Människan i centrum

Elisabeth i Kenya

Uppdaterad: 10 februari 2015

Aborten gjorde att jag kunde fortsätta gå i skolan, berättar Elisabeth som våldtogs när hon hjälpte sin mamma leverera tvålar. Sedan 2010 finns nu större möjligheter att avbryta oönskade graviditeter säkert och lagligt.

Innan 14-åriga Elisabeth gjorde ingreppet för en dryg månad sedan hade hon aldrig hört talas om abort. Hon visste inte heller vad sex var och har aldrig haft någon pojkvän. För historien bakom hennes abort är också en historia om flickors och kvinnors utsatthet i en hård verklighet.

Elisabeth är en duktig skolflicka och fotbollsspelare. Hon ser yngre ut än sina 14 år och ger ett blygt och lågmält intryck. Hennes mamma tillverkar tvål och om kvällarna hjälper barnen henne att dela ut dem till kunder. Just den här kvällen för ett par månader sedan sattes Elisabeths värld på ända.

 - När jag kom till den här mannens hus så stängde och låste han plötsligt dörren och tvingade sig på mig. Jag kunde inte skrika för han höll för min mun. Efteråt sa han att jag inte fick berätta för någon för då skulle något hemskt hända.

Skrämd och fullkomligt utmattad pratade inte Elisabeth med någon om vad som hänt.

 - Kroppen var så trött och jag var så omtumlad när jag kom hem att jag inte visst vad jag skulle säga. Och så skämdes jag.

Då mensen plötsligt uteblev pratade Elisabeth ändå med sin storasyster som lovade att hjälpa henne så att hon inte skulle bli utslängd från skolan. De sökte efter mannen som våldtagit Elisabeth men då hade han flyttat. Hon ville inget hellre än att fortsätta skolan och mannen som orsakat henne detta lidande var försvunnen.

Att kunna göra en abort säkert och lagligt på en klinik var räddningen. Systern hade hört talas om kliniken i Kisumu som är medlem i Family Health Options Kenya som har nio kliniker på sju platser i landet. Just detta är inget Elisabeth fäster sig vid. För henne är det viktigaste att hon slapp utsätta sig för onödiga risker och bli en av de kvinnor i världen som varje minut dör av graviditetsrelaterade orsaker.

Fram till helt nyligen var abort något i princip olagligt i Kenya. Det krävdes en komplicerad utredning för att få tillåtelse att göra en abort. Sedan nya konstitutionen trädde i kraft hösten 2010 har det blivit betydligt lättare och det räcker med att en sjukvårdsutbildad person ger sitt godkännande för att ingreppet ska kunna göras.

Kisumu är den stad i Kenya som sedan dess genomfört flest aborter på klinik. Phoebe Wafula är sjuksköterska och den person som genomfört många av aborterna.

 - Från början tyckte jag att abort var oetiskt, att du dödar någon. Men så dog min granne efter att ha gjort abort hos en kvacksalvare, vi hittade henne i en pöl av blod och samma sak hände min kusin. På sjuksköteskeskolan insåg jag att om du gör det rätt, bra och ger stöd samtidigt så hjälper du andra.

Även om förutsättningarna i dag i Kenya är så oändligt mycket gynnsammare så talar statistiken ännu sitt dystra språk. Chefen för Family Health Options Kenya, Muraguri Muchira, berättar att i bara Kenya utförs 300 000 osäkra eller ofullständiga aborter årligen, av dem dör 3000 kvinnor, vilket utgör ungefär 30 procent mödradödligheten i landet.

 - Abort måste bli mindre tabu och mer en fråga om hälsa, menar Elly Mungumya, chef på IPPF:s regionala kontor i Kenya.

Han menar att efter åratal av påverkansarbete, så har man fått ett genombrott och äntligen finns ett lagutrymme som ger kvinnor mer möjligheter att bestämma över sin graviditet. Vad som återstår nu är att öka medvetenheten om kvinnornas rättigheter och att öka tillgängligheten och omfattningen av servicen.

Namnen på kvinnorna i artikeln är påhittade, och vissa fakta ändrade, eftersom de både vill vara anonyma men gärna berättar sin historia för att öka förståelsen för aborter och dess sammanhang.


Sidansvarig: Sidas kommunikationsenhet

  • tip a friend
  • share
Tipsa en vän
" />