
Berättelser om biståndet
Ola i Gaza tjänar pengar online – tack vare projekt finansierat av Sida
Att hitta ett kvalificerat jobb som ung i Palestina är inte enkelt ens om du är välutbildad. Tack vare ett utbildnings- och karriärinitiativ i Gaza och på Västbanken har Ola och Basil börjat frilansa online – med kunder både i och utanför Palestina.
Högsta vinsten

Ola Darwish Barakat
– Det kändes som att kamma hem högsta vinsten att få lära mig hur jag kunde tjäna egna pengar och sluta vara en börda för min familj.
Det berättar 23-åriga Ola Darwish Barakat, som bor i Gaza.
Det är lätt att förstå hennes känsla, för i Gaza är arbetslösheten bland unga kvinnor över 90 procent.1 Befolkningen i Palestina lider av den israeliska ockupationen som har pågått i mer än femtio år. Mer än var fjärde palestinier lever under den ekonomiska fattigdomsgränsen2 och av befolkningens strax över fem miljoner invånare bedöms nästan hälften vara i behov av humanitärt stöd.3 Särskilt svår är situationen i Gaza.
Att bli antagen till Frilansakademin är inte heller lätt, då konkurrensen är stenhård. Bara de allra bästa kandidaterna väljs ut.
Ola har en kandidatexamen i översättning och gick med i Gaza Sky Geeks community och Frilansakademin för två år sedan, under sitt tredje universitetsår.

Ola Darwish Barakat
Tack vare projektet kan jag bygga långsiktiga kundrelationer.
Growing the Palestinian Technology Ecosystem
Exempel på framsteg
Hjälper sin familj ekonomiskt
– Projektet har hjälpt mig att skriva offerter, nätverka, och skapa konton på Upwork och andra frilansplattformar. Jag har hittat kunder, både företag och privatpersoner som behöver hjälp med texter och översättningar. Nu kan jag bygga långsiktiga kundrelationer, säger hon.
enom sitt nya arbete online som skribent och översättare mellan arabiska och engelska har hon hittills tjänat över 80 000 kronor. I Palestina där inkomsterna är låga är det en ansenlig summa pengar, som gör att hon nu kan hjälpa sin stora familj ekonomiskt. Ola är nummer fyra av åtta syskon, pappan är pensionerad och mamman sköter hemmet. Eftersom arbetslösheten är hög och ekonomin ansträngd är det vanligt att vuxna barn hjälper sina familjer med försörjningen.
– De permanenta elavbrotten här i Gaza är ett stort hinder. Elen är bara igång mellan fyra och åtta timmar per dag, säger Ola.
Bättre på kommunikation
Basil Arabi Fayez Atawneh är också 23 år och bor i Hebron, Västbankens största stad. Liksom Ola kommer han från en stor familj med åtta barn; själv är han äldst i syskonskaran.
Basil är utbildad inom webbutveckling och programmering, med specialisering inom det som brukar kallas ”internet of things”, ”sakernas internet”. Det handlar om att flera av de vardagsprylar vi äger är anslutna till varandra och till internet, och kan samla på sig data eller styras över nätet.
– Projektet har gjort mig bättre på kommunikation och på hur man får uppdrag. Det hjälper mig att starta mitt eget företag vid sidan av frilansarbetet. Utmaningen? Att ha tålamod!

Målmedveten
Frilansakademins program är på tio veckor och redan mot slutet av programmet hade Basil lyckats tjäna cirka 8000 kronor som frilansare.
Jag planerar att starta ett mjukvaruföretag med kunder från både Palestina och från andra länder.

Shaden Katbeth
Frilansakademins program är på tio veckor och redan mot slutet av programmet hade han lyckats tjäna cirka 8000 kronor som frilansare. Han poängterar att det bara är början.
– Jag planerar att starta ett mjukvaruföretag med kunder från både Palestina och från andra länder, avslutar han.
Shaden Katbeth arbetar på Sveriges generalkonsulat i Jerusalem och ansvarar för programmet Growing the Palestinian Technology Ecosystem. Unga palestinier är ofta högutbildade men de hämmas av fysiska och politiska hinder, påpekar hon.
– Den här typen av inkomstgenererande program anses vara bland de bästa tillfälliga lösningarna på arbetslöshet, särskilt för högutbildade palestinska kvinnor och ungdomar. I en stängd ekonomi som den i Gaza kan sådana program hjälpa till att överbrygga de rörelsebegränsningar som finns, säger Shaden Katbeth.

Shaden Katbeth
Läs mer: