Globe Family Women Network Infrastructure Environment Employment Democracy Agriculture food security Water Sexual reproductive rights Peaceful inclusive societies Migration development Education science Energy Gender equality Environmental climate Health Including economic development Human rights

Journalistresa till Colombia

Är du yrkesverksam journalist med intresse för utvecklingsfrågor? Och vill du lära dig mer om situationen i Colombia? Biståndsmyndigheten Sida anordnar en studieresa för fyra journalister till Colombia mellan 23 september och 1 oktober 2023 där deltagarna får lära sig mer om landet och se hur Sverige arbetar för att skapa bättre förutsättningar för fredsprocessen, för ökad jämställdhet och hållbart klimatarbete.

Dannys Vieco Jiménez och Willian Silveira i Colombia.

Trots ett historiskt fredsavtal 2016 så fortsätter konflikter i Colombia att orsaka stort mänskligt lidande och är ett allvarligt hinder för hållbar utveckling. Våld och attacker mot människorätts- och miljöförsvarare är utbrett. Sidas arbete i Colombia fokuserar på fredsbyggande, jämställdhet, miljö och klimat, ökad respekt för mänskliga rättigheter och demokrati.

Observera nya datum för resan – i annonser stod det vecka 38, men är ändrat till vecka 39!
Programmet är planerat måndag-fredag, med resdagar under helgen före och efter.

Eget arbete i Colombia

Målet med resan är att på plats få inblick i vilka utmaningar som finns i Colombia och hur biståndsarbete planeras och genomförs. Deltagarna kommer träffa samarbetspartners och projekt i Bogotá och i Chocó i västra Colombia. Det kommer att finnas utrymme för eget journalistiskt arbete på plats, och Sida kan bistå med att ordna intervjuer utifrån stipendiaternas önskemål.

Stipendiet täcker kostnader för försäkringar, resa, visum, logi och för transporter under det gemensamma programmet och som bokas av Sida. Lunch och middag betalas av deltagarna själva, liksom egna nödvändiga vaccinationer.

Resa under nio dagar

Deltagarna gör fältbesök där vi träffar samarbetsorganisationer, har möten med svensk utsänd personal och får under två dagar fritt planera och göra egna besök. Vi kommer att vara borta i sammanlagt nio dagar, inklusive flygresorna mellan Stockholm och Bogotá.

Journalistresan är en del Sidas arbete med att på regeringens uppdrag genomföra informations- och kommunikationsarbete för att den svenska allmänheten ska få en ökad kunskap om situationen i Sveriges samarbetsländer, svenskt bistånd och dess resultat. Vi uppmuntrar svenska journalister att skriva om, men också granska, det svenska biståndet.

Så här ansöker du

Vi vänder oss till dig som har presslegitimation, minst två års dokumenterad yrkeserfarenhet och har ett intresse för biståndsfrågor. Programmet och det egna arbetet förutsätter goda kunskaper i spanska, då vi inte har möjlighet att erbjuda tolk. Eftersom antalet platser är begränsat vill vi att du beskriver varför du vill följa med på resan.

Ansök genom att maila press@sida.se med följande innehåll:

  • Ämnesrad: Colombia 2023
  • Ditt namn och kön
  • Din e-mailadress och ditt telefonnummer
  • Redaktion du arbetar på eller större regelbunden uppdragsgivare om du är frilans
  • Motivering till varför du vill åka
  • Värdera dina spanskakunskaper från 0 till 5, där 5 är motsvarande modersmål

Vi vill ha din ansökan senast den 26 maj 2023. Personuppgifter som lämnas kommer endast sparas för ändamål som är relevanta för ansökningsprocessen och resan.

Besked till sökande kommer kort tid efter det. Vi kommer att sträva efter en jämn fördelning i gruppen vad gäller kön, bakgrund och journalistisk sysselsättning. Stipendiater får sen detaljerad reseinformation och inbjudan till en förberedande utbildningsdag på Sida i september.

Vill du ha ytterligare information eller har frågor, ring biståndsmyndighetens presstjänst på 08–698 55 55 eller mejla press@sida.se

Publicerad: May 7, 2023