Globe Family Women Network Infrastructure Environment Employment Democracy Agriculture food security Water Sexual reproductive rights Peaceful inclusive societies Migration development Education science Energy Gender equality Environmental climate Health Including economic development Human rights

Radio Rozana ger civilia i Syrien en oberoende röst

Syrien är ett av världens farligaste länder för journalister. Genom International Media Support stöttar Sida exilradiostationen Radio Rozana som kämpar för att ge civila en oberoende röst. – Det är fortfarande farligt att arbeta som journalist i Syrien, även för de som befinner sig i den fritagna delen. Ingenting har förändrats sedan 2011, säger Lina Chawaf.

Tre personer sitter vid ett bord. Framför sig har de datorer och mikrofoner. Bakom glasväggarna i bakgrunden syns ett kontorslandskap.

Sänder radio från Paris och Turkiet

Journalisten Lina Chawaf startade exilradiostationen Radio Rozana 2013. Stationen sänder från Paris och Turkiet, nära den syriska gränsen. Foto: Radio Rozana

Sänder radio i exil

Lina Chawaf tvingades lämna landet efter hot mot både sig själv och sin familj. 2013 startade hon stationen Radio Rozana som sänder från Paris och Turkiet, nära den syriska gränsen. Rapporteringen står lokala korrespondenter inne i Syrien för. Tanken är att utgå från medborgarna, rapportera neutralt och så nära in på verkligheten som det går. Men sedan revolutionen 2011 och krigets utbrott är situationen farlig.

Vi har förlorat flera journalister. Vissa har dödats eller har tillfångatagits av IS eller regimen. Vi vet inte vad som hänt alla.

Lina Chawaf Journalist

– Vi har förlorat flera journalister. Vissa har dödats eller har tillfångatagits av IS eller regimen. Vi vet inte vad som hänt alla. Just nu har vi 35 journalister inne i Syrien. Vissa är mer aktiva än andra beroende på vilket område de befinner sig i, säger Lina Chawaf.

Yttrandefriheten är grundläggande för ett demokratiskt samhälle. Den ger människor makt att öppet ställa krav på hur staten sköter sina uppgifter. Journalister har en viktig roll i att granska makthavare. Men allt fler journalister tystas. Reportrar utan gränsers sammanställning för 2018 visar att mord och kidnappningar av journalister har ökat jämfört med föregående år. Fler än 80 journalister mördades under 2018.

– Vi har tillsammans med IMS byggt upp en bra säkerhetspolicy där informationen hela tiden uppdateras. Situationen för reportrarna på plats förändras och vi följer hela tiden utvecklingen, säger Lina Chawaf. 

Radio Rozana når fler än någonsin

Beväpnade grupper gör situationen svår. Radio Rozanas lokala korrespondenter arbetar under extrema omständigheter.

– Som lokal reporter har du verkligheten så nära inpå. Det är mycket våld och det kan vara skadade eller döda människor. Vi jobbar utifrån de journalistiska principerna. Att vara objektiv är en del av professionen, men självklart är det svårt. Det är ditt folk, ditt land. 

Den riktiga revolutionen måste starta i civilsamhället, inte bara genom en avsatt regim.

Lina Chawaf Journalist

Under det senaste året har Radio Rozana, med stöd av Sida-finansierade IMS, utvecklat sin rapportering på digitala plattformar som Facebook, Youtube och webb och når nu fler än någonsin. Under 2018 hade Rozana sin högsta tittarsiffra och passerade samtidigt 1 miljon följare på Facebook.

– Den riktiga revolutionen måste starta i civilsamhället, inte bara genom en avsatt regim. Revolutionen måste ändra på hur vi tänker och hur vi vill tänka.

Fått större mod att berätta

Lina Chawaf menar att målet för Radio Rozana är att hjälpa människor att tänka fritt. Att bidra till acceptans för olikheter och förmågan att lyssna till olika uppfattning. Stationen har bland annat haft en satsning på program för kvinnor om könsroller och hur du kan motverka stereotyper.

– Vi har fått mycket respons. Flera kvinnor har ringt och berättat hur de genom programmet fått större mod till att berätta vad de känner. Att stationen hjälpt dem att tala mer fritt. Det ger oss verkligen en antydan om vilken typ av påverkan vi har. 

Om Radio Rozana

  • Stationen startades 2013
  • Radio Rozana är en radiostation baserad i Frankrike och Turkiet.
  • Stationen använder sig av olika digitala plattformar som Facebook, Youtube och hemsida. De sänder också på fm-bandet i södra Turkiet och norra Syrien.
  • Förutom civilsamhället samarbetar stationen också med tidningen Enab Baladi, som också stöttas av IMS. Tillsammans når Radio Rozana och Enab Baladi en bred publik i Syrien.
  • En mindre del av arbetet översätts till engelska.
  • 2018 tilldelades Lina Chawaf Reportrar utan gränsens pressfrihetspris.

Uppdaterad: October 1, 2019

Sidansvarig: Sidas kommunikationsavdelning