Människan i centrum

Steve Davies i Liberia

Uppdaterad: 10 februari 2015

För liberianska Steve Davies, är det en glädje att gå upp tidigt på morgonen och pendla in till arbetet på det egna företaget. Han beskriver det helt enkelt som ”underbart”. Steve är VD för JD trading – ett cementföretag beläget i hjärtat av Liberias huvudstad Monrovia. Kanske kan hans entusiasm förklaras med det faktum att han sedan barnsben alltid drömt om att bli entreprenör.

– Att starta eget har alltid varit en dröm för mig, berättar Steve. Det är lönsamt, du fattar själv beslut om verksamheten och styr ditt eget företag.

Liberia i västra Afrika har gått igenom decennier av inbördeskrig och våld. Sedan 2003 råder en bräcklig fred och landet återhämtar sig långsamt. En viktig aspekt av återuppbyggandet är utveckling av privata företag för att skapa fler jobb och ekonomisk tillväxt.

Flera reformer har genomförts för att underlätta för företag och mellan 2008 och 2010 skapades cirka 20 000 nya arbetstillfällen.

Efter tre år som chef för ett sydafrikanskt byggföretag startade Steve eget företag 2004. Hans tidigare arbetsgivare kom till Liberia för att utvinna järnmalm, men satsningen misslyckades. Steve bestämde sig för att vända besvikelsen till en fördel och gjorde en egen undersökning av behoven på den liberianska marknaden. Han upptäckte en nisch inom byggsektorn där behoven var stora; cement.

Liberia befinner sig mitt i återuppbyggnadsarbetet efter kriget och är i stort behov av att återställa grundläggande infrastruktur som vägar, skolor och sjukhus. I det sammanhanget är cement avgörande för landets utveckling. Men under de senaste 75 åren har det bara funnits ett företag som importerar cement i Liberia. Det var först nyligen som monopolet på cementmarknaden bröts, och andra företag började importera. En ny importör som tog chansen var kinesiska Sinmid Co. Steves företag är idag den enda distributören av cement för Sinmid.

– När monopolet bröts tog jag tillfället att verkligen göra skillnad för mitt land och samtidigt skapa ett bättre liv för mig själv och min familj, säger han.

Även om Steve inte har någon formell utbildning i företagande, driver han nu ett medelstort företag med 25 anställda. Han har ett administrativt team på fem personer och resten arbetar med distribuera cement runtom i Monrovia. Han är fylld med stolthet över personalen

– De är noggranna och kommer hela tiden med nya idéer om hur vi kan bli bättre. Det är tack vare dem jag kunnat utveckla verksamheten, säger han.

Steve kan nu skörda frukterna av allt hårt arbete som han har lagt ner i företaget.

– Jag behöver inte längre vänta på lön från någon annan. Jag har boende och ekonomisk trygghet för mig och min familj, säger han.

Tack vare ett lån har Steve kunnat vidareutveckla sin verksamhet, för att möta det ökade kravet från kunderna, till exempel har han skaffat bättre lagringsmöjligheter och fler lastbilar för distribution. Lånet på 464 000 dollar betalar han tillbaka inom på fem år.

– Cement är viktigt för att bygga vägar, skolor, sjukhus, broar och andra byggnader. Mina kunder är alla delaktiga i byggandet av sådan infrastruktur, förklarar Davies.


Sidansvarig: Sidas kommunikationsenhet

  • tip a friend
  • share
Tipsa en vän
" />