Globe Family Women Network Infrastructure Environment Employment Democracy Agriculture food security Water Sexual reproductive rights Peaceful inclusive societies Migration development Education science Energy Gender equality Environmental climate Health Including economic development Human rights
Solpaneler reflekterar solen

Berättelser om biståndet

En enda solcellsplatta förändrade hela livet

Att skymningen faller vid halv sex-tiden bekymrar inte Gasamala Gesemr längre. Tack vare den nyinstallerade solcellsanläggningen kan familjens butik hålla öppet till klockan 22. Det ger fler kunder och ökade inkomster. Tillgång till förnybar energi har blivit en riktig vinstlott för många på Zambias landsbygd.

El förändrar livet

Butik med belysning och elmätare Vitaly

Gasamala Gesemr, butiksägare

Foto:Jason Mulikita

För Gasamala Gesemrs familj förändrades livet när de hösten 2021 tog steget att installera en solcellsplatta på taket. Med solcellerna fick de äntligen elektricitet. De valde ett paket där det ingår ett antal taklampor, och fyra eluttag på väggen.

– Vi spenderade mycket pengar tidigare på batterier och stearinljus för att försöka få lite ljus i butiken. Det blev väldigt dyrt för oss men ändå aldrig riktigt ljust i lokalen och vi kunde inte hålla öppet på kvällstid, berättar Gasamala Gesemr, ett halvår efter installationen.

Gasamala Gesemrs och hans familjs butik ligger på landsbygden en bit utanför Zambias huvudstad Lusaka. Med kvällsbelysning kan många fler kunder komma och handla efter arbetsdagens slut.

I butiken finns det mesta: livsmedel, konserver, frukt och grönsaker men också tvål, schampo och andra hygienartiklar. Tack vare belysningen kan kunderna komma förbi kvällstid, dröja sig kvar, titta och välja bland varorna som står prydligt uppradade på hyllorna i den rymliga lokalen.

Butik med belysning och elmätare Vitaly

Gasamala Gesemr, butiksägare

Foto:Jason Mulikita

Vi spenderade mycket pengar tidigare på batterier och stearinljus för att försöka få lite ljus i butiken.

Gasamala Gesemr Butiksägare

Fler kunder och nya tjänster

Numera kan kunderna även passa på att ladda sina mobiltelefoner, få nyheter och träffa andra i den upplysta lokalen. Möjligheten till längre öppettider och nya efterfrågade tjänster ledde till att inkomsterna snabbt ökade för Gasala Gesemrs familj.

I ett tillbygge på ena sidan om butikslokalen håller ett antal hönor och någon tupp till. Tack vare installationen av solceller kan familjen med hjälp av värmelampor få äggkläckningen att komma igång snabbare. Nu säljer familjen också kycklingar utöver de ägg som hönorna lägger.

De flesta saknar el

Här på Zambias landsbygd saknar de flesta hushåll el. Många hushåll hade tidigare inte tillgång till el och glödlampor som lyser upp på kvällen. Det blev svårt att umgås, arbeta eller läsa läxorna efter att mörkret fallit.

Genom Beyond the Grid Fund for Africa (tidigare Beyond the Grid Fund for Zambia) där människor utan tillgång till elnät kan installera egna solpaneler bidrar Sida till en omfattande satsning på ren och förnybar energi i Zambia och flera andra afrikanska länder.

Småskaliga lokala lösningar når fler

El förändrar liv och livsmöjligheter. Att ha tillgång till el är viktigt av många olika skäl. Det ökar möjligheterna för människor att kunna arbeta, laga mat, läsa läxor, reparera saker och att träffas när det är mörkt ute. Det ökar också säkerheten kvälls- och nattid. Men att bygga ut det vanliga traditionella elnätet är kostsamt och tidskrävande. Därför föddes idén på Sida om att istället satsa på småskaliga lokala lösningar.

Det handlar om små solcellssystem för hushåll där man "hyrköper" sin elanläggning och betalar en låg månadsavgift eller för sin förbrukning tills man äger sin anläggning. Betalningar och koll på förbrukning sköts med mobiltelefonen.

Beyond the Grid Fund for Africa

Exempel på vad som görs

Några framsteg

En minigrid förser hela byn med el

I en by några mil bort från Gasala Gesemrs butik används en annan typ av anslutning till elnätet. Istället för enskilda uppkopplingar till solscellsteknik, finns en större anläggning - en minigrid - mitt i byn. Den har 13 stora solpaneler som omvandlar solens strålar till el. Genom den fördelas elektriciteten ut i kablar till de många hushåll eller butiker som betalar en låg månadsavgift för att kunna ansluta sig. Anläggningen mäter eltillgång och elförbrukning och företaget kan se vilka som betalat sina avgifter och följa upp situationen för de kunder som kanske fått svårare att göra en inbetalning under en period. 

Här har Sida tecknat avtal med företag som levererar elen, installerar tekniken och ger support. 

Minigrid försörjer byn med el

Minigriden som samlar el från solpaneler

En minigrid är en elanläggning mitt i byn med 13 stora solpaneler som omvandlar solens strålar till el. Elektriciteten når genom kablar ut till de många hushåll eller butiker som betalar en låg månadsavgift för att kunna ansluta sig. Foto: Jason Mulikita

”Nu kan jag läsa böcker och följa nyheterna”

För många innebär anslutningen till elnätet att det blivit billigare och enklare att ladda mobilen eller att lyssna på radio eller se på tv och få tillgång till mer samhällsinformation, nyheter och underhållning.

I ett hus bor en mormor och hennes barnbarn som delar samma namn, Cecilia Miti. De sitter i varsin fåtölj med tv:n påslagen och en lampa i taket. För dem är det nytt både att ha en egen tv och att ha lampor som lyser upp i det enda rummet. Utan lampor är det mörkt i det lilla huset där fönstren utgörs av en liten trekant högt upp på väggen.

– Det är roligt att kunna följa med vad gäller nyheter och andra tv-program, men det är också bra med lamporna så att jag kan läsa en bok medan jag sitter och väntar på att maten på spisen ska bli klar, säger mormor Cecilia Miti och får medhåll av sin dotterdotter.

Cecilia Mitti med barnbarn inne i sitt hus i Zambia

Cecilia Miti med sin dotterdotter

Cecilia Miti och hennes barnbarn har fått elektricitet. Nu kan de kolla på tv och läsa böcker under lampskenet. Foto: Sida

Kylda drycker lockar kunder

Lite längre bort på huvudgatan har Aniya Namunyika sina två lokaler: en liten bar där hon säljer vatten, läsk och öl och vägg i vägg en butik med matvaror och andra förnödenheter. Att också hon satsat på att köpa in sig på det gemensamma elnätet ser man tydligt, inte bara på grund av alla lamporna i taket. Här finns också några nyinköpta kylboxar som trängs om utrymmet och är fyllda med kallt vatten, olika sorters läsk och öl – en nyhet i byn som ger en bra förtjänst.

– Många vill köpa kylda drycker och jag lägger på 1 kwacha (vilket motsvarar 1,40 kronor) på priset, säger hon nöjt.

Aniya Namunyika, Zambia framför frysboxarna i sin affär

Aniya Namunyika

Aniya Namunyika bredvid sina nyinköpta kylboxar. Nu kan hon erbjuda sina kunder kall läsk och öl, en nyhet som också är bra för affärerna. Foto: Sida

Elektricitet skapar jobb

Tillgång till el öppnar upp för fler möjligheter att skaffa sig inkomster, vilket är viktigt för att kunna ta sig ur fattigdom. Med el kan både maskiner och taklampor fungera något som gör det möjligt att satsa på tillverkning och produktion. Ett exempel är satsningar på elsymaskiner för att sy upp kläder för försäljning.

Att mobiltelefoner enkelt kan laddas underlättar livet för många. Nu kan fler människor enkelt och bekvämt göra bankärenden hemifrån och ha olika typer av samhällsservice och vädertjänster nära tillhands.

Nya arbetstillfällen för kvinnor

Projektet skapar också nya arbetstillfällen då det behövs personal till callcenter, kundvärvning och support. Ett av företagen bestämde sig för att alla lokala nätansvariga ska vara unga kvinnor med lokal förankring eftersom de anser att det är en god strategi för att hantera kundrelationer och risker. I arbetet ingår också att utbilda andra kvinnor till jobbet. 

Det är viktigt att kvinnor får möjligheter att arbeta och tjäna pengar och bli ekonomiskt oberoende.

Ebby Ngosa Teamledare

Att en stor del av arbetstillfällena går till unga kvinnor bidrar till att de blir viktiga förebilder i ett land där det framför allt är män som lönearbetar. 

– Det är viktigt att kvinnor får möjligheter att arbeta och tjäna pengar och bli ekonomiskt oberoende eller hjälpa till med att försörja sin familj, säger Ebby Ngosa som är teamledare.

Unga kvinnor i Zambia i arbetskläder

Projektet ger fler kvinnor sysselsättning

Projektet skapar nya arbetstillfällen. En stor del av jobben går till unga kvinnor, då det behövs personal till callcenter, kundvärvning och support. Dessa unga kvinnor är viktiga förebilder.