Människan i centrum

Johannes Phetoe i Sydafrika

Uppdaterad: 10 februari 2015

De flesta arbetsplatser i Sydafrika erbjuder idag sina anställda gratis hiv-tester. Men rädsla och tabu råder fortfarande. Johannes Phetoe är öppen med sin sjukdom efter att ha lyssnat till sin fru och gått med i arbetsplatsens annorlunda hälsoprogram.

Han säger att han ska gå en kurs i retorik. Allt för att föra fram budskapen. Johannes Phetoe är säker på att om många berättar, skulle ännu fler våga tala om hiv och testa sig.

 – Jag kan deras historia och har också sagt att "det händer inte mig". Det handlar om kunskap. Det finns många därute på arbetsplatsen som fortfarande inte vet något om hiv/aids, säger han.

Tunga fordon ljuder utanför Atlas Copcos huvudkontor i Sydafrika. Johannes Phetoe har åkt från Rustenburg där han vanligtvis arbetar, till företagets domäner i Johannesburg en dag i juni 2011. Han blickar ut över verkstaden som ser likadan ut i Rustenburg. Där servar han fordon, maskiner och verktyg till gruvarbetarna.

Minnena om hur nära döden han var skuggar den 34-årige ingenjörens ansikte och han rättar till sin röda polokrage som om den satt för hårt. 

 – Jag svettades, kunde inte äta, inte sova. Min pappa anlitade en medicinman som gav mig en dryck jag inte tålde. Men min fru sa att jag måste gå till en läkare och ta kontakt med Atlas Copcos hälsovård. En kvinna på företaget talade avslappnat och kunnigt, så jag tog ett prov.  

Johannes test visade positivt. Hans CD4-värde*, november 2009, var nere på 13. I sex månader kämpade han mot såväl hiv som tuberkulos, intagen på sjukhus. Företaget gav råd och betalade hans vård. Phetoe trodde att hans fru skulle lämna honom samma dag som han togs in.

 –  Men hon stöttade mig till hundra procent, säger han och visar stolt ett foto av frun Thembimi.

Under den tuffa behandlingen ingav också Thembimi Phetoe sin make mod att bryta tabut att tala om sjukdomen. 

 – Förut tyckte jag att jag ägde min fru men idag har jag stor respekt för henne. Hon såg till att jag öppnade mig. Hon är fantastisk! 

Det är vanligt att företag i Sydafrika erbjuder sina anställda gratis testning. Men ett grepp som svenska företag tar, i samarbete med SWHAP (Swedish Workplace HIV/AIDS Programme), är att tala om värden, attityder och jämställdhet. Modellen är att samla anställda, fackliga representanter och chefer. Tillsammans skriver de en policy om hur de ska handskas med hiv och andra problem. Medarbetare utses som utbildare som ökar de anställdas kunskap om hiv. Även familjedagar och teater äger rum och varje år testar sig allt fler.

Repliker dånar från ett litet rum i utbildningscentret på Atlas Copco där tre skådespelare serverar allvar med humor. Männen agerar perfekta fruar och plötsligt bryts allvaret då historien om en man som jobbar långt borta från sitt hem rullas upp. Han är otrogen mot sin fru. Utan att skydda sig.

– Teatern vi ser är från verkliga livet. Vi är dåliga på att ta hand om varandra, och skydda oss, säger Johannes Phetoe.

Parallellt, i rummet intill, ringlar en kö fram till sjuksköterskor som väger, mäter och tar prover. Lerato Mgwevu kontrollerar blodtrycket. Hon checkar av värden för kolesterol, glukos och tuberkulos samt hiv.

– Resultaten av proverna följs upp i konfidentiella samtal. I programmet vänder vi även oss till familjerna, säger hon lågmält.

Johannes Phetoes fru och sexåriga dotter har också testat sig. De bär inte på viruset.  För pappans del är CD4-värdena idag uppe i 507. Han är stark igen och företaget har fått tillbaka en kunnig mekaniker. Privat målar han upp en framtid med ett nytt hus, där dottern får eget rum.

Så återkommer han till kursen som ska slipa honom till utbildare för att berätta sin historia för anställda och andra – att man kan leva med hiv.

 – Men jag skulle inte ha klarat detta utan min fru, Atlas Copco och Gud. Ja, jag tackar Gud också för jag är kristen. 

 

* Vid ett hiv-test tittar man på CD4-värde som återger immunsystemets viktigaste celler. 


Sidansvarig: Sidas kommunikationsenhet

  • tip a friend
  • share
Tipsa en vän
" />