Globe Family Women Network Infrastructure Environment Employment Democracy Agriculture food security Water Sexual reproductive rights Peaceful inclusive societies Migration development Education science Energy Gender equality Environmental climate Health Including economic development Human rights

Globala utblickar

På denna sida samlar vi korta filmer som hjälper dig som lärare att ta världen in i klassrummet. I slutet av varje film finns frågor att diskutera med eleverna.

Så här står det i gymnasieskolans läroplan: ”Skolan ska bidra till att elever får en identitet som kan relateras till inte bara det specifikt svenska utan också det nordiska, det europeiska och ytterst det globala.”

Med hjälp av de filmer som vi samlar här kan du som lärare ta världen in i klassrummet och tillsammans med eleverna lyssna på lärarröster från till exempel Myanmar, Kenya och Bosnien-Hercegovina. Filmerna är framtagna av Sida och Universitets- och Högskolerådet (UHR) i samband med vår gemensamma lärarkonferens ”Skolan möter världen”.

Titta på filmerna med dina elever och diskutera frågorna som ligger i slutet av varje film. De handlar till exempel om normer, mänskliga rättigheter, segregation, demokrati och utanförskap.

Film

Utblick från Sydafrika

Jacky Mncedane är lärare och arbetar på en landsbygdsskola i Sydafrika där många av barnen kommer från familjer med svåra socioekonomiska villkor. Skolan heter Nkonka High och ligger i de södra delarna av KwaZulu Natal.

Speltid: 4m 10s

Film

Utblick från Paraguay

Edier Ariel Carracela Morel undervisar i samhällskunskap på högstadiet i distriktet Colonia San Alfredo i Paraguay. Han har uppmärksammat skillnader mellan olika skolor i Paraguay under sina 25 år som lärare och sett hur förutsättningarna skiftar beroende på vilka områden skolorna ligger i.

Speltid: 4m 9s

Film

Utblick från Myanmar

En lärare beskriver stängningen av skolor på grund av pandemi och militärkupp, och det enorma behovet av ett starkt utbildningssystem för att bygga upp landet på nytt efter kriserna.

Speltid: 3m 46s

Film

Utblick från Mexiko

Lilia Dalila López Salmorán är pedagog, expert på utbildningspolitik och management och chef för innovation för utbildningsförbättring i delstaten Nayarit i Mexiko. Hon har ägnat större delen av sitt yrkesliv åt att förbättra lärandet för och förhindra utestängning av vissa grupper av studenter som migranter, ursprungsbefolkning och personer från avlägsna platser på landsbygden. En viktig del för att åstadkomma förändring är att arbeta med hur lärare och elever förhåller sig till varandra.

Speltid: 4m 0s

Film

Utblick från Kenya

Isaac Macharia är gymnasiechef och före detta elitlöpare med personbästa på halv- och helmarathon långt under svenska rekord. Han växte upp som äldst av tio syskon i en mycket fattig miljö i Kenya och brinner för att hjälpa ungdomar och deras familjer ur fattigdom. På hans mark i Nairobi har projektet Kenswed - ett samarbete mellan Sverige och Kenya - byggt gymnasieskola, yrkesskola, mödravårdsklinik och tandläkarmottagning som Isaac Macharia är med och driver.

Speltid: 4m 24s

Film

Utblick från Indien

Mercy Roberts är lärare i Chennai i Indien. I området där hon jobbar prioriterar familjerna pojkarnas rätt till utbildning, medan flickor inte får samma chans. Därför ser Mercy Roberts det som sin uppgift att särskilt uppmuntra flickor och skapa möjligheter för dem att växa och ta plats.

Speltid: 4m 1s

Film

Utblick från Bosnien Hercegovina

Efter fredsavtalet 1995 delades Bosnien-Hercegovina upp i två entiteter –Federationen Bosnien-Hercegovina och den serbiska republiken, Republika Srpska. Amela Fific från Den globala skolan har besökt de olika entiteterna för att intervjua lärare och invånare om situationen.

Speltid: 4m 44s

Uppdaterad: May 10, 2023