelaterat våld och hjälper överlevande med utbildning och försörjning. De stärker även tilliten och den sociala sammanhållningen för att undvika konflikt och öka skydd av drabbade människor.
Internationella Rödakorskommittén (ICRC) stärker skyddet för människor som drabbats av väpnade konflikter och annat våld, genom dialog med berörda parter. ICRC ger även tillgång till vård och skydd för patienter, sjukvårdspersonal och sjukvårdsinrättningar. Arbetet fokuserar på att öka försörjning och motståndskraft hos människor som drabbats av våld. Det kan till exempel vara personer som nyligen tvingats bort från sina hem, särskilt i svåråtkomliga områden.
FN:s barnfond (Unicef) leder arbetet med att skydda barn och förse människor med bland annat vatten, sanitet och hygien. Unicef ger stöd till samarbetsorganisationer för att stärka deras kapacitet vad gäller samordning, beredskap och vilka insatser som bör prioriteras.