Människan i centrum

Luis Ramos i Colombia

Uppdaterad: 10 februari 2015

Luis Ramos och de andra boende i La Pola är modiga människor. När den paramilitära gruppen AUC tog ifrån dem deras mark sökte de vid flera tillfällen upp den fruktade ledaren ”Jorge 40” för att få betalning för jorden. Men utan att lyckas. Idag har de genom sitt eget arbete och en ny lag kunnat återvända för att bygga upp sitt lantbruk igen.

Luis Ramos hus har fortfarande inga dörrar och fönster. Familjen lagar mat över en liten eldstad i ett enkelt skjul på gården. Men de är tillbaka i La Pola, utanför staden Chivolo i norra Colombia. Djuren är på plats och ostproduktionen är igång. För bara några år sedan hade paramilitären full kontroll över området och andra bönder med kopplingar till den väpnade gruppens ledare brukade jorden.

En kort tid efter att Luis Ramos köpt sin jordlott och flyttat till La Pola började våldsamheterna. Luis berättelser är som tagna ur en skräckfilm. Paramilitären var skoningslös och resterna efter grannar och vänner låg spridda längs med vägarna.

- Det var fruktansvärt, hundar och korpar åt på kroppsdelarna, berättar Luis skakat.

Vid ett tillfälle kom paramilitären till Luis gård och sa att han måste ge sig av. De satte en gevärspipa mot hans hals och anklagade honom för att samarbeta med gerillan.

- Jag sa att de kunde döda mig, för utan min jord är jag ingenting. Men det enda jag tänkte på var min fru och mina barn, berättar han och rösten sviker nästan.

Till slut var de ändå tvungna att lämna gården och levde som internflyktingar i en annan stad under ett par år. De försökte vid flera tillfällen få ersättning från paramilitären, men utan resultat. I dag står El Balcon, byns samlingslokal som blev den paramilitära ledaren ”Jorge 40s” tillhåll, kvar som ett trasigt och sorgligt monument över den våldsamma historien.

- Vi planerar att riva El Balcon och bygga en matsal till skolbarnen av byggnadsmaterialet, säger Luis.

Med stöd av en ny lag för den väpnade konfliktens offer och återbördandet av mark har 80 familjer i området organiserat sig för att ta tillbaka marken och få ordentliga papper på att den tillhör dem. Hittills har 26 familjer fått domstolsbeslut och har sina landrättigheter klara. Luis hoppas att han snart kommer att ha lagfarten i sin hand.

Sverige stöder den juridiska processen för återbördande av mark där man går igenom fall för fall för att reda ut vad som hänt och vem som är den rättmätiga ägaren till jorden. Hittills har man fått in över 30 000 ansökningar. En stor utmaning är att konflikten fortfarande pågår i många delar av landet. Gerillan är inte avväpnad och nya paramilitära grupper och kriminella gäng kämpar om kontroll över strategiska territorier. I Chivolo har den statliga militären tagit kontrollen och därför har man kunnat återbörda mark till ett stort antal familjer här.

De 80 familjerna i La Pola har organiserat sig och samarbetar med myndigheterna för att bland annat få ekonomiskt stöd för att åter kunna bygga upp sina hus och få igång jordbruket. Det handlar bland annat om att bygga bevattningskanaler och sätta upp stängsel för boskapen.

- Att ha papper på vår mark är en framtid, såväl för mig som för min familj. Att ha en lagfart är att äga något och först då kan vi göra den här gården till ett företag. Vad kan vi förvänta oss om vi inte har dessa markrättigheter, en ny fördrivning? Det här är ett stort framsteg för de familjer som varit fördrivna, men också för området häromkring. Chivolo är en fattig by, men nu kan hela regionen bli rik, säger Luis Ramos.


Sidansvarig: Sidas kommunikationsenhet

  • tip a friend
  • share
Tipsa en vän
" />