Människan i centrum

Amabilis Batamula i Tanzania

Uppdaterad: 10 februari 2015

Vid första anblicken kan man inte tro att det lilla murriga rummet är en inspelningsstudio. I mitten står ett runt bort där några medlemmar ur redaktionen livligt diskuterar innehållet på nästa säsong av dokusåpan ”Ruka Juu” – en tävling i entreprenörskap för unga. Amabilis Batamula som är programledare lutar sig tillbaka i stolen.

– Det bästa med Ruka Juu är att den inspirerar unga människor att göra något själva, säger hon. Att inte vänta på att få en anställning utan ta tag i sitt liv och skapa något för sin egen försörjning. Jag tror att det är precis vad unga tanzanier behöver just nu.

I Tanzania är 65 procent av befolkningen under 25 år. Regeringen satsar stort på att få alla unga att avsluta grundskola men andelen som hoppar av är fortfarande stor och många unga har svårt att hitta jobb. Bara 6 procent av de under 25 har en formell anställning. Det är också svårare för unga att få tillgång till lån, försäkringar eller att öppna ett eget bankkonto.

Hösten 2011 startades dokusåpan ”Ruka Juu” – det betyder ungefär ”upp och hoppa! Gör något med ditt liv!” på kiswahili med syftet att stimulera unga att starta och utveckla företag.

Programidén var att låta ungdomar tävla i entreprenörskap. Bland totalt 60 tävlande och valdes 6 ut som fick delta i programmet. Deras affärsidéer var allt ifrån att driva café, läskdistributör, hårfrisör, kosmetikföretag till att driva en generator och sälja el till byborna i hembyn.

De tävlande bedömdes av en jury av etablerade entreprenörer och experter inom områden som affärsutveckling och marknadsföring. Juryns bedömning vägde tyngst men även tittarna var med och påverkade resultatet via sms röster. Vinnaren blev Idrissa Mannah som drev en frisersalong för män.

– Det var väldigt spännande och ibland känslosamt. Alla tävlande var så duktiga och smarta att de lätt hade kunnat ta hem det allihop. Ända till sista avsnittet var det tajt, berättar Amabilis.

Vinnaren Idrissa hade en genomtänkt bra affärsidé och hade tänkt på alla bitar från finansiering, till marknadsföring. Han gick också hem hos publiken som fällde avgörandet genom sina röster. Vinsten var 5 miljoner shilling (ca 21 000 SEK). Alla övriga deltagare fick 300 000 shilling och en utbildning i entreprenörskap och affärsutveckling i samarbete med Dar es Salaams universitet.

Ruka Juu startade som en vidareutveckling av Femina HIP, Tanzanias största multimediala plattform för unga. Feminas huvudidé är att vara ett öppet forum för sex, samliv och andra frågor som berör unga.

– Unga utan jobb eller inkomst tvingas ofta ta sexuella risker, förklarar Amabilis. Genom Ruka Juu får de lära sig hur man startar och driver företag och på så sätt skapar en hållbar inkomst.

Reaktionerna på Ruka Juu har varit väldigt positiva och många undrar när nästa säsong startar. Redaktionen har beslutat att temat för nästa säsong ska vara jordbruk – den näring som sysselsätter klart flest tanzanier.

– Mitt jobb är mer än vanlig journalistik, säger Amabilis. Jag berättar inte bara en historia, jag kan faktiskt bidra till att unga människor får en hållbar försörjning. Kanske ser de på oss och tänker ”Det där kan jag också göra” – då blir jag glad!


Sidansvarig: Sidas kommunikationsenhet

  • tip a friend
  • share
Tipsa en vän
" />