Omkring en femtedel av Kosovos befolkning lever i fattigdom, det gör landet till ett av Europas fattigaste. Sidas reformsamarbete för mänskliga rättigheter, demokratisering och hållbar utveckling syftar bland annat till att skapa förutsättningar för det unga landet att närma sig EU.
Egen majoritet i parlamentet för premiärministern och det styrande partiet bidrar till en viss politisk stabilitet i landet. Valdeltagandet var högt i de senaste valen som också bedömdes som relativt fria, både nationellt och lokalt.1
Närmar sig EU
Trots stora utmaningar med att flera länder inte erkänner Kosovo som en självständig nation, finns ett politiskt och medborgerligt engagemang för att genomföra EU-vänliga reformer.
Minskad korruption
Trots att korruptionen i Kosovo är utbredd, minskar den och landet placeras högre upp på listan där världens länder rankas efter korruption.2
Många utmaningar kvarstår
Miljön lågt prioriterad
Miljöorganisationerna i Kosovo är svaga och miljöfrågor fortsätter generellt att vara lågt prioriterade av såväl politiker som allmänheten, men ett ökat engagemang är synligt hos unga.3
Fortfarande spänt mellan Kosovo och Serbien
Ett allvarligt hinder för landets utveckling är de fortsatta spänningarna med grannlandet Serbien som inte erkänner Kosovo som en självständig nation.
Utbrett våld mot kvinnor
Könsbaserat våld och brott mot mänskliga rättigheter är fortfarande utbrett. Pandemin har förvärrat situationen ytterligare.4
I Kosovo är illegal skogsavverkning ett stort miljöproblem. Men i flera delar av landet arbetar privata lokala skogsföreningar för ett hållbart skogsbruk och nu har de lyckats förbättra skogens skick.
Reformsamarbete i Kosovo
Kosovo är Europas yngsta land och är ungefär lika stort som Skåne. Tidigare var landet en del av grannlandet Serbien. Relationen mellan länderna fortsätter att vara infekterad. Samhället präglas av fattigdom och patriarkala strukturer. Arbetslösheten är hög och diskriminering och våld mot kvinnor är utbrett.
Ekonomisk utveckling
Det finns ett starkt folkligt stöd för att gå med i EU och under 2021 tog Kosovo ytterligare steg mot ett EU-medlemskap. Omfattande reformer ska genomföras enligt den handlingsplan som regeringen antagit och vilken godkänts av EU. Men vägen till EU är fortfarande lång, bland annat beroende på att flera länder, däribland fem EU-länder, ännu inte erkänt Kosovo som en självständig nation.
Bättre arbetsförhållanden
Arbetslösheten i Kosovo är hög och inkomsterna har minskat på grund av pandemin.5 Kvinnor diskrimineras och står i stor utsträckning utanför arbetsmarknaden. Tillsammans med ILO och andra lokala organisationer arbetar Sida med att förbättra människors arbetsförhållanden och göra arbeten säkrare.
Små och medelstora bolag stärks
Kosovo återhämtade sig relativt snabbt från de negativa effekterna av pandemin.6 Det berodde bland annat på stora ekonomiska stödinsatser från regeringen till företag och hushåll samt insatser som barn- och mödraskapsbidrag för de allra mest utsatta. Sida samarbetar med organisationerna Swisscontact och Connecting Natural Values with People som stödjer små och medelstora företag som i första hand sysselsätter kvinnor och ungdomar inom bland annat textil-, trä- och hälsokostbranschen.
Kosovo är politiskt instabilt och landet har upplevt flera regeringskriser på kort tid. Dessutom brottas landet med stora korruptionsproblem, även om det gjorts framsteg här och landet har klättrat från en 104:e till en 87:e plats på listan över länders korruption.7
Stärker civilsamhället
Civilsamhällets organisationer och deras synlighet förbättrades något under 2021. Särskilt stort är behovet av att lyfta situationen för mänskliga rättigheter, särskilt bland minoriteter som romer, ashkali och egyptier. Sida samarbetar med bland andra Community Development Fund som stödjer 14 civilsamhällesorganisationer som verkar inom mänskliga rättigheter, men också inom utbildning och miljörättigheter.
Trots att både regering och opposition vill att Kosovo går med i EU, upplever många människor att de reformer som krävs inte genomförs i tillräckligt snabb takt. Sida stödjer tankesmedjan GAP som arbetar för god samhällsstyrning, bedriver forskning och erbjuder policyrekommendationer i syfte att föra Kosovo närmare EU. Genom myndighetssamarbeten, för effektiva och öppna institutioner, bidrar Sida också till ökade förutsättningar för Kosovo att närma sig EU. Ett samarbete mellan svenska och kosovanska naturvårdsverket förbättrar till exempel landets uppfyllande av EU-kriterierna inom miljö.
Kosovo har stora miljöproblem. Nästan all el produceras i kolkraftverk och skog avverkas illegalt. Hanteringen av avfall och avloppsvatten brister. Eftersom Kosovo inte är medlem i FN omfattas landet inte av de internationella initiativen för att minska klimatförändringar och miljöproblem.
Ökat skydd för biologisk mångfald
Kosovos miljölagstiftning är undermålig. I ett samarbete med landets miljöministerium bidrar Sida till att utbilda aktörer på statlig och kommunal nivå i miljöfrågor. Målet är en miljölagstiftning som går i linje med EU:s direktiv. Stödet bidrar också till att öka skyddet av biologisk mångfald och förbättra förvaltningen av naturområden.
För ett hållbart skogsbruk
I Kosovo är illegal skogsavverkning ett stort miljöproblem. Via organisationen Connecting Natural Values with People (CNVP) stödjer Sida lokala skogsbrukarföreningar som organiserar landsbygdsbor för ett hållbart och decentraliserat skogsbruk.