Den globala skolan fokuserar på globala utvecklingsfrågor, lärande för hållbar utveckling (LHU), Agenda 2030 och svenskt utvecklingssamarbete. Uppdraget är att stötta och främja skolors och lärosätens arbete inom dessa områden, samt bidra till kunskapsutveckling.
Den Globala skolan arrangerar regelbundet seminarier och workshops för lärare, lärarstudenter och rektorer runt om i Sverige.
Utöver seminarier och workshops så erbjuder Den globala skolan även:
- Pedagogiskt material som du kan använda i mötet med dina barn, elever och studerande.
- Material för kompetensutveckling i lärande för hållbar utveckling och globala utvecklingsfrågor för pedagoger, rektorer och ledare inom förskola, grundskola, gymnasium och vuxenutbildning.
För frågor om Den globala skolans verksamhet, kontakta Mathias Demetriades.
Kommande seminarier
Syftet med denna föreläsning och workshop är att stärka lärares kompetens i mötet med människor med bakgrund i hederskulturella sammanhang.
Pedagogiskt och kompetensutvecklande material
Lärande för hållbar utveckling
Lärande för hållbar utveckling är ett utbildningsperspektiv som handlar om hur vi vill leva våra liv nu och i framtiden.
Kompetensutveckling i lärande för hållbar utveckling
Här visar vi webbaserat material från Skolverket för kompetensutveckling i lärande för hållbar utveckling för pedagoger, rektorer och ledare inom grundskolan och gymnasiet.
Den globala skolans kartläggningsverktyg
Hur fungerar arbetet med lärande för hållbar utveckling på din skola eller förskola? Vad kan du som rektor eller skolchef göra för att ta reda på det? Tillsammans med forskare i utbildningsvetenskap och didaktik har vi tagit fram ett kartläggningsverktyg.
Samarbete med lärarutbildningen
Den globala skolan samarbetar med flera av lärarutbildningarna i landet för att ge blivande lärare förutsättningar att bidra till en ökad medvetenhet om globala utvecklingsfrågor och ett lärande för hållbar utveckling.
Pedagogiskt material: Globala etiska dilemman
“Globala etiska dilemman” är sjutton diskussionsövningar baserade på Globala målen för hållbar utveckling och globala utvecklingsfrågor. Syftet är att ge eleverna mer kunskap om och förståelse för hållbar utveckling och globala utvecklingsfrågor. Övningarna har tagits fram av Den globala skolan.
Pedagogiskt material: Etiska dilemman under utbyten
Den globala skolan har tagit fram femton etiska dilemman med fokus på situationer som kan dyka upp i internationella samarbetsprojekt med lärar- och elevutbyten.
Pedagogiskt material: Filmer med globala utblickar
Här samlar vi korta filmer som hjälper dig som lärare att ta världen in i klassrummet. I slutet av varje film finns frågor att diskutera med eleverna.
Genomförda seminarier
- Globala etiska dilemman
- Globalt medborgarskap och lärande för hållbar utveckling
- Demokrati och Globala målen
- Mångfald eller enfald
- Globala perspektiv på lärande för hållbar utveckling
- Hur kan vi lösa klimatkrisen?
- Varför angår världen mig?
- Global migration
- Funkofobi i Sverige och i världen
- Bilder av världen
- Globala perspektiv på jämställdhet
- Globala perspektiv på jämställdhet
- Hållbar konsumtion: Vi handlar, vem betalar?
Den globala skolans verksamhet återupptas
Den globala skolan har drivits av Sida och olika samarbetsparter sedan 2002. Hösten 2022 tog Sida över genomförandet av Den globala skolan från Universitets- och högskolerådet (UHR). Sida driver verksamheten i egen regi samtidigt som vi pratar med andra myndigheter om en mer permanent lösning för programmet.