Människan i centrum

Nilza dos Santos i Moçambique

Uppdaterad: 2 juni 2014

Att växa upp i Moçambique är inte lätt. Två tredjedelar av Maputos befolkning är under 25 år och många av dessa ungdomar är omedvetna om hälsorisker och myter relaterade till alkohol, droger och sex. Nittonåriga Nilza dos Santos har antagit utmaningen att informera, rådge och utbilda sina jämnåriga.

Ända sedan hon skrev in sig på Geracão Biz-programmet 2007 har
Nilza dos Santos arbetat som kamratutbildare efter att hon gick en 10-dagars kamratutbildning om "Sexuell och reproduktiv hälsa och rättigheter".

”Tonåringar utsätts för många risker: hiv, droger eller att bli smittad av en sjukdom som skulle kunna begränsa deras framtid. Det finns inget bättre än att samla den här gruppen och dela kunskap med dem. De kommer utan tvivel att fatta rätt beslut inför framtiden och bidra till utvecklingen av vårt land”, säger den unga aktivisten. 

Att nå ut

Ungdomarna i Moçambique kämpar med typiska tonårsproblem som till sin natur är svåra att prata om med vuxna. Det gäller särskilt ämnen som sexualitet, dejting och relationer. Enligt Nilza är det lättare för dem att identifiera sig med en person i samma ålder, eftersom de går igenom samma svårigheter mer eller mindre samtidigt.

”De känner sig hämmade av sina föräldrar eller vårdnadshavare. Men när de pratar med aktivister som oss känner de sig mer öppna, mer bekväma att prata om vilket ämne som helst”, säger Nilza. Hon tillägger: ”Vi fokuserar huvudsakligen på hur hiv och aids sprids, eftersom det finns mängder av information som inte stämmer. Vi försöker att undanröja myter eller information som de inte tror på, och hjälper dem att förstå mer om förändringarna som sker i kroppen – vad som är normalt och vad som inte är det, samt hur man pratar och blir vänner med sina föräldrar”.

Information och rådgivning

Geracão Biz-programmet startades för att ge information, utbildning och rådgivning om sexuell och reproduktiv hälsa till ungdomar under 25 år i Moçambique. Det övergripande syftet är att öka medvetenheten om och att anamma ett sexuellt och reproduktivt beteende som är säkert, ansvarstagande och sunt, samt att vara uppmärksam på sedvanor och jämställdhet mellan könen. Genom ungdomsledare som Nilza, är ungdomarna utrustade med relevant information, livskunskap och tillgång till sjukvård.

Efter utbildningen börjar ungdomsledarna att delta i aktiviteter för att nå ut. Nilza förklarar: "Vi går genom kvarteren, från dörr till dörr för att prata med föräldrar och ungdomar. Vi kontaktar dem i skolorna, i omgivningarna, via sms, e-post och Facebook”. Förutom workshops och föreläsningar i skolorna har Nilza också medverkat i ett radioprogram som heter ”Vida Sem Medo” ("Liv Utan Rädsla") för att nå ut till en ännu större publik. Utöver fältaktiviteterna är kamratutbildarna tillgängliga på telefon för att ge rådgivning genom lokala sms-projekt som ”Tua Cena” ( "Din Sak").     

Nilza ser sig själv som en aktivist som står inför en större utmaning. Hon förklarar: ”Jag gick med för att jag var nyfiken och ville lära mig mer; och för att få ett redskap så att jag kan bidra till att minska hiv och aids”.

Förändringsaktörer

Att anmäla sig till Geracão Biz-programmet innebär för många deltagare ett första steg mot en utbildning eller ett jobb. Nilza är nu inne på sitt andra år vid universitetet där hon studerar Internationella Relationer. Hennes erfarenheter från att vara ungdomsledare är ett första steg mot frigörelse.

”Flickorna ges inte alltid så mycket utrymme i samhället, så jag tog chansen att bli aktivist och visa att det är möjligt för en flicka med utbildning att utveckla landet”, säger Nilza.

För Nilza är en bra ungdomsledare en aktivist som identifierar sig med kampen, som förstår vad som händer och som undersöker möjliga åtgärder för att ge trovärdig och korrekt information. Förutom att hjälpa andra har hon själv också fått mycket stöd från sin mamma och styvpappa. Hon avslutar: ”Relationen till mina föräldrar har förändrats. Jag har blivit mer som deras vän eftersom jag är mer öppen mot dem”.


Sidansvarig: Sidas kommunikationsenhet

  • tip a friend
  • share
Tipsa en vän
" />