Fotograf Kerstin Becker

Marie Nilsson arbetar som jämställdhetsrådgivare på den svenska ambassaden i Kinshasa, DR Kongo

Ambassadpersonal med sina familjer på svenska residenset i Kinshasa, DR Kongo

Fotograf Svenska ambassaden

Ambassadpersonal med sina familjer på det svenska residenset i Kinshasa, DR Kongo

Anställda berättar

Marie Nilsson vill sätta jämställdhet på kartan

Uppdaterad: 11 mars 2015

Marie Nilsson arbetar som jämställdhetsrådgivare på den svenska ambassaden i Kongo. Ett jobb med stora utmaningar som kräver kreativitet och tålamod.  

– Kongo är ett konflikthärjat land med en svag regering och det gör det svårt att få igenom en förändring. Trots det vill jag försöka påverka, säger Marie Nilsson.

Sedan två år tillbaka bor hon tillsammans med sin man och deras tre barn i Kinshasa, Kongo. Familjens vardagsliv är ibland påfrestande på grund av den instabila säkerhetssituationen i landet och det långa avståndet till släkten i Sverige, men i det stora hela tycker ändå Marie att det är fantastiskt att bo i Kongo.

– Vår rörlighet är ganska begränsad men än så länge är våra barn små och då räcker fotbollsskola och att bada lite i poolen för att underhålla dem. Det blir svårare när de blir äldre.

Med en bakgrund som statsvetare har Marie under många år arbetat som jämställdhetsrådgivare på olika myndigheter och organisationer, varav Sidas konfliktavdelning är den senaste arbetsplatsen. Där växte hennes intresse för Kongo som, i motsats till Sverige, är rankat som ett av världens minst jämställda länder. 78 procent av Kongos kvinnor accepterar till exempel våld i hemmet för att hålla samman familjen.

 – Jämställdhet är en förutsättning för långsiktig fred och utveckling i Kongo, men det hanteras ofta som något separat som ligger utanför kärnverksamheten. Det vill jag ändra på. Jag tror att jämställdhet kan bli Sveriges största exportvara.

På ambassaden arbetar Marie och hennes kollegor för att genomsyra både biståndet och den politiska dialogen med jämställdhetsaspekten. Kreativa projekt som teaterföreställningar och uppsatstävlingar om jämställdhet varvas med att skriva rapporter och ta fram statistik. En del av arbetet handlar också om att förhandla in jämställdhetsaspekter i internationella projekt. För att få alla medarbetare engagerade i arbetet håller de regelbundet utbildningar internt.  

– Det är avgörande att vi har utbildat all personal, från trädgårdsmästare till ambassadör, genom att bland annat diskutera våra fördomar om könsroller och hur vi ser på varandra. En viktig del är också att inse att jämställdhetsexpertis behövs på plats.

Kongo är långt ifrån det enda landet som kämpar med konflikter och brist på jämställdhet. Marie vill att fler ska följa i hennes fotspår och hon ger gärna råd till unga som behöver tips för hur de ska gå tillväga för att få jobba med jämställdhetsfrågor internationellt.

– Nappa på alla de erbjudanden du har som ung. Börja med att göra praktik, åk som volontär eller gör Minor Field Studies. Det är bra att få erfarenhet av fält. Sedan behöver vägen inte vara spikrak. Våga prova på olika perspektiv, det ger erfarenhet.

Sidansvarig: Enheten för kompetensförsörjning

  • tip a friend
  • share
Tipsa en vän
" />