Människan i centrum

Fahima Begum Rupa i Bangladesh

Uppdaterad: 2 april 2015

Fahima Begum Rupa bor tillsammans med sin man och de två sönerna i byn Digarkanda i nordöstra Bangladesh, på en liten gård med fyra hus. Allt är prydligt och utstrålar ett enkelt välstånd. Bakom huset går de kor Fahima köpt med hjälp av mikrolån.

Fahima är 31 år och har varit gift sedan hon var 14 med Abul Kalam Azad som är sju år äldre.

– Min familj var emot giftermålet men jag var kär. Det var mitt eget beslut, säger Fahima och medger att hon var en tjej med väldigt stark vilja.

Det blev flera tuffa år med ont om pengar eftersom maken var arbetslös. Digarkanda ligger i haor-området, en stor våtmark som är översvämmad stora delar av året. Här ligger mängder av risfält, men många saknar egen mark och det är svårt att hitta försörjning. Fahima fortsatte studera och kom in på college men kunde inte fortsätta för att det saknades pengar.

– Jag tänkte att jag hade gjort fel som gifte mig.

En dag fick hon syn på en skylt om en kvinnogrupp som organisationen SUS, Sabalamby Unnayan Samity, hade i närheten. Fahima kontaktade SUSpersonalen och bad dem att starta en grupp i hennes by också. Så blev det, Fahima samlade ihop tio kvinnor och blev gruppens ordförande.

Efter en tid startade SUS en verksamhet för att förbereda barn inför skolstarten och på så sätt minska risken att de hoppar av senare. Fahima hörde sig för om att få bli förskollärare i projektet och fick gå en utbildning på SUS huvudkontor. Där blev hon uppmuntrad av personalen att fortsätta studera och nu har Fahima en examen som berättigar till högre studier så att hon kan läsa vidare till lärare.

– Min farmor var, liksom pappa, lärare, vilket har inspirerat mig.

Fahima säger att hon har haft en dröm sedan barndomen att kunna jobba men giftermålet satte stopp för de planerna.

– Om jag inte hade kommit med i SUS program hade jag inte kunnat göra något i livet.

Fahima är en central person i byn. Vid förra valet blev hon invald i den lokala union parishad, motsvarande kommunfullmäktige, efter att ha fått många röster.

Fahimas make kommer hem. Han kör numera långfärdsbussar och tjänar ganska bra. Han är stolt över sin fru. Tillsammans går vi genom byn, fram till kommunhuset. Fahima visar i vilket rum kommunfullmäktige har sina möten. Fullmäktige träffas två gånger i veckan och består av tre kvinnor och nio män.

 – Jag försöker uppmuntra de andra kvinnorna. Om jag får något uppdrag vill jag alltid göra det tillsammans med dem.

Fahima är också med i byskolans skolkommitté och den lokala sektionen av föreningen Stoppa våldet mot kvinnor där hon arbetar mot sådant som tidiga äktenskap och hemgift.

– Jag vill att kvinnor ska ha möjligt att göra allt, särskilt bykvinnorna, vid sidan av sina män. Jag är med och bidrar till att förändra saker.


Sidansvarig: Sidas kommunikationsenhet

  • tip a friend
  • share
Tipsa en vän
" />