Sidas generaldirektör Anders Nordström tackar medverkande delegater efter rundabordssamtal under toppmötet i Accra.

Sidas dåvarande generaldirektör Anders Nordström tackar medverkande delegater efter rundabordssamtal under toppmötet i Accra.

Foto: Robert Blombäck

Parisdeklarationen

Efter tre år - nytt toppmöte i Accra

Uppdaterad: 2 juni 2014

Toppmötet i Paris 2005 följdes upp av ett nytt toppmöte i Ghanas huvudstad Accra i september 2008. 150 regeringar och givarorganisationer ”tog temperaturen” på Parisdeklarationen och diskuterade framtida reformer. Hösten 2011 samlades givarna igen, då i Busan i Sydkorea.

Under toppmötet i Accra var en av de viktiga uppgifterna att mäta framstegen med Parisdeklarationen och visa på kopplingar till bättre utvecklingsresultat. Syftet var även att dra lärdomar av studier, utvärderingar och analyser och fördjupa arbetet med att öka biståndseffektiviteten.

Nya reformer för mindre administration

En övergripande uppgift var också att enas om reformer som ska göra att mer av biståndet når fram till världens fattiga. Givarna ska samarbeta mer och deras insatser ska samordnas bättre.

Bakgrunden är att det i vissa utvecklingsländer finns hundratals olika givare som alla har egna mål, rutiner och krav på uppföljning. Detta leder till en tung administration för mottagarländerna och försvårar fattigdomsbekämpningen. 

Rundabordssamtal

Under de två första mötesdagarna diskuterades resultatet av Parisagendan i nio rundabordssamtal. Sidas dåvarande generaldirektör Anders Nordström och Ricardo Arias, viceminister i den honduranska regeringen, var värdar för ett rundabordsmöte om erfarenheterna av stöd till särskilda områden. Till exempel biståndsinsatser för hälsa, utbildning och infrastruktur.

En lärdom som Anders Nordström ansåg blev tydlig under konferensen, är att flera aktörer måste involveras i det bilaterala biståndet.

– Sverige skriver visserligen avtal med en annan regering, men om utveckling ska åstadkommas måste även den privata sektorn och det civila samhället involveras, säger Anders Nordström.


Sidansvarig: Sidas kommunikationsenhet

  • tip a friend
  • share
Tipsa en vän
" />