Människan i centrum

Ángel René i Guatemala

Uppdaterad: 10 februari 2015

Bollen faller precis i knähöjd, lagom för femårige Ángel René att fånga upp. ”Poff” så är den åter hos pappan som skrattar förtjust. Det är tidig morgon i bergsbyn Ixlacuitz i Guatemala och solen rullar över atriumgården.

– Jag tycker om att vara hemma och leker varje dag med pappa, säger Ángel då han tar en paus, dricker lite vatten, springer för att hämta kulor, och se där – ett gosedjur får också vara med.

Ángel är adopterad. Han kom 2011, tunn och utmattad till familjen Antonio Martínez som hade hämtat honom på ett barnhem dit han flyttats efter sina första år i misär. Mycket liten hade Ángel blivit övergiven av sin mor och en fostermamma tog över. Hon misshandlade honom och gav honom ingen mat. När representanter från kommunen gjorde ett besök var han lämnad att äta med hundarna.

Ibland drar ett sorgens drag över barnet. Men som oftast är det omöjligt att se hur hans första år präglat honom. Väl omhändertagen av familjen Martínez har han fått hälsa och livsglädje, omgärdad av kärlek.

– När vi kom hem med Ángel var det tyst i några dagar. Men så en morgon började vi leka. Som man kunde jag inte gråta, men mitt hjärta grät av glädje. Gud hade välsignat oss, berättar pappan Domingo.

I tio år hade de längtat efter ett barn till och deras dotter Claudia, idag nitton år, önskade sig ett syskon. En natt drömde mamma Fabiana om en liten pojke som bad henne ta hand om honom.

– Någon vecka därefter talade min farbror om för oss att vi kunde adoptera gratis genom den nya nationella adoptionsbyrån. Då bestämde vi oss för att hitta vårt barn. Det var som ett tecken, minns hon.

Fram till den nya adoptionslagen 2008 försvann 5 000 barn varje år i Guatemala, till illegala adoptioner. Familjer från andra länder betalade hutlösa summor till kriminella personer och i de smutsiga affärerna fanns läkare, barnmorskor, advokater och andra ”vanliga” som omsatte hundratals miljoner kronor.

Men efter många års påtryckningar och avslöjanden från lokala organisationer, Unicef och Sverige, klubbade slutligen kongressen lagen. Trafficking med barn och den illegala handeln har därefter minskat rejält.

– Idag är vi glada för adoptionslagen. Nu vet myndigheterna hur barn har det, som med Ángel, eftersom adoptionen går via den nationella byrån. De vet att han är glad, ren och frisk, konstaterar pappan. Vi vill gärna inspirera andra i Guatemala att adoptera lagligt.

Ángel är en ängel för alla i familjen, även om de ibland undrar över hans första år.

– Ibland när Ángelito inte vill sova, undrar jag vad han varit med om. Det gör ont i mig. Vi berättar förstås att han är adopterad men det viktigaste är att visa hur mycket vi älskar honom, säger Fabiana.

Tack vare pappans inkomst som slaktare, stöd från släkten och dotterns arbete, kan familjen idag ge pojken en trygg uppväxt. Förhoppningarna är att han ska studera och Ángel själv?

– Jag vill bli läkare, säger han bestämt. Men nu ska jag visa hur jag gör rent golvet med min mamma.

Snabbt våttorkar de atriumgårdens golv och även fönsterrutorna hinner bli rena. Mamma Fabiana talar samtidigt med sin son om en snar tid i skolan, om att vara hjälpsam och aldrig slåss. Om att tro på sig själv.

Därefter tar Ángel raskt fram bollen igen och fortsätter leka med sin pappa.


Sidansvarig: Sidas kommunikationsenhet

  • tip a friend
  • share
Tipsa en vän
" />