Afghanistan har under de senaste åren präglats av politisk osäkerhet kring valresultat, fredsavtalet mellan USA och talibanerna och förhoppningen om en fördjupad dialog mellan landets olika etniska grupper. Drygt hälften av befolkningen lever i fattigdom. Sidas utvecklingssamarbete bidrar bland annat till demokratisk utveckling och ekonomisk tillväxt.
Sidas bistånd till Afghanistan 2019
Totalt bistånd
1.2 mdkr
Långsiktigt utvecklingssamarbete
1.1 mdkr
Humanitärt stöd
182.3 mnkr
Viktiga temaområden i Afghanistan
Mänskliga rättigheter, jämställdhet och demokratisk utveckling
Utbildning
Ekonomisk utveckling
Så går utvecklingen framåt
Fler barn går i skolan
Sedan 2001 har antalet barn som går i skolan ökat från cirka en miljon till över 9 miljoner. Andelen flickor har ökat från nära noll till 39 procent.
Fler barn och mödrar överlever
Mödra- och barnadödligheten har minskat kraftigt i Afghanistan de senaste åren.
Relativt fria och demokratiska val
Utifrån landets förutsättningar har relativt sett fria och demokratiska val genomförts till både parlamentet och presidentposten.
Många utmaningar kvarstår
Ojämställdhet präglar samhället
Afghanistan är fortfarande ett extremt ojämställt land, och rankas på plats 170 av 189 länder på FN:s Gender Inequality Index.1
Ett av de mest korrupta länderna
Enligt Transparency Internationals korruptionsindex 2019 är Afghanistan det åttonde mest korrupta landet i världen. 2
Miljontals barn går inte i skolan
Unicef uppskattar att 3,7 miljoner barn inte går i skolan i Afghanistan 3– 60 procent av dem är flickor.4 Det råder stor brist på kvinnliga lärare, särskilt i landsbygdsskolorna.
Trots att mediesektorn i Afghanistan har blomstrat under senare år så är journalistyrket ett av de farligaste i landet. Det svenska stödet går till att motverka hot och våld mot journalister och till en dygnsöppen hotline dit journalister kan vända sig för akut hjälp.
Två sorters bistånd
I Afghanistan bedriver Sida utvecklingssamarbete som bidrar långsiktigt till landets utveckling. Vi ger också humanitärt stöd för att rädda liv och lindra nöd i akuta situationer.
Landets ekonomi är starkt beroende av bistånd från andra länder. Framöver kommer biståndet att minska avsevärt och utländsk militär kommer att lämna landet. Det förväntas leda till att de allra flesta afghaner kommer att leva under fattigdomsgränsen.
Grundlagen säger att kvinnor och män ska ha samma rättigheter men i verkligheten är kvinnosynen konservativ, särskilt på landsbygden. Sedan talibanregimen föll 2001 har många positiva framsteg gjorts, men sedan 2015 har säkerhetsläget försämrats och regeringen har successivt förlorat kontrollen över stora delar av landet till talibanerna. Miljontals afghaner befinner sig på flykt, både i hemlandet och i andra länder.
Mänskliga rättigheter, jämställdhet och demokratisk utveckling
Respekten för de mänskliga rättigheterna kränks konstant i Afghanistan och hänger tätt samman med den utbredda korruptionen, särskilt inom rättssystemet. Den demokratiska utvecklingen har delvis gått framåt och fler människor ställer sig positiva till demokrati, samtidigt är det fler människor än någonsin som uttrycker rädsla inför att rösta i nationella val. Även om kvinnors ställning har stärkts sedan talibanregimen föll 2001 utsätts hälften av landets kvinnor för våld i nära relationer och diskrimineringen av kvinnor och flickor är utbredd i alla delar av samhället.
Stärker lokal demokrati
Afghanska myndigheter är svaga och har svårt att nå ut till medborgarna. Världsbankens fond för återuppbyggnad (ARTF) stödjer afghanska myndigheter och stärker samtidigt demokratin i lokalsamhällen över hela landet. Integrity Watch Afghanistan bidrar i kampen mot korruption.
I det patriarkala Afghanistan saknar fortfarande många kvinnor och flickor tillgång till vård och utbildning. Genom Svenska Afghanistankommittén (SAK) utbildas varje år nya barnmorskor, sjuksköterskor och kvinnliga lärare. Det har bidragit till säkrare förlossningar, förbättrad tillgång till vård och att fler flickor går i skolan.
2019 mördades 5 journalister mördades i Afghanistan, och landet rankas på plats 122 av 180 i Reportrar utan gränsers pressfrihetsindex 2019. Sida stödjer International Media Support som motverkar hot och våld mot journalister i Afghanistan.
Afghanistan är en av de svåraste platserna i världen att vara barn på. En stor andel av de som flyr från konflikten är barn. Cirka 3,7 miljoner barn i Afghanistan går inte i skolan – majoriteten är flickor. I vissa provinser är andelen flickor som inte går i skolan så hög som 85 procent. Av de barn som har någon form av funktionsnedsättning går nästan ingen i skolan.
Driver skolor på landsbygden
Säkerhetsläget på landsbygden fortsätter att vara oroligt. Ändå lyckas Svenska Afghanistankommittén (SAK) driva skolor här. 2019 överlämnade SAK 255 byklasser för integrering i det afghanska skolsystemet.
Vuxna lär sig läsa och skriva
Närmare två av tre vuxna afghaner är analfabeter. Genom Unesco ger Sida stöd till utbildning för vuxna där mer än 200 000 kvinnor och män lär sig att läsa och skriva.
De nationella läroplanerna behöver utvecklas och skolpersonalen behöver fortbildas. Sida ger stöd till Unesco som arbetar tillsammans med utbildningsmyndigheten för att förbättra Afghanistans utbildningssystem.
Ekonomisk utveckling
Efter mer än tio år av god tillväxt, tappade ekonomin fart när den utländska närvaron minskade och osäkerheten i landet ökade. 80 procent av allt arbete är inom den informella sektorn, där inkomsterna är låga och arbetsvillkoren dåliga. Många familjer på landsbygden har svårt att säkra försörjningen. Det beror på konflikten, osäkerhet, landminor, återkommande torka och översvämningar, men även brist på marknader, utsäde och bevattningssystem.
Lärlingsutbildning leder till jobb
Varje år kommer runt 400 000 unga ut på arbetsmarknaden och många möts av arbetslöshet. Mercy Corps arrangerar lärlingsutbildningar i samarbete med företag som sedan erbjuder möjlighet till anställning.
Infrastrukturen i Afghanistan, särskilt på landsbygden, är undermålig. Sida stödjer FN:s projektorganisation UNOPS i arbetet med att utveckla landsbygden, till exempel genom att bygga vägar och skapa arbetstillfällen.
Ungefär 80 procent av befolkningen är beroende av jordbruket för sin överlevnad och inkomst. Sida stödjer Aga Khan Foundation Afghanistan som hjälper bönder att öka produktiviteten och samtidigt bidra till ett mer hållbart jordbruk.
Enligt FN:s Humanitarian Needs Overview eskalerade 2000-talets lågintensiva konflikt återigen till ett fullskaligt krig 2016. Under 2019 förvärrades våldet ytterligare, bland annat med anledning av presidentvalet i september. Minst 6,6 miljoner människor behöver humanitärt stöd och skydd, över hälften är barn.
Så stödjer Sida Afghanistan
Sidas humanitära stöd har fokuserar på de som drabbas hårdast av bland annat konflikt och otrygg livsmedelsförsörjning. Inom utvecklingssamarbetet med Afghanistan stödjer Sida även insatser som bidrar till att förebygga humanitära kriser.
Bättre samordning av humanitära insatser
Den största andelen av Sidas humanitära stöd går till The Afghanistan Humanitarian Fund (AHF)som samordnar de humanitära insatserna i landet. På så vis blir stödet effektivt och hamnar på rätt plats där det behövs som mest. AHF förvaltas av UNOCHA.
Internationella Rödakorskommittén (ICRC) arbetar med dialog där de humanitära principerna satts ur spel. Stödet går bland annat till förstahjälpen-kurser, hälsoassistans och återförening av familjer på flykt.
För att nå internflyktingarna och de återvändande flyktingarna stödjer Sida även Norwegian Refugee Council (NRC) som fokuserar särskilt på de mest sårbara; ensamstående mammor samt skolflickor som lever i extrem fattigdom.