Sidas reformsamarbete med Moldavien ska förbättra landets ekonomi och främja innovation och företagande. Samarbetet fokuserar på att stärka rättsstaten, minska korruption och diskriminering samt bidra till ökad jämställdhet. Vi arbetar också för att öka Moldaviens motståndskraft mot miljöproblem och klimatförändringar.
Sidas bistånd i Moldavien 2021
Totalt bistånd 139476370 SEK, Reformsamarbete 136167120 SEK, Humanitärt stöd 3309250 SEK.
Ekonomin har de senaste 20 åren vuxit med 4,6 procent per år, även om covid-19 och allvarlig torka ledde till en nedgång 2020. Fattigdomen minskade fram till 2018, men utvecklingen har stannat av.1
Viktiga steg för stärkt demokrati
Landets regering har inlett processer för att stärka demokratin, rättssäkerheten och respekten för mänskliga rättigheter.
Närmare EU
Moldavien har ökat samarbetet med EU:s medlemsländer, vilket har stor betydelse för att människor ska få det bättre både socialt och ekonomiskt. EU är nu Moldaviens viktigaste handelspartner.
Många utmaningar kvarstår
Rättssäkerheten brister
Rättssäkerheten fortsätter att vara svag och nödvändiga politiska förändringar dröjer. Det drabbar särskilt marginaliserade grupper som kvinnor och funktionshindrade.
Utbredd korruption
Även om korruptionen har minskat hör Moldavien till de 40 procent av alla länder där korruptionen är mest utbredd.2
Kvinnor och minoriteter diskrimineras
Diskriminering av kvinnor, personer med funktionsnedsättning, romer och hbtqi-personer är fortfarande vanligt i Moldavien.3
När Andrei Colioglo kom ut som homosexuell blev det en riksnyhet i Moldavien – och han fick utstå både dödshot och hat. Han fick då hjälp av organisationen GenderDoc-M som ger hbtqi-personer stöd.
Reformsamarbete i Moldavien
Moldavien, inklämt mellan Rumänien och Ukraina, var fram till 1991 en del av Sovjetunionen. Landet lyckas inte skydda och stödja mänskliga rättigheter, korruptionen är fortfarande utbredd och landets rättsväsende är i stort behov av förändring. Många i arbetsför ålder flyttar till andra länder.
Ekonomisk integration med EU och marknadsekonomi
För att stärka landets ekonomi har regeringen de senaste åren genomfört flera lagändringar. En stor del av ekonomin utgörs i dag av pengar som skickas till familj och släktingar av människor som flyttat från Moldavien. Tillgången till arbetskraft är begränsad.
Starkare privat sektor
Korruption, politisk instabilitet och begränsad tillgång till utbildad arbetskraft hindrar företag i Moldavien från att utvecklas. Genom stöd till International Finance Corporation (IFC) bidrar Sida till reformer för att förbättra företagens investeringsmöjligheter.
Sida stödjer också Moldova Competitiveness Project (MCP). Genom att fokusera på att utveckla arbetskraft, handel och investeringar, stärker projektet Moldaviens företag.
Brister inom rättssystemet och den ökande migrationen hämmar utvecklingen för små och medelstora företag. Tillsammans med organisationen USAid och Storbritanniens biståndsmyndighet stödjer Sida moldaviska branschorganisationer inom informationsteknologi, textil/mode, turism och jordbruk. Genom Europeiska utvecklingsbanken ges ett särskilt stöd som gynnar kvinnligt entreprenörskap.
Informations- och kommunikationssektorn står för mer än 10 procent av BNP och skulle kunna betyda mycket för att bryta fattigdomen i landet.4 Sida stöttar flera projekt som främjar nya lösningar och idéer och digitalisering. Målet är att öka konkurrenskraften inom sektorn.
Ett exempel är Tekwill som höjer kvaliteten inom IT-sektorn. IT-sektorn växer genom lokala startupper och existerande företag uppmuntras att expandera och attrahera internationella IT-företag att investera i Moldavien. Projektet skapar fler jobb och gör att IT-kompetens stannar i landet.
Demokrati, mänskliga rättigheter och rättsstatens principer
Rättsväsendets brister är fortfarande ett av de största hindren för demokratisk utveckling i Moldavien. Kvinnor, hbtqi-personer, romer och personer med funktionsnedsättningar fortsätter att utsättas för hot, våld och diskriminering. Könsrelaterat våld är ett stort problem. Två av fem kvinnor över 15 år har utsatts för fysiskt eller sexuellt våld.5
Rättvisa rättegångar och juridiskt stöd till kvinnor
Ett svagt rättsväsende försvårar arbetat för mänskliga rättigheter och långsiktig fattigdomsminskning. Sverige stödjer flera civilsamhällesorganisationer i landet som verkar för rätten till rättvisa rättegångar. Sida samarbetar även med UNDP i en ny insats med syftet att värna rättssäkerheten för kvinnor, romer och personer med funktionsnedsättningar. Women’s Law Centre arbetar med information och kampanjer, utbildningar för personal inom rättsväsendet samt skydd och juridiskt stöd till kvinnor.
Sida stödjer flera initiativ för att minska spänningarna mellan Moldavien och utbrytarregionen Transnistrien. Bland annat går stödet till ett FN-samarbete för att stärka mänskliga rättigheter, lokala civilsamhällesorganisationer och projekt för att utveckla samarbetet mellan småföretagare i Transnistrien och övriga Moldavien.
Sida stödjer Legal Resources Centre from Moldova (LRCM), en organisation som bidrar till stärkt demokrati och rättssäkerhet genom forskning och rådgivning. Organisationen jobbar för rättvisa, mot korruption och för mänskliga rättigheter och det civila samhället.
Moldavien är mycket sårbart för klimatförändringar. Landets rika biologiska mångfald hotas också av att landområden styckas upp och överexploateras. Miljölagstiftningen halkar efter, vilket leder till miljöförstöring, föroreningar och ohållbar användning av naturresurser. Landet är också starkt beroende av att importera energi.6 Majoriteten av befolkningen bor på landsbygden och är beroende av jordbruk för sin försörjning, men jordbruket behöver moderniseras och anpassas till klimatförändringen.7
Mer engagemang för klimatet
Medvetenheten om klimat- och miljöfrågor är låg. Sidas stöd till EcoVisio och EcoContact bidrar genom workshops och lokala miljöinitiativ till att stärka miljöengagemanget hos såväl civilsamhällesorganisationer och företag som institutioner och människor i allmänhet. EcoContact har också utvecklat ett bidragssystem som stöd till miljöorganisationer på landsbygden.
Fattigdomen är stor bland kvinnor på landsbygden. På landsbygden är också sårbarheten större för klimatförändringar. Sida stödjer ett projekt som bygger hållbara och motståndskraftiga samhällen genom att stärka kvinnor.
FN:s utvecklingsprogram UNDP arbetar med grupper av kvinnor i 30 samhällen i Moldavien.
Vattenkraftsverket i floden Nistru har drabbats av problem som till exempel förändrat vattenflöde, kraftigt varierande vattennivåer och att slammet på botten flyttar sig. Sida stödjer ett projekt med målet att skydda Nistrufloden mot påverkan från vattenkraften.