Människan i Centrum

Abd El-Ellah Harba i Jordanien

Uppdaterad: 20 juni 2017

Att gå från att vara ansvarstagande familjefar, husägare och egen företagare till att vara flykting i ett annat land utan egna försörjningsmöjligheter är frustrerande, säger Abd El-Ellah Harba från Syrien. Men med ett kontantkort har familjen fått möjligheten att själva besluta om hur de fördelar sina pengar.

Ingenting är som förut för familjen Harba, allt är förändrat. Under de senaste åren har livet förändrats radikalt för Abd El-Ellah Harba och hans familj; hustrun Um Mohammad och de fyra barnen.

Hemma i Homs hade de ett stort hus och en trädgård med springbrunn, Abd El-Ellah Harba drev sin egen skobutik och de två äldsta barnen gick i skolan medan hustrun var hemma med de två minsta tvillingarna.

När kriget i Syrien med skottlossningar och bomber gjorde det omöjligt att bo kvar hemma, och barnen var rädda och drömde mardrömmar, beslutade sig familjen för att fly – först inom landet men allt eftersom våldsamheterna spred sig återstod till slut bara att fly till grannlandet Jordanien.

På flykt med små barn

De betalade dyrt för transporten och blev avsläppta åtta mil från gränsen med barnen och resväskorna där hela deras liv packats ner. Värmen och det faktum att de var tvungna att bära de då tvååriga tvillingarna och samtidigt stötta de lite äldre barnen gjorde att de tvingades lämna väskorna efter vägen – en efter en. När de till slut kom fram hade de i princip ingenting kvar.

– Vi bodde två veckor i flyktinglägret i Azraq men kände att vi inte ville bo där utan i en större stad som vi är vana vid och fortsatte därför till Amman där några av våra släktingar redan bodde, säger Abd El-Ellah Harba.

Familjen har nu etablerat sig i Amman, de bor i en liten källarlägenhet som de hyr av ägaren som bor i samma hus.

– Så fort vi kom hit kunde barnen börja slappna av. Här är mina barn trygga, de kan vara ute och de kan sova om natten, säger Abd El-Ellah Harba.

I Jordanien tillåts ett begränsat antal syriska flyktingar arbeta även om det är svårt att få arbetstillstånd. Men Ahmed som har drabbats av ohälsa kan inte längre arbeta och försörja familjen.

Kontantstöd och matkuponger till flyktingfamiljer

Familjen får nu i stället stöd av FN:s World Food Programme (WFP) med matkuponger medan barnens skolor betalas av Unicef. Vår och höst får de ett extra stöd för att kunna köpa säsongsanpassade kläder till barnen. De får också ett kontantstöd som sätts in varje månad på ett kontantkort som Abd El-Ellah Harba och hans fru disponerar.

– Det är bra att få kontantstöd så att vi själva kan bestämma vad vi ska köpa. Vi har valt att lägga en del pengar på busskort till vår son Mohammad eftersom skolan ligger långt bort, säger Abd El-Ellah Harba.

12-åriga Mohammad och 10-åriga Qamar går i den jordanska skolan som ger specialundervisning för syriska flyktingbarn som missat en del av sin skolgång, flickorna undervisas på förmiddagen och pojkarna på eftermiddagen.

Barnen tycker om att få gå i skolan igen, och det är bra att de får träffa andra barn i samma situation. Dessutom gynnar det deras möjligheter att bearbeta upplevelserna från kriget för att på så sätt kunna återgå till vardag när kriget väl är över. Då är det dessutom viktigt att barnen har en utbildning och möjligheter att få jobb.

Mohammad drömmer om att bli arkitekt

Mohammad går i en skola i en annan del av staden. Skolvägen är både lång och farofylld, så därför har föräldrarna köpt ett busskort till honom. Alternativet, att inte gå i skolan, är otänkbart för Mohammad som har bra betyg och siktar på att bli arkitekt.

– Jag vill verkligen kunna gå i skolan, det är väldigt roligt och viktigt att få en utbildning, säger Mohammad.

När mat och busskort är betalade finns det inga pengar över, trots att de är sparsamma.

– Vi har aldrig något över till oss själva utan det går till det allra nödvändigaste, men vi klarar oss, säger Abd El-Ellah Harba.

Sidansvarig: Sidas kommunikationsenhet

  • tip a friend
  • share
Tipsa en vän
" />