människan i centrum

Artiom Zavadovschi i Moldavien

Uppdaterad: 10 februari 2015

Arbetet med att driva homo-, bi- och transpersoners rättigheter i Moldavien är tufft. Få vågar vara öppna med sin sexualitet och hot förekommer ständigt. Tack vara stöd från Sida kan organisationen GenderDoc sätta ljus på frågan trots motvinden.

Solen flödar över det öppna torget i den lilla staden Balti i norra Moldavien. En mamma med barnvagn går sakta över platsen och några äldre damer vilar på en parkbänk. På ena sidan torget ligger det lokala kommunhuset och på andra sidan stadens kyrka. I januari 2012 fattade de lokala myndigheterna här beslut om att bannlysa homosexuella personer i staden*. Den lokala kyrkan var en stark pådrivare av beslutet. Direkt följde tjugo andra orter deras exempel. Artiom Zavadovschi som numera är öppen med sin homosexualitet är född och uppvuxen i Balti. 

– Det var tufft, speciellt tonårstiden, berättar han. Det fanns ingen information om homosexualitet och ingenstans jag kunde vända mig med mina frågor. Det är också därför jag valt att engagera mig i rättighetsfrågor för homosexuella; för att skapa en bättre situation för andra i samma situation som jag.

Att vara homosexuell är inte formellt förbjudet i Moldavien men motståndet är mycket stort. En färsk undersökning som GenderDoc genomfört visar att 60 procent av befolkningen menar att homosexualitet bör motverkas i samhället. Samma undersökning tar fram ett index på tolerans som visar att endast 2 procent är toleranta mot fri sexuell läggning.

Artiom arbetar som kommunikatör och lobbyist på GenderDoc; den enda organisation i Moldavien som arbetar för homo-bi- och transpersoners rättigheter. GenderDoc bedriver påverkansarbete och erbjuder tjänster som juridisk rådgivning och hälsovård för homosexuella. Artiom uppskattar att ungefär två tusen personer använder sig av organisationens service. Bland hans arbetsuppgifter finns redaktörskapet för tidningen Tema och att organisera årets Pride-festival.

Artiom var själv den förste i landet som öppet erkände sin homosexualitet i media år 2010. För sitt mod mottog han FN:s pris för mänskliga rättigheter och trots det hårda klimatet och de många motgångarna ser han ljusglimtar. 

– Klimatet förändras sakta men säkert, säger han. De senaste åren har samhället blivit mer öppet och tolerant, framför allt genom att media i allt större utsträckning vågar diskutera frågan. Den årliga Pride-festivalen hjälper förstås också till.

Sedan januari 2013 finns en ny antidiskrimineringslag i landet. I sista minuten innan den antogs försvann dock skrivningen om homosexuella bland andra diskriminerade grupper. Artiom tycker ändå att lagen är ett steg i rätt riktning och han har stora förväntningar på framtiden.

– I framtiden hoppas jag att sexuell läggning inte ska spela någon roll alls, utan att vi helt enkelt ska ses för de vi är: vanliga människor, säger han.


*Eftersom beslutet var i strid med konstitutionen revs det upp 6 månader senare.


Sidansvarig: Sidas kommunikationsenhet

  • tip a friend
  • share
Tipsa en vän
" />