Globe Family Women Network Infrastructure Environment Employment Democracy Agriculture food security Water Sexual reproductive rights Peaceful inclusive societies Migration development Education science Energy Gender equality Environmental climate Health Including economic development Human rights

Statistiker Anzee Hassanali

Namn:  Anzee Hassanali

Titel: Statistiker

Utbildning: Fil. Kand. matematik, Lahore University of Management Science, Pakistan. Master Communication for development, Malmö Universitet (pågående)

Började på Sida: 2017

Urval tidigare tjänster: Monitoring, Evaluation, Accountability and Learning Specialist, Rädda Barnen, Stockholm, Monitoring, Evaluation and Resarch Coordinator, Aga Khan Foundation, Pakistan

Berätta vad du jobbar med!

– Jag analyserar Sidas och Sveriges biståndsstatistik. Många beslut som fattas inom utvecklingssamarbetet baseras på vår statistik och jag ser till att den är begriplig och tillgänglig. Detta är viktigt för att fatta välgrundade beslut inom biståndet.

Hur hamnar en matematiker i biståndet?

– När jag pluggade i Lahore gjorde jag praktik först på en bank och sen på ett försäkringsbolag. På min tredje praktik hamnade jag på en biståndsorganisation och sedan var jag fast! Jag såg att min erfarenhet som matematiker behövdes i den här branschen. Utvecklingssamarbete behöver evidensbaserade beslut – och jag hade något att bidra med. Kunskap om Sidas tematiska frågor som till exempel genus eller konfliktfrågor har jag sedan fått längs vägen.

Vad uppskattar du med ditt jobb? 

– Ingen dag är den andra lik. Ena dagen jobbar jag med klimatfinansiering, andra dagen med mänskliga rättigheter och demokrati, och den tredje dagen med jämställdhetsfrågor. Jag arbetar tillsammans med experter på de här områdena, så jag lär mig mycket och jag känner att jag växer av det. Det står aldrig still, jag älskar det!

Du pratar inte svenska, hur fungerar det?

– Jag förstår svenska, men har fortfarande svårt att uttrycka mig i alla situationer. Jag pratar engelska på möten och när jag håller presentationer. Kollegorna här på kontoret i Stockholm svarar på svenska, jag har inte upplevt att någon har problem med det.

– Sen samarbetar jag mycket med folk ute i världen som inte är svensktalande. Men jag tycker att det är viktigt att kunna grundläggande svenska om man ska jobba på Sida.

Hur är biståndsmyndigheten Sida som arbetsplats?

– Jag uppmuntras att pröva nya saker, och jag har ett stort utrymme att testa och hitta lösningar och utvecklas. Det är en värdedriven arbetsplats och det berör mig att se de positiva förändringar som vårt arbete bidrar till.

Uppdaterad: June 13, 2022