Fattigdomen i Bangladesh har minskat stadigt sedan 1990-talet men är fortfarande utbredd. Den demokratiska utvecklingen går åt fel håll och landet är sårbart för klimatförändringar och naturkatastrofer. Sidas utvecklingssamarbete fokuserar på demokrati, mänskliga rättigheter, jämställdhet, hälsa, klimat och miljö.
Sidas bistånd till Bangladesh 2019
Totalt bistånd
458 mnkr
Långsiktigt utvecklingssamarbete
352.1 mnkr
Humanitärt stöd
105.9 mnkr
Viktiga temaområden i Bangladesh
Demokrati, jämställdhet och mänskliga rättigheter
Hälsa samt sexuella och reproduktiva rättigheter
Sysselsättning och ekonomisk utveckling
Klimat, miljö och ökad motståndskraft
Krisförebyggande
Så går utvecklingen framåt
50%
minskning av barnadödligheten de senaste femton åren, visar siffror från Unicef.
Färre lever i fattigdom
Andelen människor som lever i fattigdom har minskat från 44 procent 1991 till 15 procent 2017, visar siffror från Världsbanken. Sedan 2018 är Bangladesh inte längre med på FN:s lista över världens minst utvecklade länder.
Mödradödligheten har minskat
Mödradödligheten har minskat från 569 dödsfall per 100 000 levande födslar 1990 till 172 år 2018 (Världsbanken).
Många utmaningar kvarstår
860 000
människor från den muslimska folkgruppen rohingya har flytt från Myanmar till Bangladesh. Behoven hos både flyktingar och de samhällen som tar emot dem är stora. I dag finns ingen möjlighet för rohingyerna att på ett säkert sätt återvända hem.
Utbredd korruption
Det finns stora brister vad gäller mänskliga rättigheter och demokrati. Civilsamhället kan ofta inte verka fritt, yttrandefriheten är inskränkt och det politiska våldet ökar. Utomrättsliga avrättningar förekommer. Korruptionen är mycket utbredd – landet ligger på plats 146 av 180 i Transparency Internationals korruptionsindex.
Ett av länderna med flest barnäktenskap
Bangladesh är ett av de länder i världen som har flest barnäktenskap och tonårsgraviditeter, visar siffror från Unicef och UNFPA. Antalet osäkra aborter har ökat under de senaste åren.
I Bangladesh gifter sig 18 procent av alla tjejer innan de fyllt 15 år. Sextonåriga Rumpa Jannatul Rupa har övertygat sin mamma om att inte gifta bort henne – istället vill hon läsa på universitetet.
Utvecklingssamarbetet i Bangladesh
I Bangladesh bedriver Sida utvecklingssamarbete som bidrar långsiktigt till landets utveckling. Vi ger också humanitärt stöd för att rädda liv och lindra nöd i akuta situationer.
Bangladeshs ekonomi har sedan 1990-talet utvecklats snabbt, men många bangladeshier lever fortfarande i fattigdom. Covid-19-pandemin gör att fler människor riskerar att få det sämre.
Det demokratiska utrymmet har minskat de senaste åren och möjligheterna för människor att kräva och få sina rättigheter respekterade är fortsatt begränsade. Bangladesh är ett av de länder i världen som är mest sårbara för naturkatastrofer till följd av klimatförändringar. Människor som lever i fattigdom samt kvinnor och barn drabbas särskilt hårt.
Demokrati, jämställdhet och mänskliga rättigheter
Situationen för demokrati och mänskliga rättigheter i Bangladesh har försämrats under de senaste åren. Valet 2018 präglades av våld och anklagelser om valfusk.
Kvinnors ställning har stärkts i Bangladesh, men diskriminering och kränkningar av kvinnors mänskliga rättigheter är fortfarande utbrett på alla plan. Hbtq-personer, religiösa minoriteter, ursprungsbefolkningar och rohingyaflyktingarna från Myanmar är också särskilt utsatta.
Transparens ska minska korruptionen
Korruption genomsyrar hela samhället, vilket drabbar människor som lever i fattigdom hårt. Korruptionen används också för att försvaga den politiska oppositionen. Transparency International Bangladesh arbetar för reformer för transparens och ansvarsutkrävande på nationell och lokal nivå samt för att öka medvetenheten om korruption och ansvarsutkrävande bland medborgarna.
Situationen för många kvinnor och flickor i Bangladesh är fortsatt allvarlig. Organisationerna Ain o Salish Kendra (ASK), Bangladesh Mahila Parishad (BMP), Manusher Jonno Foundation (MJF) och Plan International Bangladesh arbetar för att stärka respekten för kvinnors och barns rättigheter och motverka våld mot kvinnor, bland annat genom att förebygga barnäktenskap och erbjuda skyddat boende och rättshjälp för våldsutsatta kvinnor.
Tillgången till hälso- och sjukvård är begränsad. Covid-19-pandemin sätter press på ett redan skört vårdsystem vilket gör att tillgången till exempelvis vaccination, preventivmedel och säker förlossning minskar.
Människors sexuella och reproduktiva hälsa och rättigheter (SRHR) påverkas av ojämställdhet och utbrett könsbaserat våld.
God och jämlik vård
I Bangladesh står hushållen själva för en stor del av kostnaderna för vård och medicin, vilket drabbar fattiga människor hårt. Världsbanken arbetar för att stärka sjukvården och ge invånarna tillgång till god och jämlik vård. Sida stödjer även initiativet Bangladesh Health Watch som kartlägger svagheter i och driver på för förändring av landets hälsosystem.
Nivåerna av spädbarnsdödlighet, akut undernäring och mödradödlighet är höga. Sida har varit med att etablera en nationell barnmorskeutbildning, som genomförs av FN:s befolkningsfond (UNFPA) och Bangladeshs hälsoministerium. Utbildningen förbättrar mödra- och barnhälsovården och stärker det nationella barnmorskeförbundet, vilket i sin tur gör det möjligt för fler kvinnor att föda säkert.
Jordbruk och textilindustrin dominerar ekonomin i Bangladesh. Arbetslöshet och undersysselsättning är fortfarande utbredda problem. En majoritet av befolkningen arbetar inom den informella sektorn, där arbetsvillkoren ofta är dåliga och inkomsterna låga.
Facklig organisation i textilindustrin
Arbetsförhållandena i textilindustrin är fortsatt svåra. Sida stödjer Bangladesh Global Deal Project som genomförs av International Labour Organisation (ILO) i samarbete med landets arbetsmarknadsministerium, arbetsgivarorganisationer och fackföreningar. Syftet är att stärka arbetare i textilindustrin så de kan organisera sig fackligt och påverka sina arbetsvillkor.
Kvinnor är underrepresenterade på arbetsmarknaden, och för de som arbetar är arbetsmiljön ofta dålig. Women’s Economic Empowerment through Strengthening Market Systems (WEESMS) arbetar för att fler kvinnor ska kunna ha ett produktivt jobb, kunna starta företag och ta lån för sina verksamheter.
Bangladesh är rikt på naturresurser och biologisk mångfald, men den höga befolkningstätheten och snabb industrialisering sätter hård press på ekosystemen.
Klimatförändringarnas konsekvenser, med extremt väder så som översvämningar och cykloner, slår hårt mot Bangladesh och väntas öka i omfattning.
Minska klimatförändringarnas effekter
Föroreningar och överexploatering av miljön och naturresurser hotar den biologiska mångfalden och människors försörjning och hälsa. I programmet LoGIC samarbetar UNDP och FN:s kapitalutvecklingsfond UNCDF för att minska klimatförändringarnas effekter för de människor som är mest sårbara. Programmet stärker samhällens och lokala myndigheters möjlighet att finansiera och genomföra klimatanpassning, så att människor bättre kan hantera och återhämta sig efter kriser.
Urbaniseringstakten är hög i landet, vilket har lett till ökad fattigdom och miljöförstöring i städerna. Människor som bor i slumområden, där tillgången till vatten och sanitet är dålig, är särskilt utsatta. Sida bidrar genom FN:s barnfond Unicef och WaterAid till att öka människors tillgång till säkert dricksvatten och sanitet.
Av de 860 000 rohingyer som uppehåller sig i Bangladesh lever de allra flesta i flyktingläger i Cox’s Bazar under svåra förhållanden. Krisen sätter stor press på Cox’s Bazar-distriktet, som är ett av de mest sårbara områdena i Bangladesh.
Försörjning för flyktingar och värdsamhällen
Sida ger både humanitärt och långsiktigt stöd till Bangladesh för att landet bättre ska kunna hantera flyktingsituationen. FN-programmet SAFE+ ökar både flyktingar och lokala familjers möjlighet att försörja sig. Insatsen bidrar även till att minska flyktinglägrens påverkan på naturen, bland annat genom skogsplantering och öka tillgången till rent matlagningsbränsle.
Skydd till kvinnor och barn på flykt
Kvinnor och barn som har flytt är särskilt utsatta i Bangladesh. Många av de barn som lever i flyktinglägren är undernärda. UN Women och Rädda Barnen ger skydd till kvinnor och barn som har flytt, bland annat genom att förebygga utnyttjande och våld, såsom trafficking och barnäktenskap.
År 2017 tvingade militärens övervåld fler än 740 000 rohingyer att fly från delstaten Rakhine i Myanmar till Cox’s Bazar-distriktet i Bangladesh. Där lever de fortfarande i överbefolkade flyktingläger, med brist på mat, vatten, sanitet och vård. Distriktet var redan före 2017 ett av Bangladeshs fattigaste områden.
Så stödjer Sida Bangladesh
Sida humanitära stöd går till flyktingar från Rakhine i Bangladesh. Eftersom det inte är sannolikt att flyktingarna inom en nära framtid kan återvända till Myanmar, går stöd till att öka värdsamhällens och flyktingars motståndskraft, exempelvis mot naturkatastrofer.
Näring, vatten och sanitet
Action Against Hunger arbetar för att motverka undernäring, genom insatser som kombinerar näring, vatten, sanitet och hygien samt stöd inom fysisk och mental hälsa. Fokus ligger på barn, gravida och ammande kvinnor.
Internationella rödakorskommittén (ICRC) ger skydd och stöd till de mest utsatta. ICRC arbetar bland annat för att öka tillgången till sanitet, vatten och hygien (WASH), sjukvård, infrastruktur och försörjning.
Svenska Röda Korsets insats i flyktinglägren i Cox’s Bazar i Bangladesh syftar bland annat till att ge sitt bangladeshiska systerförbund kapacitet och kunskap att koordinera insatser för sanitet, vatten och hygien för flyktingar och på så sätt även förebygga sjukdomar.