Fattigdomen i Bangladesh har minskat stadigt sedan 1990-talet men är fortfarande utbredd. Den demokratiska utvecklingen går åt fel håll och landet är sårbart för klimatförändringar och naturkatastrofer. Sidas utvecklingssamarbete fokuserar på demokrati, mänskliga rättigheter, jämställdhet, hälsa, klimat och miljö.
Hälsovården i Bangladesh drabbades hårt av pandemin, men vårdpersonalen på landets vårdinrättningar ökar nu i antal och antalet barn som får vaccin är på samma nivå som innan pandemin.1
Miljö och klimat allt viktigare
Bangladesh ligger i framkant när det gäller policyer och lagstiftning inom miljö och klimat, även om de behöver bli bättre på att genomföra dem. Miljö och klimat blir en allt viktigare politisk fråga.
Produktiv sysselsättning med anständiga arbetsvillkor
Arbetsmarknadens parter har tagit fram en handlingsplan för att förbättra arbetsvillkoren för landets arbetare. Det är ett viktigt steg framåt både för enskilda människor och för landets internationella handelsförbindelser.
Många utmaningar kvarstår
30 %
av befolkningen bedöms leva i fattigdom. Efter att under flera år ha minskat kraftigt ökade fattigdomen igen. Det beror bland annat på pandemins negativa effekter med nedstängningar och restriktioner.2
Brister inom mänskliga rättigheter
Politiska och medborgerliga rättigheter befinner sig fortsatt under hårt tryck och det demokratiska utrymmet krymper. Kommande nationella val år 2023 medför en risk för ökade politiska oroligheter och fortsatta inskränkningar.
Barn mer utsatta
Skolnedstängningar och fattigdom har drabbat barnen hårt och andelen barnäktenskap i Bangladeshs ha ökat markant.3 Barnarbete har också ökat.4
I över fyrtio år har folkhälsoorganisationen icddr,b i Bangladesh och Sida varit forskningspartners. Tillsammans har de tagit fram koleravaccin och en förslossningsmatta som minskar mödradödlighet. Nu tittar de på hur de kan hjälpa kvinnor som är underviktiga under graviditeten att få i sig tillräckligt med mat. Och forskningen pekar på att svärmödrar kan vara svaret.
Två sorters bistånd i Bangladesh
I Bangladesh bedriver Sida utvecklingssamarbete som bidrar långsiktigt till landets utveckling. Vi ger också humanitärt stöd för att rädda liv och lindra nöd i akuta situationer.
Bangladeshs ekonomi har sedan 1990-talet utvecklats snabbt, men många lever fortfarande i fattigdom. Pandemin har lett till att utvecklingen i landet backat på många områden.5
Det demokratiska utrymmet har minskat de senaste åren och möjligheterna för människor att kräva och få sina rättigheter respekterade är fortsatt begränsade.
Bangladesh är ett av de länder i världen som är mest sårbara för naturkatastrofer till följd av klimatförändringar. Människor som lever i fattigdom samt kvinnor och barn drabbas särskilt hårt.6
Demokrati, jämställdhet och mänskliga rättigheter
Situationen för demokrati och mänskliga rättigheter i Bangladesh har försämrats under de senaste åren. Korruptionen är utbredd och i kölvattnet av pandemin har det könsrelaterade våldet ökat.7 Hbtqi-personer, religiösa minoriteter, ursprungsfolk och rohingyaflyktingar från Myanmar är också särskilt utsatta.
Transparens ska minska korruptionen
Korruption genomsyrar samhället, vilket drabbar människor som lever i fattigdom hårt. Korruptionen används också för att försvaga den politiska oppositionen. Genom stöd till medieinstitutet Fojo och det lokala institutet MRDI främjar Sida arbetet för att oberoende granska myndigheters hantering av pandemin och dess restriktioner – på nationell och lokal nivå.
Situationen för många kvinnor och flickor i Bangladesh är fortsatt svår. Organisationen Bangladesh Mahila Parishad (BMP) arbetar för att stärka respekten för kvinnors och barns rättigheter och motverka våld mot kvinnor. Ett effektivt påverkansarbete gentemot landets Justitiedepartement har lett att en kritiserad lag, som värderar anmälarens moral och karaktär vid våldtäkt, ska revideras.
Tillgången på hälso- och sjukvård är begränsad. Pandemin har satt press på ett redan skört vårdsystem vilket gör att tillgången till exempelvis vaccination, preventivmedel och säker förlossning minskat.
Människors sexuella och reproduktiva hälsa och rättigheter i Bangladesh påverkas av ojämställdhet och utbrett könsbaserat våld.
God och jämlik vård
I Bangladesh står hushållen själva för en stor del av kostnaderna för vård och medicin, vilket drabbar fattiga människor hårt. Världsbanken arbetar för att stärka sjukvården och ge invånarna tillgång till god och jämlik vård. Sida stödjer även initiativet Bangladesh Health Watch som kartlägger svagheter i och driver på för förändring av landets hälsosystem.
Spädbarnsdödligheten är fortfarande hög i Bangladesh. Liksom mödradödligheten. Sida har hjälpt till att etablera en nationell barnmorskeutbildning, som genomförs av FN:s befolkningsfond (UNFPA) och Bangladeshs hälsoministerium. Utbildningen förbättrar mödra- och barnhälsovården och stärker det nationella barnmorskeförbundet, vilket i sin tur gör det möjligt för fler kvinnor att föda säkert.
Jordbruk och textilindustri dominerar ekonomin i Bangladesh. Nära halva landets befolkning arbetar inom jordbruket.8Arbetslöshet och undersysselsättning är fortfarande utbredda. En majoritet av befolkningen arbetar inom den informella sektorn, där arbetsvillkoren ofta är dåliga och inkomsterna låga.
Facklig organisation i textilindustrin
Arbetsförhållandena i textilindustrin är fortsatt svåra. Sida stödjer Bangladesh Global Deal Project som genomförs av International Labour Organisation (ILO) i samarbete med landets arbetsmarknadsministerium, arbetsgivarorganisationer och fackföreningar. Syftet är att stärka arbetare i textilindustrin så de kan organisera sig fackligt och påverka sina arbetsvillkor.
Kvinnor är underrepresenterade på arbetsmarknaden, och för de som arbetar är arbetsmiljön ofta dålig.
Sidas stöd till projektet Strengthening Women’s Ability for Productive New Opportunities (Swapno II) har bidragit till att bromsa pandemins negativa inverkan på kvinnors möjligheter att arbeta och skapat sysselsättning för över 3 500 utsatta kvinnor.
Bangladesh är rikt på naturresurser och biologisk mångfald, men den höga befolkningstätheten och snabb industrialisering sätter hård press på ekosystemen.
Klimatförändringarnas konsekvenser, med extremt väder så som översvämningar och cykloner, slår hårt mot Bangladesh och väntas öka i omfattning.
Minskar klimatförändringarnas effekter
Föroreningar och överexploatering av miljön och naturresurser hotar den biologiska mångfalden samt människors försörjning och hälsa. I programmet LoGIC samarbetar FN:s utvecklingsprogram UNDP och FN:s kapitalutvecklingsfond UNCDF för att minska klimatförändringarnas effekter för de människor som är mest sårbara. Programmet stärker samhällens och lokala myndigheters möjlighet att finansiera och genomföra klimatanpassning, så att människor bättre kan hantera och återhämta sig efter kriser.
Urbaniseringstakten är hög i landet, vilket har lett till ökad fattigdom och miljöförstöring i städerna. Människor som bor i slumområden, där tillgången till vatten och sanitet är dålig, är särskilt utsatta. Sida bidrar genom FN:s barnfond Unicef och WaterAid till att öka människors tillgång till säkert dricksvatten och sanitet.
Bangladeshs ekonomi har sedan 1990-talet utvecklats snabbt, men många i landet lever fortfarande i fattigdom. Pandemin gör att fler människor riskerar att få det sämre.1
Bangladesh är ett av de länder i världen som är mest sårbara för naturkatastrofer till följd av klimatförändringar, såsom översvämningar och torka. Människor som lever i fattigdom samt kvinnor och barn drabbas särskilt hårt.
Särskilt utsatta är också folkgruppen rohingya. Rohingyerna har diskriminerats och förföljts i flera decennier i grannlandet Myanmar. Uppskattningsvis finns omkring 900 00000 rohingyer i Bangladesh där de fortfarande lever som flyktingar i Cox´s Bazar-distriktet. Där är de spridda över trettiotalet överbefolkade, provisoriska läger där lokala myndigheter och humanitära aktörer försöker tillgodose grundläggande behov av service och skydd under svåra förhållanden.2
Regeringen i Bangladesh även börjat flytta frivilliga flyktingar från Cox’s Bazar till den avlägsna ön i Bengaliska viken, Bhasan Char. Regeringen planerar att omplacera cirka 100 000 frivilliga flyktingar under 2022. Här kommer det, precis com i Cox Bazar, krävas insatser och stöd.3
Den organiserade brottsligheten är hög i gränsområdena. Skärpta säkerhetsåtgärder såsom stängsel runt lägren och restriktioner kopplat till covid-19 har haft en negativ inverkan på flyktingarnas rörelsefrihet. Men har också påverkat försörjningsmöjligheter och tillgången till viktiga samhällstjänster. Dessutom drabbade en svår brand ett av lägren i mars 2021 och förstörde husrum för uppemot 50 000 flyktingar.4
Så stödjer Sida Bangladesh
Sidas humanitära stöd till Bangladesh fokuserar på skydd, hälsa, näring, försörjning, vatten och sanitet. Stödet går till de rohingyiska flyktingar som lever i Cox´s Bazar-distriktet och Bhasan Char, samt till de omkringliggande värdsamhällena. Här är ett urval av de insatser som Sida stödjer.
Förbättrat skydd och assistans
FN:s flyktingorgan UNHCR har en nyckelroll i att koordinera och möta behoven hos mer än 1,4 miljoner människor, varav en majoritet är rohingyer.5 UNHCR tar också itu med grundorsaker till de spänningar som finns mellan värdsamhällen och flyktingar. Organisationen spelar dessutom en viktig roll i dialogen om flyktingars grundläggande rätt till skydd och stöd.
Internationella rödakorskommittén (ICRC) ger skydd och stöd till de mest utsatta samt ger information om internationell humanitär rätt. ICRC assistans till flyktingar i gränsområdet mellan Bangladesh och Myanmar. ICRC stöttar också människor i det bergiga området Chittagong Hill Tracts, norr om Cox´s Bazar.
Svenska Röda Korsets insats implementeras tillsammans med Bangladesh Red Crescent Society (BDRCS) och förser ungefär 30 000 flyktingar i Cox’s Bazar med rent dricksvatten, samt insatser inom sanitet och hygien för att förebygga sjukdomar.