Människan i centrum

Bertha Mbile i DR Kongo

Uppdaterad: 10 februari 2015

Bertha Mbile arbetar som sjuksköterska vid Panzisjukhuset i DR Kongo. Efter att själv fått vård bestämde hon sig för att hjälpa andra i samma situation.

Varje dag dör över 1000 kvinnor runt om i världen på grund av graviditets- och förlossningsskador. Genom Panzisjukhuset i DR Kongo stödjer Sverige arbetet med att ge kvinnor kvalificerad mödrahälsovård i ett land där kvinnors liv och hälsa värderas lågt.

Bristande mödrahälsovård leder också till att risken att drabbas av allvarliga skador är stor. En sådan komplikation är fistel, som uppstår när väggen mellan slida och urinblåsa skadas till exempel vid en svår förlossning, kejsarsnitt eller sexuellt våld. Kvinnan börjar då läcka urin, vilket leder till socialt utanförskap och hindrar henne från att kunna leva ett normalt liv.

Bertha Mbile drabbades av en fistel och tvingades hålla sig inomhus i tio år. Urinen rann okontrollerat.

– Att få reda på att jag hade en fistel var som att få en kniv i ryggen. Jag hade inget socialt liv och var inte värd något. Men på Panzisjukhuset gav de allt för att hjälpa mig, berättar hon.

Förlossningsskadan är vanlig i DR Kongo och uppstår genom utdragna och svåra förlossningar, eller felaktigt utförda kejsarsnitt. Med duktiga barnmorskor och läkare till hands kan problemen oftast förebyggas. Men med felaktiga ingrepp kan skadan istället bli kronisk.

Kvinnorna är DR Kongos främsta resurser, genom sin stora arbetsinsats. Ändå är det få som för deras talan. Och bristen på kvalificerad mödravård hämmar hela samhällsutvecklingen.

På Panzisjukhuset finns den expertis som behövs för operation av fistelskador och hundratals kvinnor har återställts.

Bertha berättar att hon fått tillbaka sin värdighet och insett sina rättigheter. Men många av hennes medsystrar lever kvar i skam och isolering.

– När jag blev frisk bestämde jag mig direkt. Jag skulle börja arbeta med mödrahälsovård och hjälpa andra, säger hon.

Sjukhuset är specialiserat på fisteloperationer och arbetar även med förebyggande arbete och utbildning av sjukvårdspersonal. För att minska mödradödligheten behövs utbildning i familjeplanering och tillgång till professionell sjukvård före, under och efter en graviditet. Med kunnig sjukvårdspersonal går det att tidigt avgöra förlossningar i riskzonen. Arbetet leds av doktor Denis Mukwege, som har vigt sitt liv åt att ge röst åt Kongos kvinnor. Idag är han en flerfaldigt prisbelönt och internationellt erkänd opinionsröst.

– Vi kan inte vara likgiltiga. De har inte valt sin situation, men vi har ett val – att visa medmänsklighet, säger han.


Sidansvarig: Sidas kommunikationsenhet

  • tip a friend
  • share
Tipsa en vän
" />