UN Youth Volunteers

Foto: Sida

Internationella Tjänster

UN Youth Volunteer

Uppdaterad: 31 maj 2018

  • Är du under 28 år?
  • Har du siktet inställt på en FN karriär?
  • Är du intresserad av fred och utvecklingsfrågor?
  • Är du motiverad och entusiastisk?
  • Anpassar du dig lätt till nya kulturer och situationer?
  • Är du redo att gå in i ett volontäruppdrag på 12 månader?
  • Är du intresserad av eller har tidigare ägnat dig åt volontär- eller frivilligarbete i Sverige eller utomlands?

Sida finansierar årligen 40 UN Youth Volunteers. Nästa annonsering sker i början på 2019.

Vad är en UN Youth Volunteer?

UN Youth Volunteers är mellan 18 och 28 år gamla och arbetar på olika FN-organ i utvecklings- och humanitära insatser. UN Youth Volunteers är en separat kategori av FN-volontärer som har skapats för att skapa större volontärengagemang bland personer under 30.

UN Youth Volunteers får möjlighet att genom olika FN-organ arbeta i politisk, utvecklings- och humanitär fältverksamhet.

Vad gör en UN Youth Volunteer?

Som UN Youth Volunteer hjälper du FN att främja fred och hållbar utveckling i ett specifikt land. Du kommer att hjälpa människor att leva hälsosammare och säkrare liv och samhällen att bättre hantera nuvarande och framtida utmaningar.

Som UN Youth Volunteer kommer du att få en upplevelse som du bär med dig resten av livet. Det är en chans att bidra till att förändra världen till det bättre samtidigt som du slipar dina kompetenser, får ny kunskap och en bättre förståelse för internationell utveckling och fredsbyggande.

Hur långt är uppdraget?

Sida finansierar UN Youth Volunteers 1 + 1 år.

Villkor

UN Youth Volunteers får ett grundläggande ekonomiskt stöd så att de kan leva säkert i det land de tjänstgör i. FN betalar resor till och från uppdraget samt vissa andra kostnader. UN Youth Volunteers som skickas ut via Sidas program kommer också att gå en förberedelsekurs i Stockholm samt en fyra dagar lång förberedande kurs i Bonn, där UN Youth Volunteers har sitt huvudkontor.

Vem kan söka en UN Youth Volunteer tjänst?

Programmet söker motiverade och duktiga personer mellan 18 och 28 år. Obs! Du måste vara yngre än 29 år under hela ditt första tjänstgöringsår, i enlighet med UNVs regelverk.

Kandidatexamen ska vara uttagen vid ansökan. Erfarenhet som krävs varierar beroende på uppdrag, men i allmänhet har sökande upp till två års erfarenhet.

Jag vill söka! Hur går det till?

Håll utkik efter annonsen på Lediga jobb. Ansökan sker sedan direkt i UNV:s rekryteringssystem. Du kan söka upp till tre tjänster och prioriterar dem i din ansökan.

Rekryteringsprocessen består av en videointervju och om du går vidare i processen även en intervju med berört FN-organ.

Notera att om du är 25 år eller äldre och har flera års arbetslivserfarenhet inom ett visst område kan du registrera dig i UNV Global Talent Pool. Tjänsterna är inte finansierade av Sida.

Har du frågor om UNV-programmet, vänligen kontakta resursbasprogram@sida.se

Röster från tidigare UN Youth Volunteers

Alexandra Palmquist, UNDP, Bolivia:

"Det mest utmanande har varit att arbeta med ett politiskt system som är så annorlunda jämfört med det jag är van vid. Att förstå och hantera relationerna med våra statliga partners är ingen liten sak, men med stöd från mina kollegor hittar jag rätt. Behovet av att anpassa mig och vara flexibel har stärkt mig och tvingat mig att erkänna min eurocentriska syn på världen. Jag har lärt mig att lägga den åt sidan för att fungera i min nya miljö."

Sara Larsson, UNDP, Ukraina:

"Resultatrapportering må låta tråkigt men det är otroligt viktigt för att attrahera givare och förbättra framtida projekt. Som en del av utvärderingsteamet har jag hjälpt till att researcha och skriva UNDP:s årsrapport där vi analyserar våra resultat och lärdomar från 2017. Utvärderingsteamet har dessutom en viktig roll i den samordnade planeringen för FN i Ukraina och jag gillar möjligheten att samarbeta med andra FN-organ."

Andrea Ernudd, OHCHR, Colombia:

"Mitt UNV uppdrag var en otrolig chans att få internationell fälterfarenhet inom FN-systemet och se om det var något som passade mig. Från dag ett fick jag stort ansvar, och möjlighet att utföra meningsfullt arbete med mänskliga rättigheter i ett konfliktdrabbat land med stora sociala och politiska motsättningar. Det blev en lärorik och mycket positiv erfarenhet som även bidrog till att lotsa mig vidare inom FN."

Sidansvarig: Enheten för kapacitetsutveckling

  • tip a friend
  • share
Tipsa en vän
" />