Sidas seminarier på Globala torget
Sida arrangerar fyra seminarium tillsammans med Chalmers, Vi-Skogen, Svenska ambassaden i Colombia, egyptiska musikern Ramy Essam och Fridays for Future.
Alla seminarier direktsänds via Sidas och Globala torgets egna kanaler och är gratis att titta på digitalt. För att kunna ta del av programmet på plats på Bokmässan krävs en entrébiljett.
A Beat for Democracy – Culture as a tool for change
- Date: Thursday, 22 September, 2022
- Time: 14.40-15.00
- Stage: Globala Torget's large stage, H-hall (2nd floor) at the Göteborg Book Fair
- Live stream at Facebook
Freedom of speech and cultural expression are cornerstones of democracy. It is not only a right but also an effective tool for societal change. With the campaign “A Beat for Democracy”, Sida sheds light on the role of democracy together with artists – today with a performance and conversation with Ramy Essam from Egypt.
During the Arab spring, his songs were sung by hundreds of thousands and gave power to the protests on Tahrir Square. As a result, he was captured and tortured, but never silenced. Today, his struggle continues from abroad, using music to create change.
Participants
- Ramy Essam, musician and human right defender
- Fredrik Westerholm, program manager for freedom of expression at Sida. Many years of experience from human rights work in the Middle East.
This discussion will be held in English.
Amazonas och hotet mot världens största tropiska regnskog
- Datum: Torsdag, 22 september, 2022
- Tid: kl. 16.00-16.20
- Plats: Globala Torgets stora scen, H-hallen, plan 1 på Bokmässan
Direktsändning på Facebook
Amazonas är världens största tropiska regnskog och har en unik roll för klimatet på lokal, regional och global nivå. Men Amazonas är hotad. Regnskogen avverkas för att ge plats för betesmark och odlingar. Detta gör redan idag Amazonas till en källa för utsläpp av koldioxid och innebär också att växter och djur förlorar sin naturliga miljö. I regionen bor runt 35 miljoner människor och många av dem är beroende av regnskogen för sin överlevnad. Välkommen till ett samtal om orsakerna till förlusten av regnskogen samt hur Amazonas kan räddas; vilken roll olika aktörer har och hur vi själva kan bidra.
Medverkande
- Anders Alm, första ambassadsekreterare, Sveriges ambassad i Bogotá, Colombia
- Martin Persson, biträdande professor, Chalmers
- Moderator: Maria van Berlekom, enhetschef för globala miljösamarbeten, Sida
Ungas roll och röst i den globala klimatdebatten: vem dominerar narrativet om klimatomställningen?
- Datum: Fredag, 23 september, 2022
- Tid: kl. 14.00-14.20
- Plats: Globala Torgets stora scen, H-hallen, plan 1 på Bokmässan
Direktsändning på Facebook
I många regioner som drabbas värst av den eskalerande klimatkrisen är mer än hälften av befolkningen under 18 år. Det är de som betalar det högsta priset för klimatförändringarna. Vems narrativ dominerar när man förhandlar om en grön omställning? Hur tänker en svensk klimataktivist om det globala samtalet som fokuserar på västvärlden? Unga har blivit tvungna att bära en oproportionerligt stor last i debatten om global solidaritet och klimaträttvisa. Men har unga fått makt att delta i beslutsfattande om sin framtid?
Sida ordnar en paneldiskussion om ungas deltagande i den globala klimatdebatten, och den roll unga har i främjandet av klimaträttvisa och en hållbar framtid för alla.
Medverkande
- Titta Lassila, Programansvarig specialist, miljö och klimat, Sida
- Alexander Ahl, student och aktivist i Fridays for Future
- Representant från Youth Empowerment in Climate Action Platform (YECAP), (förinspelat)
- Moderator: Marika Samuelsson, kommunikatör, Sida
Småskaliga bönder - klimatets hjältar
- Datum: Lördag, 24 september, 2022
- Tid: kl. 14:00-14.20
- Plats: Globala Torgets stora scen, H-hallen, plan 1 på Bokmässan
Direktsändning på Facebook
Minst 200 miljoner människor var i akut behov av mat under våren 2022 och minst lika många visste inte när de skulle få sin nästa måltid. Över 80 % av världens jordbruk är småskaliga och bidrar på olika sätt till vår matproduktion. Men räcker det när befolkningen ökar och livsmedelsförsörjningen hotas av klimatkris och konflikter? Samtidigt kan småskaliga jordbruk bidra till att ekosystemen fungerar bättre, till exempel genom ökad biologisk mångfald, minskad klimatpåverkan och förbättrad markhälsa. Dessa är alla förutsättningar för hållbar livsmedelsproduktion. Hur kan småskaliga jordbruk bidra till större andel av matproduktionen och samtidigt visa på hållbara möjligheter?
Medverkande
- Elisabeth Simelton, Metod- och ämnesansvarig för lantbruk och livsmedelsförsörjning, Sida
- Matilda Palm, Rådgivare miljö, klimat och agroforestry, Vi-skogen
- Moderator: Inga-Lill Hagberg, pressekreterare, Sida