Lina Andéer och Yllka Soba jobbar för Kvinna till Kvinna som stöder Kvinnocentret Liria i Kosovo. Här tillsammans med Lirias föreståndaren Nazife Jonuzi (mitten).

Lina Andéer och Yllka Soba jobbar för Kvinna till Kvinna som stöder Kvinnocentret Liria i Kosovo. Här tillsammans med Lirias föreståndaren Nazife Jonuzi (mitten).

Foto: Kerstin Back/Sida

Fakta

Mäns våld mot kvinnor i Kosovo

Uppdaterad: 14 juli 2014

Vad?

I Kosovo är kvinnor och flickors rättigheter kraftigt eftersatta. Kvinnomisshandel i hemmet är vanligt och de är marginaliserade socialt, ekonomiskt och kulturellt. Kvinna till Kvinna  samarbetar med flera kvinnoorganisationer i landet, varav Liria är en.

Till Liria kommer kvinnor som blivit misshandlade eller varit offer för trafficking. Kvinnocentret öppnades 1999 och idag jobbar tio personer där. De erbjuder juridisk rådgivning, psykologiskt stöd, kurser och skyddat boende. De genomför också kampanjer för att informera om kvinnors rättigheter och påverka samhällets syn på problemet.

Liria har även deltagit i utarbetandet av en ny lag som ska öka kvinnors rättigheter och ge ett bättre skydd mot våld i hemmet; ”Law against Domestic Violence” (LPDV).

Vem?

Sida stödjer Kvinna till Kvinnas arbete i Kosovo. Liria är en av de kvinnoorganisationer som de samarbetar med. Liria arbetar för att motverka mäns våld mot kvinnor, både lokalt och på policynivå.

Hur mycket?

Sidas stöd till Kvinna till Kvinnas samarbete med Liria i Kosovo omfattar drygt 4,5 miljoner kronor under perioden 2000-2010.

Resultat?

  • Liria har deltagit i utarbetandet av en ny lag om kvinnors rättigheter ”Law against Domestic Violence” (LPDV).
  • De har genomfört kampanjer om kvinnors rättigheter och våld i hemmet
  • Liria verkar för att öka förtroende mellan Kosovo Albanska och Kosovo Serbiska kvinnor
  • De har ordnat data- och sykurser för 6 380 kvinnor
  • Liria har gett juridiskt eller psykologiskt stöd till 8760 kvinnor
  • På det skyddade boende har de tagit emot 530 kvinnor och 130 barn

 


Sidansvarig: Sidas kommunikationsenhet

  • tip a friend
  • share
Tipsa en vän
" />